Den ryska veteskörden pressar marknaden

Vetefält med blå himmel

Spannmålshandlare som försöker att prognostisera priserna fångas mellan rapporter om en blomstrande rysk veteodling och torka i Europa.

Statistik som produceras av International Grains Council (IGC) spår en ökning av världens veteproduktion för 2019/2020 med tre miljoner mt. Mycket av det beror på en ökning på 2,4 miljoner ton i den ryska grödan som skulle kunna ge 79,5 miljoner ton. Det är en ökning med mer än 8 miljoner ton från år 2018.

IGCs reviderade uppskattning av den globala produktionen är nu 762 miljoner ton jämfört med 735 miljoner ton förra året.

Priset för nya grödor har fallit efter dessa siffror, sade Fengrains verkställande direktör Rob Munro, eftersom ett mildare än genomsnittligt väder i Ryssland hade sänkt vinterdödsnivåerna för vetegrödor.

En betydande ökning av grödorna

Den följande torra våren ledde till en betydande ökning av grödan. Detta eftersom vädret gjorde det möjligt för odlarna att börja sin produktion tidigare och i större skala sade Munro. De fortsatta torra förhållandena över EU-länderna leda till avkastningsförluster om det blir för torrt. Detta skulle kunna leda till högre priser, tillade han.

Amerikanska översvämningspåverkan

I motsats till Europa har USA drabbats av deluges och vårsådden ligger under det femåriga genomsnittet, enligt ADM Agricultures verkställande direktör David Sheppard.

Detta borde ge upphov till oro över omfattningen på den amerikanska skörden. ”Spannmålshandlarna verkar dock gärna diskutera dessa väderproblem och ökar på sina redan korta positioner,” sa Sheppard, vilket innebär att traders förväntar sig att priserna kommer att falla ytterligare.

”Detta, tillsammans med en starkare US-dollar, högre än förväntad kanadensisk vår- och durumsådd och den allmänna förväntan om en stor återhämtning i den globala veteproduktionen, bibehåller den baisseöverskridande översikten”, sa han.

Det har medfört att de europeiska priserna följde den amerikanska marknaden, vilket innebar en lågkonjunktur för nya grödor trots en nästan två års-botten för valutaparet EURUSD.

Enligt AHDB Cereals har det globala spannmålet fortsatt att falla med en allmän nedgång på råvarumarknaderna. AHDB Cereals analytiker Peter Collier sa: ”Det har varit globala förluster för både gammal och ny gröda då förväntningar på en bättre skörd 2019/2020 har stigit.”

Under de senaste fyra veckorna, från den 28 mars till slutet den 25 april, har de globala priserna på spannmål fallit. De amerikanska majs- och vetepriserna som visar betydande förluster, liksom kvarnvetete i Paris.

Exponering mot Storbritannien

Brittiska foderveteterminer har också blivit utsatta för denna rörelse. Terminskontraktet för nya grödor med förfall den 19 november backade tillbaka £ 2,50/ton till £ 146,10/ton över månaden i det som har varit ett mer volatilt kontrakt.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top