Följ oss

Nyheter

Den ryska veteskörden pressar marknaden

Publicerat

den

Veteskördar är mindre och sämre, vilket får vetepriset att stiga
Vetefält med blå himmel

Spannmålshandlare som försöker att prognostisera priserna fångas mellan rapporter om en blomstrande rysk veteodling och torka i Europa.

Statistik som produceras av International Grains Council (IGC) spår en ökning av världens veteproduktion för 2019/2020 med tre miljoner mt. Mycket av det beror på en ökning på 2,4 miljoner ton i den ryska grödan som skulle kunna ge 79,5 miljoner ton. Det är en ökning med mer än 8 miljoner ton från år 2018.

IGCs reviderade uppskattning av den globala produktionen är nu 762 miljoner ton jämfört med 735 miljoner ton förra året.

Priset för nya grödor har fallit efter dessa siffror, sade Fengrains verkställande direktör Rob Munro, eftersom ett mildare än genomsnittligt väder i Ryssland hade sänkt vinterdödsnivåerna för vetegrödor.

En betydande ökning av grödorna

Den följande torra våren ledde till en betydande ökning av grödan. Detta eftersom vädret gjorde det möjligt för odlarna att börja sin produktion tidigare och i större skala sade Munro. De fortsatta torra förhållandena över EU-länderna leda till avkastningsförluster om det blir för torrt. Detta skulle kunna leda till högre priser, tillade han.

Amerikanska översvämningspåverkan

I motsats till Europa har USA drabbats av deluges och vårsådden ligger under det femåriga genomsnittet, enligt ADM Agricultures verkställande direktör David Sheppard.

Detta borde ge upphov till oro över omfattningen på den amerikanska skörden. ”Spannmålshandlarna verkar dock gärna diskutera dessa väderproblem och ökar på sina redan korta positioner,” sa Sheppard, vilket innebär att traders förväntar sig att priserna kommer att falla ytterligare.

”Detta, tillsammans med en starkare US-dollar, högre än förväntad kanadensisk vår- och durumsådd och den allmänna förväntan om en stor återhämtning i den globala veteproduktionen, bibehåller den baisseöverskridande översikten”, sa han.

Det har medfört att de europeiska priserna följde den amerikanska marknaden, vilket innebar en lågkonjunktur för nya grödor trots en nästan två års-botten för valutaparet EURUSD.

Enligt AHDB Cereals har det globala spannmålet fortsatt att falla med en allmän nedgång på råvarumarknaderna. AHDB Cereals analytiker Peter Collier sa: ”Det har varit globala förluster för både gammal och ny gröda då förväntningar på en bättre skörd 2019/2020 har stigit.”

Under de senaste fyra veckorna, från den 28 mars till slutet den 25 april, har de globala priserna på spannmål fallit. De amerikanska majs- och vetepriserna som visar betydande förluster, liksom kvarnvetete i Paris.

Exponering mot Storbritannien

Brittiska foderveteterminer har också blivit utsatta för denna rörelse. Terminskontraktet för nya grödor med förfall den 19 november backade tillbaka £ 2,50/ton till £ 146,10/ton över månaden i det som har varit ett mer volatilt kontrakt.

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Publicerat

den

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära