Följ oss

Nyheter

Efterfrågan på guld stärktes under tredje kvartalet 2022

Publicerat

den

Ett friskt tredje kvartal, drivet av starkare konsument- och centralbanksköp, hjälpte efterfrågan på guld att återhämta sig till nivåerna före covid.

Efterfrågan på guld (exklusive OTC) under tredje kvartalet var 28 procent högre på årsbasis och uppgick till 1 181 ton. Sedan årets början har efterfrågan ökat med 18 procent jämfört med samma period 2021, och återgick till nivåerna före pandemin.

Smyckeskonsumtionen nådde en efterfrågan på 523 ton, och ökade med 10 procent på årsbasis trots den försämrade globala ekonomiska bakgrunden. Efterfrågan hittills i år är något stabilare (+2 procent) och uppgick till 1 454 ton.

Investeringsefterfrågan (exklusive OTC) för tredje kvartalet var däremot 47 procent lägre på årsbasis och stannade på 124 ton, vilket återspeglar svagt sentiment inom vissa investerarsegment. En tillväxt på 36 procent i investeringar i tackor- och mynt, totalt sett 351 ton, var otillräcklig för att kompensera 227 ton av ETF-utflöden. OTC-efterfrågan minskade avsevärt under kvartalet, vilket återspeglar svagt investerarsentiment på ETFer och terminsmarknaderna.

Centralbankerna fortsatte att ackumulera guld, med inköp som uppskattades nått ett nytt kvartalsrekord på nästan 400 ton.

En minskning av teknikefterfrågan med 8 procent på årsbasis återspeglade en nedgång i konsumenternas efterfrågan på elektronik på grund av den globala ekonomiska nedgången.

Den totala guldtillgången ökade marginellt (+1 procent på årsbasis) till 1 215 ton. Ett sjätte kvartal i rad av tillväxt i gruvproduktion från år till år kompenserades delvis av lägre återvinningsnivåer.

Efterfrågan på guld återupptar sin pre-pandemiska takt

Efterfrågan på guld återupptar sin pre-pandemiska takt
Källa: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council

LBMA-guldpriset PM (US$/oz) sjönk med 8 procent under tredje kvartalet. Nedgången var till stor del ett svar på den amerikanska dollarns styrka då Fed höjde räntorna för att bekämpa hög inflation. Det genomsnittliga guldpriset under tredje kvartalet var dock bara 3 procent lägre jämfört med föregående år, vilket är mer i linje med den relativa utvecklingen av efterfrågan (inklusive OTC) och utbud under kvartalet.

Efterfrågan på investeringar skiljde sig åt på olika prioriteringar. Detaljhandelsinvesterare köpte guld som värdeförråd mitt i stigande global inflation, medan ETF-investerare minskade sina innehav inför stigande globala räntor.

Indien genererade mycket av den globala återhämtningen inom smycken. Stadskonsumenter var motorn för den indiska efterfrågan under tredje kvartalet 2022, uppmuntrad av en återgång till nivåerna av ekonomisk aktivitet före covid. Konsumenter på landsbygden var mer försiktiga eftersom deras inflation överträffade den hos deras motsvarigheter i städerna.

Den kinesiska detaljhandelsefterfrågan på guld och smycken stärktes när landets covid-nedstängningar lättade. Smyckeskonsumenter gynnades av ett lägre guldpris som inföll samtidigt som restriktionerna lättade i nyckelstäder i Kina. Även icke-professionella investerare såg guldet som en tillflyktsort då den kinesiska yuanen föll precis som de lokala aktiekurserna.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära