Nyheter
Det svenska fusionsföretaget Novatron Fusion Group får ytterligare kraft med ny investering

Novatron Fusion Group, ett svenskt företag som ska revolutionera området för produktion av fusionsenergi, meddelade idag att man framgångsrikt avslutat sin såddrunda och tagit in 5 miljoner euro. Rundan leddes av Climentum Capital, i syndikering med Industrifonden, Santander InnoEnergy Climate Fund, och med förnyade investeringar av KTH Holding och EIT InnoEnergy.
Idag är stabilisering av överhettad plasma ett betydande hinder för kommersialisering av fusionsreaktorer. Novatron-konceptet är en innovativ reaktorlösning för stabil magnetisk plasmainneslutning som syftar till att övervinna detta hinder. Novatron-konceptet bygger på en originalidé av den svenske uppfinnaren och entreprenören Jan Jäderberg. Det utvecklas av världsledande fysiker, ingenjörer och akademiker vid det nya Novatron Lab, som ligger i det tidigare Alfvénlaboratoriet vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan.
Peter Roos, VD för Novatron Fusion Group, kommenterade: ”Vi är mycket glada över att få ett så starkt stöd från våra investerare. Detta kommer att göra det möjligt för oss att ytterligare leverera på vårt uppdrag att förändra energilandskapet och påskynda övergången till en mer hållbar framtid. Vi är nu ett steg närmare att möjliggöra fusionsenergi i stor skala.”
Novatron Fusion Group har som mål att utveckla ekonomiskt bärkraftig fusionsenergi under 2030-talet. Det nya kapitalet kommer att användas för att bygga förkommersiella prototyper. Företagets unika lösning syftar till att öka tillförlitligheten och minska de nuvarande kapital- och driftskostnaderna för dess fusionsreaktorer, i förhållande till alternativa lösningar.
Malin Carlström, General Partner på Climentum Capital kommenterade: ”Med den exponentiella hastigheten i de tekniska framstegen under det senaste decenniet går fusion nu från att vara ett forskningsprojekt till en ambition i industrialiseringsfasen. Därför bör vi inte bara överväga möjligheten att kontinuerlig fusion äger rum utan också konkurrenskraften hos den beräknade energikostnaden. NOVATRON-konceptet visar utsikter till framgång inom båda områdena.”
Mala Valroy, Investment Manager på Industrifonden, kommenterade: ”På Industrifonden tror vi på att göra vetenskapligt underbyggda, skalbara investeringar som kan förändra samhället, och Novatron Fusion Groups teknik har potential att göra just det. Vi är imponerade av deras innovativa tillvägagångssätt och övertygade om deras förmåga att revolutionera energiproduktionen tillsammans med förnybara energikällor. Vi är glada över att kunna stödja Novatron Fusion Group på deras resa och ser fram emot att bevittna de omvälvande effekterna av deras teknik.”
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt