Följ oss

Nyheter

Dåliga nyheter när det gäller efterfrågan på guld

Publicerat

den

Guldtacka och pengar

Fysiskt guld kan lagras hos COMEXDet är inte någon överdrift att säga att den räntehöjning i USA som alla väntar på är dåliga nyheter när det gäller efterfrågan på guld. Det är emellertid inte bara en eventuell räntehöjning från FED som fungerar som en våt filt över guldpriset, som under november föll med mer än åtta (8) procent. En del kan förklaras av en starkare dollar, men inte hela kursfallet.

Den amerikanska dollarn stärks på spekulationer om att Federal Reserve kommer att börja strama åt sin penningpolitik i december efter de överraskande starka siffrorna som presenterades i arbetsmarknadsrapporten för oktober månad. De flesta råvaror handlas i just dollar och en stark dollar pressar priserna på råvarumarknaden. Små styrketecken har kunnat ses i ädelmetaller nyligen, men trots detta befinner sig guldpriset i en långsiktig nedåtgående trend. Många placerare har valt att stå utanför guldmarknaden för att se hur priset kommer att utvecklas. Nu kommer flera bevis på att efterfrågan på guld kommer att fortsätta vara lågt på kort sikt.

De indiska guldköpen de lägsta på åtta år

De indiska guldköpen, som brukar styra hur guldpriset utvecklas under årets sista kvartal, kommer sannolikt att falla till den lägsta nivån på åtta år, eftersom en långvarig torka lett till en minskad investeringsvilja.

Både guldterminerna och de fysiskt uppbackade börshandlade fonder som investerar i guld har varit under ett stort tryck under 2015 efter spekulationer om att Federal Reserve förbereder sig för att höja räntan, vilket har drivit dollarn högre. Högre räntor skulle minska guldets attraktionskraft eftersom ädelmetaller inte ger ränta på ett sätt som räntebärande tillgångar gör.

Indien importerade nästan 900 ton guld

Enligt World Gold Council importerade Indien 891,5 ton guld förra året medan efterfrågan låg på 811,1 ton. WGC anser att konsumtionen kommer att öka till mellan 900 ton och 1000 ton i år. Det finns emellertid andra som har åsikter som inte är lika positiva.

All India Gems & Jewellery Trade Federation bedömer att det sista kvartalets efterfrågan kommer att falla till mellan 150 och 170 ton, ned från 201,6 ton föregående år, och betydligt under det femåriga genomsnittet på 231 ton. Det fjärde kvartalet är normalt den tid på året då efterfrågan på guld i Indien ökar som mest på grund av högtider såsom Dhanteras och Diwali.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära