Nyheter

Efterfrågan på guld stärktes under tredje kvartalet 2022

Publicerat

den

Ett friskt tredje kvartal, drivet av starkare konsument- och centralbanksköp, hjälpte efterfrågan på guld att återhämta sig till nivåerna före covid.

Efterfrågan på guld (exklusive OTC) under tredje kvartalet var 28 procent högre på årsbasis och uppgick till 1 181 ton. Sedan årets början har efterfrågan ökat med 18 procent jämfört med samma period 2021, och återgick till nivåerna före pandemin.

Smyckeskonsumtionen nådde en efterfrågan på 523 ton, och ökade med 10 procent på årsbasis trots den försämrade globala ekonomiska bakgrunden. Efterfrågan hittills i år är något stabilare (+2 procent) och uppgick till 1 454 ton.

Investeringsefterfrågan (exklusive OTC) för tredje kvartalet var däremot 47 procent lägre på årsbasis och stannade på 124 ton, vilket återspeglar svagt sentiment inom vissa investerarsegment. En tillväxt på 36 procent i investeringar i tackor- och mynt, totalt sett 351 ton, var otillräcklig för att kompensera 227 ton av ETF-utflöden. OTC-efterfrågan minskade avsevärt under kvartalet, vilket återspeglar svagt investerarsentiment på ETFer och terminsmarknaderna.

Centralbankerna fortsatte att ackumulera guld, med inköp som uppskattades nått ett nytt kvartalsrekord på nästan 400 ton.

En minskning av teknikefterfrågan med 8 procent på årsbasis återspeglade en nedgång i konsumenternas efterfrågan på elektronik på grund av den globala ekonomiska nedgången.

Den totala guldtillgången ökade marginellt (+1 procent på årsbasis) till 1 215 ton. Ett sjätte kvartal i rad av tillväxt i gruvproduktion från år till år kompenserades delvis av lägre återvinningsnivåer.

Efterfrågan på guld återupptar sin pre-pandemiska takt

Källa: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council

LBMA-guldpriset PM (US$/oz) sjönk med 8 procent under tredje kvartalet. Nedgången var till stor del ett svar på den amerikanska dollarns styrka då Fed höjde räntorna för att bekämpa hög inflation. Det genomsnittliga guldpriset under tredje kvartalet var dock bara 3 procent lägre jämfört med föregående år, vilket är mer i linje med den relativa utvecklingen av efterfrågan (inklusive OTC) och utbud under kvartalet.

Efterfrågan på investeringar skiljde sig åt på olika prioriteringar. Detaljhandelsinvesterare köpte guld som värdeförråd mitt i stigande global inflation, medan ETF-investerare minskade sina innehav inför stigande globala räntor.

Indien genererade mycket av den globala återhämtningen inom smycken. Stadskonsumenter var motorn för den indiska efterfrågan under tredje kvartalet 2022, uppmuntrad av en återgång till nivåerna av ekonomisk aktivitet före covid. Konsumenter på landsbygden var mer försiktiga eftersom deras inflation överträffade den hos deras motsvarigheter i städerna.

Den kinesiska detaljhandelsefterfrågan på guld och smycken stärktes när landets covid-nedstängningar lättade. Smyckeskonsumenter gynnades av ett lägre guldpris som inföll samtidigt som restriktionerna lättade i nyckelstäder i Kina. Även icke-professionella investerare såg guldet som en tillflyktsort då den kinesiska yuanen föll precis som de lokala aktiekurserna.

Populära

Exit mobile version