Nyheter
Elfenbenskusten stoppar terminsförsäljningen av kakao när regnen drabbar produktionen

Elfenbenskusten har slutat sälja kakao på termin för leverans under säsongen 2023-2024. Detta beslut kom efter att kraftiga regn har översvämmat kakaoodlingar i landet de senaste veckorna, säger chefen för landets kakaotillsynsmyndighet. Elfenbenskusten är världens främsta kakaoproducent.
Kakaopriserna handlas för närvarande på rekordnivåer på grund av oro över leveransproblem Av den anledningen kommer försäljningsstoppet att komma som ett hårt slag för Elfenbenskusten. Enligt FN svarar kakao för 40 procent av landets exportintäkter.
Avstängningen kommer också att vara ett slag för köpare som stora råvaruhandelshus som Cargill och Olam och chokladtillverkare som Barry Callebaut, Hershey och Nestlé.
Den huvudsakliga kakaoskörden 2023 kommer att börja levereras till landets hamnar för export från och med oktober, säger Yves Brahima Kone, generaldirektör för Coffee and Cocoa Council (CCC). Han tillade att produktionen förväntas minska avsevärt.
”Vi förväntar oss mycket mindre kakao under den första delen av huvudskörden jämfört med den nuvarande säsongen. Vi hoppas att produktionen från januari till mars kommer att hjälpa till att balansera våra volymer, annars kommer det att bli ett problem”, sa Kone.
”Vi stoppade försäljningen för några dagar sedan eftersom vi inte är säkra på att ha tillräckligt med volym för att täcka försäljningen”, sa han.
Utbudsproblem
Oro över leveranser har drivit kakaoterminspriserna i London till högsta nivån på 46 år de senaste veckorna. Kakaopriset har stigit med mer än 27 procent sedan januari.
Elfenbenskusten är mitt i sin regnperiod från april till november. Kakaoodling kräver rikligt med regn varvat med långa soliga perioder. Utöver Elfenbenskusten har andra stora kakaoproducenter Ghana, Nigeria och Kamerun, som står för cirka 70 procent av den globala produktionen, har sett kraftiga tropiska skyfall de senaste veckorna.
Flera kakaoplantager i Elfenbenskustens kakaoodlingsregioner i sydväst och sydost översvämmades av skyfall mellan 15 maj och 10 juli. Det intensiva regnet piskade kakaoplantorna och fick de blommor, som förväntades utvecklas och bli de första kakaobaljorna av huvudskörden 2023-2024, att falla från träden.
Black pod disease
Brunröta eller black pod disease, en svampsjukdom som angriper kakaobaljor och träd, har börjat spridas på gårdar i Aboisso som ett resultat av de långvariga våta förhållandena. Även om det mesta av vattnet har dragit sig tillbaka, kämpar jorden för att absorbera regnet som föll de senaste veckorna, sa bönder.
”Brunröta går framåt överallt på grund av regnet” sa Kone från CCC. ”Vi sätter ihop ett team för att bedöma situationen mer objektivt. Det oroar oss och vi måste vidta åtgärder för att mildra det.”
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
Nyheter
Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter2 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?