Följ oss

Nyheter

Efterfrågan på guld stärktes under tredje kvartalet 2022

Publicerat

den

Ett friskt tredje kvartal, drivet av starkare konsument- och centralbanksköp, hjälpte efterfrågan på guld att återhämta sig till nivåerna före covid.

Efterfrågan på guld (exklusive OTC) under tredje kvartalet var 28 procent högre på årsbasis och uppgick till 1 181 ton. Sedan årets början har efterfrågan ökat med 18 procent jämfört med samma period 2021, och återgick till nivåerna före pandemin.

Smyckeskonsumtionen nådde en efterfrågan på 523 ton, och ökade med 10 procent på årsbasis trots den försämrade globala ekonomiska bakgrunden. Efterfrågan hittills i år är något stabilare (+2 procent) och uppgick till 1 454 ton.

Investeringsefterfrågan (exklusive OTC) för tredje kvartalet var däremot 47 procent lägre på årsbasis och stannade på 124 ton, vilket återspeglar svagt sentiment inom vissa investerarsegment. En tillväxt på 36 procent i investeringar i tackor- och mynt, totalt sett 351 ton, var otillräcklig för att kompensera 227 ton av ETF-utflöden. OTC-efterfrågan minskade avsevärt under kvartalet, vilket återspeglar svagt investerarsentiment på ETFer och terminsmarknaderna.

Centralbankerna fortsatte att ackumulera guld, med inköp som uppskattades nått ett nytt kvartalsrekord på nästan 400 ton.

En minskning av teknikefterfrågan med 8 procent på årsbasis återspeglade en nedgång i konsumenternas efterfrågan på elektronik på grund av den globala ekonomiska nedgången.

Den totala guldtillgången ökade marginellt (+1 procent på årsbasis) till 1 215 ton. Ett sjätte kvartal i rad av tillväxt i gruvproduktion från år till år kompenserades delvis av lägre återvinningsnivåer.

Efterfrågan på guld återupptar sin pre-pandemiska takt

Efterfrågan på guld återupptar sin pre-pandemiska takt
Källa: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council

LBMA-guldpriset PM (US$/oz) sjönk med 8 procent under tredje kvartalet. Nedgången var till stor del ett svar på den amerikanska dollarns styrka då Fed höjde räntorna för att bekämpa hög inflation. Det genomsnittliga guldpriset under tredje kvartalet var dock bara 3 procent lägre jämfört med föregående år, vilket är mer i linje med den relativa utvecklingen av efterfrågan (inklusive OTC) och utbud under kvartalet.

Efterfrågan på investeringar skiljde sig åt på olika prioriteringar. Detaljhandelsinvesterare köpte guld som värdeförråd mitt i stigande global inflation, medan ETF-investerare minskade sina innehav inför stigande globala räntor.

Indien genererade mycket av den globala återhämtningen inom smycken. Stadskonsumenter var motorn för den indiska efterfrågan under tredje kvartalet 2022, uppmuntrad av en återgång till nivåerna av ekonomisk aktivitet före covid. Konsumenter på landsbygden var mer försiktiga eftersom deras inflation överträffade den hos deras motsvarigheter i städerna.

Den kinesiska detaljhandelsefterfrågan på guld och smycken stärktes när landets covid-nedstängningar lättade. Smyckeskonsumenter gynnades av ett lägre guldpris som inföll samtidigt som restriktionerna lättade i nyckelstäder i Kina. Även icke-professionella investerare såg guldet som en tillflyktsort då den kinesiska yuanen föll precis som de lokala aktiekurserna.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära