Följ oss

Nyheter

Därför ökar ägandet av guld i Kina

Publicerat

den

Massor av guldmynt

Massor av guldmynt2013 var året när den globala guldmarknadens uppmärksamhet på allvar skiftade fokus från Indien till Kina. Det var detta år som Kina passerade Indien som världens största guldköpare. Detta inträffade i samband med att guldkursen föll kraftigt. De kinesiska guldköpen drabbades under 2014 av effekterna av en antikorruptionskampanj från landets myndigheter, men i sin helhet verkar detta inte ha påverkat de kinesiska köparnas intresse för att köpa ädelmetaller.

En förklaring till den ökade entusiasmen är att fastigheter och alternativa investeringar i Kina har kommit att bli mindre attraktiva, något som lett till att de kinesiska hushållen har allokerat en allt större del av sina portföljer till ädelmetaller, i första hand guld. En annan förklaring är de kraftiga valutafallen. Att investera i valutor, i första hand australiensiska och kanadensiska dollar, men också euro, har lett till att öka guldets attraktionsförmåga. En tredje förklaring till Kinas ökade betydelse på guldmarknaden är landets pågående finansiella avreglering. I Kina breddar de finansiella institutionerna just nu det tidigare begränsade finansiella utbudet till att omfatta guldanknutna investeringsprodukter. Pågående insatser för att öppna kapitalbalansen innebär att den kinesiska efterfrågan på guld alltmer kommer att påverka den internationella prissättningen.

Drivs av den disponibla inkomsten

I dagens ekonomiska klimat som allt mer kännetecknas av en minskad takt i den ekonomiska tillväxten drivs den kinesiska efterfrågan av invånarnas disponibla inkomst. Efterfrågan hos de riktigt stora köparna har minskat, i vissa fall till och med helt avstannat, men guld är fortfarande en populär investeringsform bland de kinesiska hushåll som investerar efter en ”buy-and-hold”-strategi, speciellt med tanke på den oro som råder på Kinas fastighetsmarknad. Intresset för guld har även ökat kraftigt under hela 2014 i andra asiatiska länder som Thailand, Sydkorea och Singapore.

Nyheter

Priset på arabica-kaffebönor är nu över 4 USD per pund för första gången någonsin

Publicerat

den

Kaffebönor

Priset på arabica-kaffebönor har rusat i höjden och nu passerades precis 4 USD per pund på råvarubörsen i New York. Det är mer än dubbelt så högt som för ett år sedan.

De två stora producenterna Brasilien och Vietnam har haft dåligt väder för kaffeodling. När Donald Trump började gå till attack med tariffer, då blev marknaden även nervös över att kaffe från Colombia.

Världen har nu under hela fyra år konsumerat mer arabica-kaffe än den producerat, dvs lagren av kaffebönor är enormt låga. Förbättras inte produktionen under 2025 som kommer det bli ännu mer pressat.

Graf över priset på arabica-kaffe på New York-börsen
Fortsätt läsa

Nyheter

Belgien gör en u-sväng, går från att lägga ner kärnkraft till att bygga ny

Publicerat

den

Belgien

Belgien har de senaste åren stängt ner kärnkraftreaktorer och hade planerat att fasa ut kärnkraft helt. Till följd av Rysslands krig i Ukraina så har dock flera politiska partier bestämt sig för att landet ska göra en u-sväng i frågan. En överenskommelse blev klar i fredags.

Belgien har idag fem reaktorer, Doel 1, 2 och 4 samt Tihange 1 och 3. Doel 3 stängdes ner i september 2022 och Thihange 2 i januari 2023. Det var tänkt att Doel 4 och Tihange 3 skulle stängas ner under 2025.

I ett första steg så ser landet nu till att livslängden för Doel 4 och Tihange 3 förlängs med tio år, vilket gör att landet kommer att behålla 4 GW elektricitet från kärnkraft.

Samtidigt inleder Belgien nu en satsning på att bygga 4 GW ny elproduktion från kärnkraft. SMR-reaktorer finns med i de tidiga planerna, men man vill även ha stora reaktorer.

Kärnkraften är del av en övergripande satsning på fossilfri energi i landet som använder relativt mycket fossil energi.

Fortsätt läsa

Nyheter

NCC bygger testanläggning för kärnkraftsbolaget Blykalla i Oskarshamn

Publicerat

den

Blykalla SEALER-E i Oskarshamn

NCC ska på uppdrag av Blykalla och Uniper Sverige bygga en testanläggning för kärnkraft i Oskarshamn. Blykalla utvecklar små modulära reaktorer (SMR), och NCC ska uppföra en byggnad kopplad till testverksamheten.

Företaget Blykalla utvecklar och bygger små modulära reaktorer som är kylda av bly. Som ett nästa steg i deras utvecklingen byggs nu en testanläggning på kärnkraftverket OKG på Simpevarpshalvön, cirka 3 mil norr om Oskarshamn.

– Denna testanläggning är en milstolpe för svensk kärnkraftsinnovation och ett viktigt steg mot vårt mål att bygga Europas första avancerade SMR. Vi är glada att samarbeta med NCC, vars expertis inom industribyggnation kommer att säkerställa ett högkvalitativt genomförande av detta viktiga projekt, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla.

NCC:s uppdrag är att uppföra en byggnad för testverksamhet i anslutning till den framtida reaktorbyggnaden, samt utföra markarbeten och installationer kopplat till denna byggnad. NCC har haft uppdrag på området i Oskarshamn sedan slutet av 1960-talet och har stor kompetens för de mycket speciella och krävande projekt som utförs vid kärnkraftverket.

– Det händer mycket inom energiområdet just nu och vi följer utvecklingen noga. Det här är ett spännande projekt där vi kan bidra med vår byggexpertis både vad gäller industribyggnation, ny teknik och relaterade områden som exempelvis eldistribution, elproduktion och elöverföring, säger Helena Hed, affärsområdeschef NCC Green Industry Transformation.

Byggnationen inleds i februari och väntas färdigställd i juni 2025.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära