Nyheter
Dåliga nyheter när det gäller efterfrågan på guld

Det är inte någon överdrift att säga att den räntehöjning i USA som alla väntar på är dåliga nyheter när det gäller efterfrågan på guld. Det är emellertid inte bara en eventuell räntehöjning från FED som fungerar som en våt filt över guldpriset, som under november föll med mer än åtta (8) procent. En del kan förklaras av en starkare dollar, men inte hela kursfallet.
Den amerikanska dollarn stärks på spekulationer om att Federal Reserve kommer att börja strama åt sin penningpolitik i december efter de överraskande starka siffrorna som presenterades i arbetsmarknadsrapporten för oktober månad. De flesta råvaror handlas i just dollar och en stark dollar pressar priserna på råvarumarknaden. Små styrketecken har kunnat ses i ädelmetaller nyligen, men trots detta befinner sig guldpriset i en långsiktig nedåtgående trend. Många placerare har valt att stå utanför guldmarknaden för att se hur priset kommer att utvecklas. Nu kommer flera bevis på att efterfrågan på guld kommer att fortsätta vara lågt på kort sikt.
De indiska guldköpen de lägsta på åtta år
De indiska guldköpen, som brukar styra hur guldpriset utvecklas under årets sista kvartal, kommer sannolikt att falla till den lägsta nivån på åtta år, eftersom en långvarig torka lett till en minskad investeringsvilja.
Både guldterminerna och de fysiskt uppbackade börshandlade fonder som investerar i guld har varit under ett stort tryck under 2015 efter spekulationer om att Federal Reserve förbereder sig för att höja räntan, vilket har drivit dollarn högre. Högre räntor skulle minska guldets attraktionskraft eftersom ädelmetaller inte ger ränta på ett sätt som räntebärande tillgångar gör.
Indien importerade nästan 900 ton guld
Enligt World Gold Council importerade Indien 891,5 ton guld förra året medan efterfrågan låg på 811,1 ton. WGC anser att konsumtionen kommer att öka till mellan 900 ton och 1000 ton i år. Det finns emellertid andra som har åsikter som inte är lika positiva.
All India Gems & Jewellery Trade Federation bedömer att det sista kvartalets efterfrågan kommer att falla till mellan 150 och 170 ton, ned från 201,6 ton föregående år, och betydligt under det femåriga genomsnittet på 231 ton. Det fjärde kvartalet är normalt den tid på året då efterfrågan på guld i Indien ökar som mest på grund av högtider såsom Dhanteras och Diwali.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt