Följ oss

Nyheter

Elfenbenskusten stoppar terminsförsäljningen av kakao när regnen drabbar produktionen

Publicerat

den

Kakaobönor i händerna

Elfenbenskusten har slutat sälja kakao på termin för leverans under säsongen 2023-2024. Detta beslut kom efter att kraftiga regn har översvämmat kakaoodlingar i landet de senaste veckorna, säger chefen för landets kakaotillsynsmyndighet. Elfenbenskusten är världens främsta kakaoproducent.

Kakaopriserna handlas för närvarande på rekordnivåer på grund av oro över leveransproblem Av den anledningen kommer försäljningsstoppet att komma som ett hårt slag för Elfenbenskusten. Enligt FN svarar kakao för 40 procent av landets exportintäkter.

Avstängningen kommer också att vara ett slag för köpare som stora råvaruhandelshus som Cargill och Olam och chokladtillverkare som Barry Callebaut, Hershey och Nestlé.

Den huvudsakliga kakaoskörden 2023 kommer att börja levereras till landets hamnar för export från och med oktober, säger Yves Brahima Kone, generaldirektör för Coffee and Cocoa Council (CCC). Han tillade att produktionen förväntas minska avsevärt.

”Vi förväntar oss mycket mindre kakao under den första delen av huvudskörden jämfört med den nuvarande säsongen. Vi hoppas att produktionen från januari till mars kommer att hjälpa till att balansera våra volymer, annars kommer det att bli ett problem”, sa Kone.

”Vi stoppade försäljningen för några dagar sedan eftersom vi inte är säkra på att ha tillräckligt med volym för att täcka försäljningen”, sa han.

Utbudsproblem

Oro över leveranser har drivit kakaoterminspriserna i London till högsta nivån på 46 år de senaste veckorna. Kakaopriset har stigit med mer än 27 procent sedan januari.

Elfenbenskusten är mitt i sin regnperiod från april till november. Kakaoodling kräver rikligt med regn varvat med långa soliga perioder. Utöver Elfenbenskusten har andra stora kakaoproducenter Ghana, Nigeria och Kamerun, som står för cirka 70 procent av den globala produktionen, har sett kraftiga tropiska skyfall de senaste veckorna.

Flera kakaoplantager i Elfenbenskustens kakaoodlingsregioner i sydväst och sydost översvämmades av skyfall mellan 15 maj och 10 juli. Det intensiva regnet piskade kakaoplantorna och fick de blommor, som förväntades utvecklas och bli de första kakaobaljorna av huvudskörden 2023-2024, att falla från träden.

Black pod disease

Brunröta eller black pod disease, en svampsjukdom som angriper kakaobaljor och träd, har börjat spridas på gårdar i Aboisso som ett resultat av de långvariga våta förhållandena. Även om det mesta av vattnet har dragit sig tillbaka, kämpar jorden för att absorbera regnet som föll de senaste veckorna, sa bönder.

”Brunröta går framåt överallt på grund av regnet” sa Kone från CCC. ”Vi sätter ihop ett team för att bedöma situationen mer objektivt. Det oroar oss och vi måste vidta åtgärder för att mildra det.”

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära