Följ oss

Nyheter

Det blir oljebrist på 2020-talet

Publicerat

den

Olja i världenDet kommer att bli en utbudsbrist på olja under kommande årtionde med högre priser som följd enligt en Goldman Sachs-analys. Orsaken är att de stora oljebolagen inte fullt ut har möjlighet att investera i framtida produktion, de har en press på sig från både regeringar och investerare att satsa på renare energi med lägre koldioxidavtryck.

”Under 2020-talet kommer vi att ha en tydlig fysisk brist på olja eftersom ingen tillåts att fullt investera i framtida oljeproduktion,” säger Michele Della Vigna, Head of EMEA Natural Resources Research på Goldman Sachs.

”Övergången till lägre koldioxid kommer att gå via högre, inte lägre oljepriser” säger han vidare.

Della Vigna säger att de stora oljebolagen har förstått att om de vill ha en bred ägarbas så måste de visa att de menar allvar med att minimera mängden koldioxid i atmosfären. Han säger att investerare bara behöver titta på hur sentimentet bland investerare har ändrat sig de senaste 5 åren när det gäller kolbolag.

Från oljebolag till energibolag

Della Vigna säger att övergången till helt förnybar energi kommer att gå via naturgas och att kampen mellan bolagen kommer att handla om att ta en större andel av marknaden. Det finns dock ett problem och det är att infrastruktur för naturgas kräver stora investeringar och det är därför de stora statliga eller statligt understödda jättarna som är bäst positionerade. Goldman Sachs har identifierat Saudi Aramco, Gazprom (Ryssland), NIOC (Iran), China National Petroleum Corp, Petrobras (Brasilien), PDVSA (Venezuela) och Petronas (Malaysia).

Della Vigna lyfter även fram att Europeiska oljebolag som brittiska Shell och franska Total ligger längre fram i övergången än sina amerikanska rivaler när det gäller att gå från ”big oil” till ”big energy”.

Hur ska en investerare agera?

Vi kan köpa tankegången med att det inte står de stora oljebolagen fritt att satsa för fullt på enbart olja och att det kommer begränsa utbudet under 2020-talet. Men att alla de sju statligt uppbackade företagen skulle vara bäst positionerade är snurrigt. PDVSA är ett bolag helt utan pengar, de har så lite pengar att de anställda t o m svälter.

För vanliga investerare som inte har problemet att de varje månad måste hitta nya investeringsobjekt där det går att placera miljarder kan snarare dra fördel av högre oljepriser och större satsningar på förnybar energi. Det är en utveckling som gynnar väldigt många bolag.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära