Nyheter
EIA tror på fortsatt lågt oljepris 2015
U.S. Energy Information Administration, EIA, tror på ett fortsatt lågt oljepris år 2015. I sin senaste prognos spår EIA att priset på West Texas Intermediate (WTI) kommer att handlas till i genomsnitt 75 USD det fjärde kvartalet 2014, ett kvartal som nästan är slut. Prognosen för 2015 ligger på ett genomsnittligt oljepris om 63 USD per fat.
Nordsjöoljan föll till 79 USD per fat i november
Priset på Nordsjöolja, North Sea Brent Crude, handlades till i genomsnitt 79 USD per fat under november, en nedgång med 8 USD per fat sedan oktober 2014. Det var också den första månaden sedan september 2010 som priset på Brent handlades under 80 USD per fat. Kombinationen av ett stort globalt utbud av råolja och en svag efterfrågan på denna energiråvara har bidragit till stigande lager och sjunkande priser. När OPEC den 27 november 2014 valde att lämna råoljeproduktionen oförändrad sjönk priset på Brent med mer än tio (10) procent och nådde den 4 december 68 USD per fat, den lägsta nivån sedan maj 2010.
EIA tror att de globala oljelagren kommer att fortsätta byggas upp under 2015, något som bör bidra till att oljepriset kommer att fortsätta ligga på en låg nivå. Den senaste prognosen från EIA är att Brentoljan kommer att handlas till ett genomsnittligt pris om 68 USD per fat under 2015, 15 USD per fat lägre än vad som beräknade i den Outlook som publicerades av EIA under november 2014. EIA gör bedömningen att prisfallet kommer att vara som störst under den första halvan av 2015, baserat på nuvarande marknadsbalans. Detta kommer att bidra till en fortsatt lageruppbyggnad. EIA tror att priset på Brent under perioden mars till och med maj 2015 kommer att handlas till 63 USD per fat, men att Brentpriset kommer att öka till 73 USD per fat under det fjärde kvartalet 2015.
WTI föll från 84 USD per fat till i genomsnitt 76 USD
Det genomsnittliga spotpriset på WTI föll från i genomsnitt 84 USD per fat i oktober till 76 USD per fat under november 2014. WTI har därmed som Brent fallit kraftigt, och handlas nu 28 procent under sin topp på 106 USD per fat i juni i år. Den senaste prognosen från EIA är att WTI kommer att handlas till i genomsnitt 75 USD per fat under Q4 2014, och 63 USD per fat under hela 2015. Därmed sänker EIA sin prognos från förra månadens Outlook, en sänkning med 5 respektive 15 USD per fat. EIA spår dessutom att spreaden mellan WTI och Brent kommer att öka något under 2015 för att uppgå till i genomsnitt 5 USD per fat under året.
Råvarumarknaden tror på högre osäkerhet
De aktuella kurserna på oljemarknaden, både vad gäller optioner och terminer, antyder emellertid en större osäkerhet i oljepriset framöver. Terminskontrakten för WTI med leverans i mars 2015 stängde i förra veckan på ett pris på 67 USD per fat, med en implicit volatilitet om 32 procent, vilket i sin tur innebär att marknaden spår att oljepriset kommer att ligga i ett prisintervall om 51 till 89 USD per fat när leverans skall ske. Förra året handlades WTI för leverans i mars 2014 till 96 USD per fat, med en implicit volatilitet om 19 procent, vilket motsvarade ett prisintervall om 82 till 112 USD per fat.
Den senaste tidens nedgångar i oljepriset och ökade volatilitet är bara några av de faktorer som kan leda till att det framtida oljepriset kan avvika betydligt från EIAs prognoser. Det är bland annat producenternas lyhördhet för utbudet som kan bidra till hur oljan kan handlas i framtiden. OPEC har visserligen meddelat att organisationen har för avsikt att lämna sitt produktionsmål oförändrat vid 30 miljoner fat per dag, men både Saudiarabien och andra producentländer har möjligheten att minska sin produktion om oljepriset fortsätter att falla. Detta skulle kunna leda till att en jämnvikt nås på oljemarknaden. I vilken grad icke-OPEC-utbudet påverkas av lägre oljepriser kommer också att påverka marknadsbalansen och priserna framöver.
Producenterna är beroende av oljeintäkterna
Flera producenter, både inom OPEC och utanför denna organisation, är mycket beroende av oljeintäkter för att kunna balansera sina budgetar. Vissa producenter har redan börjat anpassa sina budgetar för 2015 i syfte att återspegla nedgången i oljepriserna. Om priset på olja fortsätter att falla eller kvarstår på en låg nivå kan flera av dessa länder, i huvudsak så kallade frontier markets, komma att behöva fatta tuffa politiska beslut.
Detta kan potentiellt leda till åtstramningsprogram och nedskärningar av bränslesubventioner som kan utlösa social oro, vilket gör vissa länder sårbara för utbudsstörningar om demonstranter riktar in sig på oljeinfrastrukturen. Potentiella nya utbudsstörningar är en reell möjlighet.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
Nyheter
Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler
Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.
Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.
USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.
En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.
Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.
Nyheter
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.
”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Nyheter2 veckor sedan
Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet