Nyheter
Eldningsolja – råvaran som håller värmen i portföljen
Heating Oil, eller eldningsolja som det heter på svenska är en flytande olja som används till bränsle i bland annat värmepannor. I dag förekommer det terminshandel i denna råvara på bland annat NYMEX, New York Mercatile Exchange, där det handlas under kortnamnet ”HO”, där eldningsoljan prissätts i dollar och cent per gallon.
Eldningsolja är en brandfarlig petroleumprodukt med låg viskositet som i första hand används som bränsle för ugnar eller pannor i byggnader. Eldningsolja levereras ofta med hjälp av tankbilar till bostäder, kommersiella och kommunala byggnader och lagras i lagringstankar som finns ovan jord, i källare, i garage eller i direkt anslutning till byggnaden. Det förekommer också att dessa lagras i underjordiska tankar, men detta sker mer sällan på grund av den höga kostnaden för detta. Eldningsolja används sällan som industriellt bränsle eller för elproduktion på grund av den höga kostnaden för detta.
Det är mycket vanligt att röd färg adderas eldningsoljan, vilket gjort att den i flera länder går under namnet ”röd diesel”. Sedan 2002 tillsätts färgämnet Solvent Yellow 124 i eldningsolja inom EU.
Eldningsolja är mycket likt diesel, och båda klassas som destillat. Eldningsolja består av en blandning av petroleumbaserade kolväten i 14 – till 20-kolatom sortimentet. Under destillation av oljan får denna kondensera till mellan 250 och 350 grader Celsius (482 och 662 ° F). Eldningsolja däremot kondenserar vid en lägre temperatur än de tunga (C20 +) kolväten som vaselin, bitumen, stearin och smörjolja, som kondenserar mellan 340-400 ° C (644-752 ° F), men vid en högre temperatur än fotogen, som kondenseras mellan 160-250 ° C (320-482 ° F).
Eldningsolja producerar 138.500 British Thermal Units (146.100 kJ) per US gallon och väger 7.2 pounds per US gallon (0,85 kilogram per liter), vilket är ungefär samma värme per massenhet som den något mindre täta dieseln. Nr 2 Eldningsolja har en brännpunkt på 52 ° C (126 ° F).
Handel i eldningsolja
Eldningsolja svarar för cirka 25 procent av vad raffinaderierna utvinner av ett fat råolja, den näst största andelen efter bensin.
Eldningsolja kallas ofta för No 2 Eldningsolja och används ofta i delar av USA och Kanada där naturgas inte är tillgänglig och propan prissatt högre.
Handel i terminer på eldningsolja
Terminer på eldningsolja går till leverans varje månad året om. Detta oljederivat handlas bland annat på New York Mercantile Exchange under tickersymbolen HO och huvudkontraktet prissätts i USD och cent gallon. Handeln förekommer även på Intercontinental Exchange (ICE). Terminskontrakt på eldningsolja och används ofta för hedgning av diesel och jetbränsle, som båda handlas på kontantmarknaden med en stabil premie på NYMEX. Leveranspunkten för eldningsolja är New Yorks hamn.
*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern HOM2 avser leverans av eldningsolja i juni 2012.
Kontraktstorlek
Ett terminskontrakt på eldningsolja på New York Mercantile Exchange avser 42.000 US Gallons, eller 1.000 barrels vilket motsvarar 160 kubikmeter eldningsolja.
Tick Value
$0.0001 (0.01¢) per gallon ($4.20 per kontrakt).
Trading Hours
- Handeln på CME Globex elektroniska handelsplattform pågår nästan dygnet runt, från 6:00 PM på söndagskväll till 5:15 PM fredag eftermiddag, med ett 45-minuter långt handelsuppehåll varje dag mellan 5:15 PM och 6:00 PM, New York Time. Som kuriosa kan nämnas att handel efter 6:00 PM avser nästkommande dag.
- Den fysiska handeln i de så kallade handelsgroparna, Open Outcry (Pit Sessions) äger rum mellan 9:00 AM och 2:30 PM New York Time på New York Mercantile Exchange
Daglig prisavvikelse
0,25 USD per gallon, motsvarande 10.500 USD per kontrakt oavsett leveransmånad. Om något terminskontrakt handlas, bjuds ut eller offereras på gränsen i fem minuter stoppas all handel i fem minuter. När handeln återupptas, utökas gränsen med 0,25 USD per gallon i vardera riktningen.
Det innebär att om ytterligare ett stopp utlöses ökas gränsen på med ytterligare 10,00 USD per fat efter ytterligare fem minuters handelsstopp. Det blir ingen övre gräns för prisfluktuationer under börshandel.
Sista handelsdagen
Sista handelsdagen för terminer i eldningsolja är vid handelns stängning vid den sista affärsdagen i månaden före lösenmånaden.
Leveranskvalité
Vid fullgörandet av varje kontrakt, skall säljaren leverera eldningsolja som uppfyller branschstandarden för Nr2 Eldningsolja.
När detta skrivs, i december 2011, är det oss veterligen endast en utgivare av minifutures, Commerzbank, som erbjuder handel i denna råvara direkt anpassad för den svenska marknaden.
Nyheter
Tuffa tider för stål i Europa
Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.
Nyheter
LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa
LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.
– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.
Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.
– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.
Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.
– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.
Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.
Fakta om LKAB och kritiska mineral
- LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
- Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
- Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
- EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
- Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
- Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
- LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Nyheter
Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat
Better Energy, den stora danska aktören som bygger solcellsparker, har havererat. Nu inleds en rekonstruktion där investerarna förlorar miljarderna de har satsat. Sydbank meddelade exempevis idag att de kan förlora upp till 4,5 miljarder kronor och den danska pensionsfonden ATP sa tidigare i veckan att de förlorar 3,6 miljarder kronor.
Det grundläggande problemet är så grundläggande det kan bli. När solen skiner producerar solcellsparkerna så mycket elektricitet att priserna blir låga, ofta negativa. Kalkylen går helt enkelt inte ihop, det går inte att investera miljarder och sedan producera något som ingen vill betala för.
De flesta regioner och länder som installerar stora mängder solceller får problem. När solen skiner blir det ett överskott på elektricitet och när solen går ner blir det ett underskott. På kontinenter som Asien och Nordamerika är det också ett problem, men något mindre, då man där bygger stora mängder kraftverk som använder olja, kol och gas, vilka delvis kan matcha produktionskurvan från solceller.
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys2 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter4 veckor sedan
Ytterligare tolv stora industriföretag ansluter till Industrikraft för bygga ny elproduktion i Sverige