Följ oss

Nyheter

Eldningsolja – råvaran som håller värmen i portföljen

Publicerat

den

Villa använder heating oil

Heating Oil, eller eldningsolja som det heter på svenska är en flytande olja som används till bränsle i bland annat värmepannor. I dag förekommer det terminshandel i denna råvara på bland annat NYMEX, New York Mercatile Exchange, där det handlas under kortnamnet ”HO”, där eldningsoljan prissätts i dollar och cent per gallon.

Eldningsolja är en brandfarlig petroleumprodukt med låg viskositet som i första hand används som bränsle för ugnar eller pannor i byggnader. Eldningsolja levereras ofta med hjälp av tankbilar till bostäder, kommersiella och kommunala byggnader och lagras i lagringstankar som finns ovan jord, i källare, i garage eller i direkt anslutning till byggnaden. Det förekommer också att dessa lagras i underjordiska tankar, men detta sker mer sällan på grund av den höga kostnaden för detta. Eldningsolja används sällan som industriellt bränsle eller för elproduktion på grund av den höga kostnaden för detta.

Det är mycket vanligt att röd färg adderas eldningsoljan, vilket gjort att den i flera länder går under namnet ”röd diesel”. Sedan 2002 tillsätts färgämnet Solvent Yellow 124 i eldningsolja inom EU.

Eldningsolja är mycket likt diesel, och båda klassas som destillat. Eldningsolja består av en blandning av petroleumbaserade kolväten i 14 – till 20-kolatom sortimentet. Under destillation av oljan får denna kondensera till mellan 250 och 350 grader Celsius (482 och 662 ° F). Eldningsolja däremot kondenserar vid en lägre temperatur än de tunga (C20 +) kolväten som vaselin, bitumen, stearin och smörjolja, som kondenserar mellan 340-400 ° C (644-752 ° F), men vid en högre temperatur än fotogen, som kondenseras mellan 160-250 ° C (320-482 ° F).

Eldningsolja producerar 138.500 British Thermal Units (146.100 kJ) per US gallon och väger 7.2 pounds per US gallon (0,85 kilogram per liter), vilket är ungefär samma värme per massenhet som den något mindre täta dieseln. Nr 2 Eldningsolja har en brännpunkt på 52 ° C (126 ° F).

Handel i eldningsolja

Eldningsolja svarar för cirka 25 procent av vad raffinaderierna utvinner av ett fat råolja, den näst största andelen efter bensin.

Eldningsolja kallas ofta för No 2 Eldningsolja och används ofta i delar av USA och Kanada där naturgas inte är tillgänglig och propan prissatt högre.

Handel i terminer på eldningsolja

Terminer på eldningsolja går till leverans varje månad året om. Detta oljederivat handlas bland annat på New York Mercantile Exchange under tickersymbolen HO och huvudkontraktet prissätts i USD och cent gallon. Handeln förekommer även på Intercontinental Exchange (ICE). Terminskontrakt på eldningsolja och används ofta för hedgning av diesel och jetbränsle, som båda handlas på kontantmarknaden med en stabil premie på NYMEX. Leveranspunkten för eldningsolja är New Yorks hamn.

Terminer på eldningsolja (heating oil)

*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern HOM2 avser leverans av eldningsolja i juni 2012.

Kontraktstorlek

Ett terminskontrakt på eldningsolja på New York Mercantile Exchange avser 42.000 US Gallons, eller 1.000 barrels vilket motsvarar 160 kubikmeter eldningsolja.

Tick Value

$0.0001 (0.01¢) per gallon ($4.20 per kontrakt).

Trading Hours

  • Handeln på CME Globex elektroniska handelsplattform pågår nästan dygnet runt, från 6:00 PM på söndagskväll till 5:15 PM fredag eftermiddag, med ett 45-minuter långt handelsuppehåll varje dag mellan 5:15 PM och 6:00 PM, New York Time. Som kuriosa kan nämnas att handel efter 6:00 PM avser nästkommande dag.
  • Den fysiska handeln i de så kallade handelsgroparna, Open Outcry (Pit Sessions) äger rum mellan 9:00 AM och 2:30 PM New York Time på New York Mercantile Exchange

Daglig prisavvikelse

0,25 USD per gallon, motsvarande 10.500 USD per kontrakt oavsett leveransmånad. Om något terminskontrakt handlas, bjuds ut eller offereras på gränsen i fem minuter stoppas all handel i fem minuter. När handeln återupptas, utökas gränsen med 0,25 USD per gallon i vardera riktningen.

Det innebär att om ytterligare ett stopp utlöses ökas gränsen på med ytterligare 10,00 USD per fat efter ytterligare fem minuters handelsstopp. Det blir ingen övre gräns för prisfluktuationer under börshandel.

Sista handelsdagen

Sista handelsdagen för terminer i eldningsolja är vid handelns stängning vid den sista affärsdagen i månaden före lösenmånaden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Leveranskvalité

Vid fullgörandet av varje kontrakt, skall säljaren leverera eldningsolja som uppfyller branschstandarden för Nr2 Eldningsolja.

När detta skrivs, i december 2011, är det oss veterligen endast en utgivare av minifutures, Commerzbank, som erbjuder handel i denna råvara direkt anpassad för den svenska marknaden.

Nyheter

De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada

Publicerat

den

Fat med olja och naturgasledningar med en kanadensisk flagga i bakgrunden

Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.

MEG Energy

MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.

ARC Resources

ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.

Tamarack Valley Energy

Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära