Följ oss

Nyheter

Diwali – en religiös festivals betydelse för guldprisets utveckling

Publicerat

den

Diwali - Festival i Indien med fyrverkeri och guldI slutet av oktober, närmare bestämt den 26 oktober, firades den indiska festivalen Diwali – ljusets fest, en av Indiens största festivaler och högtider vid vilken befolkningen tänder små lampor fyllda med olja för att fira ljusets seger över mörkret.

Under festivalen bär deltagarna nya kläder samt äter godis och andra sötsaker tillsammans med familjemedlemmar och vänner samt utbyter gåvor och fyrar av raketer.

Diwali anses vara en gynnsam period för köp av ädelmetaller i Indien och befolkningen köper smycken, guldmynt och andra föremål för att vördna Lakshmi, hinduernas gudinna som representerar rikedom och välstånd. Baserat på statistik från World Gold Council (WGC) utgjorde smycken cirka hälften av den totala efterfrågan på guld under 2010, cirka 2.016 ton av totalt 4.000.

Hur mycket guld används för smycken, investering, industri och ETFer.

Efterfrågan på guld för smycken, industri, investeringar och ETFer. Källa World Gold Council (WGC).

Indien är världens största konsument av guldsmycken, och stod 2010 för cirka 37 procent av den globala smyckesmarknaden enligt World Gold Council (WGC). De indiska smyckena stod för 746 av de totalt 2.016 tonnen.

Festivalen Diwali infaller årligen mellan mitten av oktober och mitten av november och markerar också början på den indiska bröllopssäsongen. Att ge bort guld och silversmycken som bröllopsgåvor är en djupt rotad indisk tradition varför början av denna period markerar en period av hög efterfrågan på guld från Indien. Faktum är att enligt World Gold Council (WGC) så är de indiska konsumenterna mycket aktivt engagerade i sina kommande köp av guld, mer än 75 procent av kvinnorna säger att de ständigt letar efter ny design. Mer än femtio procent av allt guld köps i samband med bröllop, men även bröllopsdagar har blivit ett tillfälle vid vilka guldsmycken ges bort.

Som framgår av tabellen nedan (källa: WGC), har den indiska efterfrågan på guldsmycken, tackor och mynt registrerat en stark tillväxt, 38 procent under Q2 211 (Q2’11 vs Q2’10). Denna ökning har skett trots de kraftigt stigande guldpriserna.

För de 12 månader som slutar Q2 211 har den totala indiska efterfrågan på guldsmycken, guldtackor och -mynt uppvisat en tillväxt om 29 procent jämfört med året innan. Denna efterfrågan väntas överstiga svindlande 1.000 ton i år.

Efterfrågan på guld av konsumenter i olika länder år 2011

Efterfrågan på guld från konsumenter per land, andra kvartalet 2011.

Nyligen nämnde Wall Street Journal att den indiska efterfrågan på guld når sin topp under festivalsäsongen, och att den väntas ha stigit med 65 procent till cirka 150 ton enligt Prithviraj Kothari , ordförande i Bombay Bullion Association.

Som kuriosa kan nämnas att i Indien sätts guldpriset i RS/10 gram, det vill säga indiska rupier per tio gram och inte i USD per troy ounce.

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära