Connect with us

Nyheter

Den ryska veteskörden pressar marknaden

Published

on

Veteskördar är mindre och sämre, vilket får vetepriset att stiga
Vetefält med blå himmel

Spannmålshandlare som försöker att prognostisera priserna fångas mellan rapporter om en blomstrande rysk veteodling och torka i Europa.

Statistik som produceras av International Grains Council (IGC) spår en ökning av världens veteproduktion för 2019/2020 med tre miljoner mt. Mycket av det beror på en ökning på 2,4 miljoner ton i den ryska grödan som skulle kunna ge 79,5 miljoner ton. Det är en ökning med mer än 8 miljoner ton från år 2018.

IGCs reviderade uppskattning av den globala produktionen är nu 762 miljoner ton jämfört med 735 miljoner ton förra året.

Priset för nya grödor har fallit efter dessa siffror, sade Fengrains verkställande direktör Rob Munro, eftersom ett mildare än genomsnittligt väder i Ryssland hade sänkt vinterdödsnivåerna för vetegrödor.

En betydande ökning av grödorna

Den följande torra våren ledde till en betydande ökning av grödan. Detta eftersom vädret gjorde det möjligt för odlarna att börja sin produktion tidigare och i större skala sade Munro. De fortsatta torra förhållandena över EU-länderna leda till avkastningsförluster om det blir för torrt. Detta skulle kunna leda till högre priser, tillade han.

Amerikanska översvämningspåverkan

I motsats till Europa har USA drabbats av deluges och vårsådden ligger under det femåriga genomsnittet, enligt ADM Agricultures verkställande direktör David Sheppard.

Detta borde ge upphov till oro över omfattningen på den amerikanska skörden. ”Spannmålshandlarna verkar dock gärna diskutera dessa väderproblem och ökar på sina redan korta positioner,” sa Sheppard, vilket innebär att traders förväntar sig att priserna kommer att falla ytterligare.

”Detta, tillsammans med en starkare US-dollar, högre än förväntad kanadensisk vår- och durumsådd och den allmänna förväntan om en stor återhämtning i den globala veteproduktionen, bibehåller den baisseöverskridande översikten”, sa han.

Det har medfört att de europeiska priserna följde den amerikanska marknaden, vilket innebar en lågkonjunktur för nya grödor trots en nästan två års-botten för valutaparet EURUSD.

Enligt AHDB Cereals har det globala spannmålet fortsatt att falla med en allmän nedgång på råvarumarknaderna. AHDB Cereals analytiker Peter Collier sa: ”Det har varit globala förluster för både gammal och ny gröda då förväntningar på en bättre skörd 2019/2020 har stigit.”

Under de senaste fyra veckorna, från den 28 mars till slutet den 25 april, har de globala priserna på spannmål fallit. De amerikanska majs- och vetepriserna som visar betydande förluster, liksom kvarnvetete i Paris.

Exponering mot Storbritannien

Brittiska foderveteterminer har också blivit utsatta för denna rörelse. Terminskontraktet för nya grödor med förfall den 19 november backade tillbaka £ 2,50/ton till £ 146,10/ton över månaden i det som har varit ett mer volatilt kontrakt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära