Följ oss

Nyheter

Det blir oljebrist på 2020-talet

Publicerat

den

Olja i världenDet kommer att bli en utbudsbrist på olja under kommande årtionde med högre priser som följd enligt en Goldman Sachs-analys. Orsaken är att de stora oljebolagen inte fullt ut har möjlighet att investera i framtida produktion, de har en press på sig från både regeringar och investerare att satsa på renare energi med lägre koldioxidavtryck.

”Under 2020-talet kommer vi att ha en tydlig fysisk brist på olja eftersom ingen tillåts att fullt investera i framtida oljeproduktion,” säger Michele Della Vigna, Head of EMEA Natural Resources Research på Goldman Sachs.

”Övergången till lägre koldioxid kommer att gå via högre, inte lägre oljepriser” säger han vidare.

Della Vigna säger att de stora oljebolagen har förstått att om de vill ha en bred ägarbas så måste de visa att de menar allvar med att minimera mängden koldioxid i atmosfären. Han säger att investerare bara behöver titta på hur sentimentet bland investerare har ändrat sig de senaste 5 åren när det gäller kolbolag.

Från oljebolag till energibolag

Della Vigna säger att övergången till helt förnybar energi kommer att gå via naturgas och att kampen mellan bolagen kommer att handla om att ta en större andel av marknaden. Det finns dock ett problem och det är att infrastruktur för naturgas kräver stora investeringar och det är därför de stora statliga eller statligt understödda jättarna som är bäst positionerade. Goldman Sachs har identifierat Saudi Aramco, Gazprom (Ryssland), NIOC (Iran), China National Petroleum Corp, Petrobras (Brasilien), PDVSA (Venezuela) och Petronas (Malaysia).

Della Vigna lyfter även fram att Europeiska oljebolag som brittiska Shell och franska Total ligger längre fram i övergången än sina amerikanska rivaler när det gäller att gå från ”big oil” till ”big energy”.

Hur ska en investerare agera?

Vi kan köpa tankegången med att det inte står de stora oljebolagen fritt att satsa för fullt på enbart olja och att det kommer begränsa utbudet under 2020-talet. Men att alla de sju statligt uppbackade företagen skulle vara bäst positionerade är snurrigt. PDVSA är ett bolag helt utan pengar, de har så lite pengar att de anställda t o m svälter.

För vanliga investerare som inte har problemet att de varje månad måste hitta nya investeringsobjekt där det går att placera miljarder kan snarare dra fördel av högre oljepriser och större satsningar på förnybar energi. Det är en utveckling som gynnar väldigt många bolag.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära