Nyheter
Dödsdömd råvara i rampljuset
2018 startade med rapporter från forskare som varnade för att kakaoplantan kan komma att försvinna under det närmaste årtiondet, detta som ett resultat av klimatförändringar.
Varningar om utrotning av kakaoplattan
De börshandlade produkterna för kakao såg under januari stora omsättningsökningar. Många medier har publicerat artiklar som innehåller förutsägelser om att kakao är en dödsdömd råvara som kommer att vara utrotad år 2050, vilket i sin tur skulle få effekt på ETCer och certifikat med kakao som underliggande tillgång.
Forskare har hävdat att odlingsområden med förutsättningar som är bra för att odla kakaoplantor kan försvinna under de kommande årtiondena, eftersom klimatet blir varmare och torrare i Ghana och Elfenbenskusten, världens största kakaoproducenter.
Klimatvarningen har hittills inte påverkat de börshandlade produkterna för kakao. iPath Bloomberg Cocoa har uppvisat en relativt oförändrad kurs den senaste månaden. Kakaopriset ligger cirka 40 procent under den toppnotering som denna råvara noterade för två år sedan. Faktum är att kakaomarknaden har drabbats av ett överutbud de senaste åren, vilket lett till den branta prisnedgången.
Investerarna tar varningen med en nypa salt
Investerare har uppenbarligen tagit nyheterna om kakaoplantans hotade framtid med en nypa salt. Det har kommit varningar tidigare och utbudet har hittills fortsatt att växa. Dessutom avsatte chokladtillverkaren Mars nyligen en miljard dollar till ett forskningsprogram som syftar till att genetiskt modifiera kakaoplantan. Detta skulle göra det möjligt för den att överleva under hårda förhållanden. Om programmet är framgångsrikt kanske varningarna inte uppfylls.
Dessutom odlas kakaoväxten i många andra delar av världen, inte bara i Ghana och Elfenbenskusten, regionerna förväntas mest påverkas av klimatförändringen. Sydamerikanska länder som Brasilien, Ecuador och Colombia är bland de 20 största tillverkarna i världen.
Leveranser av kakaobönor kan dock komma att bli lidande under de närmaste åren då många bönder har kämpat med att få lönsamhet i sin odling med dagens låga kakaopris. En effekt av detta skulle kunna vara att de styr över sin produktion från kakao till andra, mer lönsamma, odlingar. Detta skulle kunna få kakaopriset att stiga eftersom utbudet då skulle minska.
Nyheter
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.
”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030