Nyheter
Det blir oljebrist på 2020-talet
”Under 2020-talet kommer vi att ha en tydlig fysisk brist på olja eftersom ingen tillåts att fullt investera i framtida oljeproduktion,” säger Michele Della Vigna, Head of EMEA Natural Resources Research på Goldman Sachs.
”Övergången till lägre koldioxid kommer att gå via högre, inte lägre oljepriser” säger han vidare.
Della Vigna säger att de stora oljebolagen har förstått att om de vill ha en bred ägarbas så måste de visa att de menar allvar med att minimera mängden koldioxid i atmosfären. Han säger att investerare bara behöver titta på hur sentimentet bland investerare har ändrat sig de senaste 5 åren när det gäller kolbolag.
Från oljebolag till energibolag
Della Vigna säger att övergången till helt förnybar energi kommer att gå via naturgas och att kampen mellan bolagen kommer att handla om att ta en större andel av marknaden. Det finns dock ett problem och det är att infrastruktur för naturgas kräver stora investeringar och det är därför de stora statliga eller statligt understödda jättarna som är bäst positionerade. Goldman Sachs har identifierat Saudi Aramco, Gazprom (Ryssland), NIOC (Iran), China National Petroleum Corp, Petrobras (Brasilien), PDVSA (Venezuela) och Petronas (Malaysia).
Della Vigna lyfter även fram att Europeiska oljebolag som brittiska Shell och franska Total ligger längre fram i övergången än sina amerikanska rivaler när det gäller att gå från ”big oil” till ”big energy”.
Hur ska en investerare agera?
Vi kan köpa tankegången med att det inte står de stora oljebolagen fritt att satsa för fullt på enbart olja och att det kommer begränsa utbudet under 2020-talet. Men att alla de sju statligt uppbackade företagen skulle vara bäst positionerade är snurrigt. PDVSA är ett bolag helt utan pengar, de har så lite pengar att de anställda t o m svälter.
För vanliga investerare som inte har problemet att de varje månad måste hitta nya investeringsobjekt där det går att placera miljarder kan snarare dra fördel av högre oljepriser och större satsningar på förnybar energi. Det är en utveckling som gynnar väldigt många bolag.