Nyheter
Den brasilianska realen pressar kaffepriset

Kaffekonsumenter runt om i världen jublar, eftersom priset på kaffebönor i september 2018 föll till sin lägsta nivå på många år. Kaffepriset handlades då till 92 cent per pound. Efter en kort återhämtning som tog priset på arabicabönorna som favoriserades av konsumenter tillbaka till 1,255 dollar i oktober. Efter detta blev priset lägre igen och handlas åter under $ 1 per pound.

Kaffe är kanske inte den mest elastiska råvaran när det gäller priset. Konsumenterna kommer inte troligen att byta till billigare kaffe. Kaffepriset påverkas av vädret, plötsliga grödosjukdomar och brasiliansk politik. Med priset på kaffe nära de senaste nedgångarna och vid vad som sannolikt är nära botten av prissättningscykeln, kan denna soft commodity ge investerare och handlare en möjlighet att köpa kaffe innan priset börjar röra sig på uppsidan.
Världens ledande producent av Arabica kaffebönor
De två främsta typerna av kaffe är Arabica och Robusta. Robusta används för att producera espressokaffe, en favorit i Europa och andra delar av världen. Den främsta producenten av Robusta är Vietnam. Brasilien är världens ledande producent av Arabica-kaffe.
I september 2018 sjönk priset på kaffe-terminer till sin lägsta nivå i detta århundrade och sedan 2005. Priset på ICE sjönk till låga 92 cent per pound i september. Efter ett rally rusade kaffepriset till 1,255 USD per pound under oktober. Därefter föll det tillbaka under 1 USD per pound igen. Ett rikligt utbud har fått kaffepriset att falla till lägsta nivån på ett dussin år. Det är emellertid inte den enda orsaken till prisfallet. Den svaga brasilianska valutan är delvis ansvarig för nedgången.
Under samma tidsram sänktes förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den brasilianska realen. Förhållandet sjönk från 0,32005 USD till en botten på 0,253725, ett fall på 25,9 %. Därför minskade priset på kaffe i lokala termer för brasilianska producenter och de som deltog i kaffebranschen med ett netto på endast 4,1 %. Nedgången i den brasilianska realen satte scenen för prisåtgärder i kaffepriserna.
Det finns emellertid en anledning att tro att en återhämtning i den brasilianska realen kan skönjas i horisonten som skulle ge stöd för den volatila kaffeterminsmarknaden under de kommande månaderna framöver.
En ny regering, men marknaden har ännu inte köpt dess löften
I oktober röstade folket i Brasilien fram en höger- och affärsvänlig president. Jair Bolsonaro svepte in på kontoret på en anti-korruption plattform. President Bolsonaro lovade att återuppliva den kämpande ekonomin med reformer. Medan värdet av realen slutade sjunka, har den brasilianska valutan ännu inte upplevt en signifikant återgång då världen väntar på att han ska infria sina löften.
Om president Bolsonaras nya politik börjar ta fart i är det troligt att vi kommer se realen stiga, något som kan antända en haussead brand under den alltid flyktiga kaffeterminsmarknaden och leda till uppåtgående perkolering efter en lång period av kursfall.
Kaffe sjönk till det lägsta pris på mer än ett decennium
Sedan 1973 har priset på Arabica coffee futures handlats från låga 41,50 cent till en topp på 3,375 dollar per pound. Den senaste toppen kom i november 2016 på 1,76 dollar. Mycket har förändrats på kaffemarknaden under de senaste decennierna. Medan produktionen har ökat runt om i världen i växande regioner pekar efterfrågesidan av den grundläggande ekvationen på en allt större konsumtion.
Den viktigaste orsaken är den totala ökningen av antalet människor i världen. År 2000 fanns det sex miljarder invånare på vår planet. Idag överstiger befolkningen 7,5 miljarder. Samtidigt, som inkomsterna har ökat i Asien dricker fler människor kaffe idag, eftersom dessa anammat kaffe i sina dagliga dieter. Grunden är att fler människor, med mer pengar, skapar allt större tryck på efterfrågesidan av den grundläggande ekvationen för kaffebönor.
När det gäller globala leveranser som har hållit takt med efterfrågan under de senaste åren är varje år ett nytt äventyr på kaffemarknaden. Sjukdomar som lövrost och andra kan torka ut en gröda på et ögonblick. Dessutom kan väderhändelser få en förödande inverkan på leveranserna. Därför är rikliga leveranser ett år ingen garanti att det följande året kommer att ge samma produktion. Slutligen är hållbarheten för jordbruksvaror som kaffebönor mycket kortare än på andra råvarumarknader.
Bönorna förlorar sin styrka, smak och arom över tid vilket gör en snabb konsumtion till en kritisk fråga, och kaffemarknaden är en av de mest flyktiga när det gäller prisvariationer. Kaffe har en lång historia av fördubbling och tredubbling i pris under korta perioder under underskottsmarknaderna och halvering eller mer under perioder av överutbud. Det är inte ovanligt att kaffemarknaden svänger från överutbud till underskott och tillbaka igen under begränsade tidshorisonter.
Efter en återhämtning kom försäljningen tillbaka
I ett tecken på att kaffet föll till en nivå som var nära eller i slutet av prissättningscykeln i september 2018, hoppade priset från 92 cent till 1,255 USD per pound på en månad. Samtidigt ledde valet av en kandidat som lovade att städa upp korruption i Brasilien till att realen steg från under 0,24 dollar till nästan 0,28 dollar. Realen har stabiliserats kring 0,26 dollar och kaffepriset är nu tillbaka till under 1 dollar per pound. För att priset på kaffe ska förbli på sin nuvarande nivå, som ligger nära det lägsta på mer än ett decennium, måste reaelen vara fortsatt svag och det måste finnas ett överskott av kaffebönor.
På den nuvarande prisnivån kunde de brasilianska odlarna inte hantera en högre real eftersom det skulle skicka produktionskostnaderna högre och kanske över marknadspriset för varan. Samtidigt kan eventuella väderproblem i Vietnam som påverkar Robusta-produktionen orsaka priset på arabica bönor att stiga eftersom bristen på tillgänglighet kan orsaka substitution på marknader som gynnar bönorna som kommer från den asiatiska nationen. En perfekt baisse storm sänkte kaffemarknaden i slutet av 2018 och skickade priset till sin lägsta nivå sedan 2005. På under 1 dollar per pound, med en ny regering på plats i Brasilien, kan kaffe vara nära den nedre delen av prissättningscykeln utifrån både en råvara och ett valutaperspektiv.
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
Nyheter
Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter2 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?