Följ oss

Nyheter

CME lanserar LNG-termin med fysisk avräkning

Publicerat

den

Naturgas (LNG) fraktar dit priset är högst

Under förra veckan meddelade börsoperatören CME Group att bolaget har för avsikt att lansera ett nytt terminskontrakt. CME ska lansera en LNG-termin med fysisk avräkning från amerikanska Cheniere Energy’s Sabine Pass exportterminal. Det nya terminskontraktet anses komma att öka både likviditet och transparensen i marknaden.

Flytande naturgas (LNG) skeppas till Japan

Det nya terminskontraktet kommer att lanseras den 14 oktober, med 24 olika leveransmånader. Det betyder att det går att köpa kontrakt för leverans om två år. Kontraktet kommer att hjälpa marknadsdeltagarna att hantera risker och ge dem tillgång till den snabbast växande källan till LNG samtidigt som det kastar ett ljus över en begynnande marknad.

CME säger samtidigt att bolaget har för avsikt att under de kommande två åren lansera ett antal nya terminskontrakt på LNG och LNG-frakter för att stödja råvaran och den infrastruktur denna kräver.

Kontrakt på 20 år

Större delen av all LNG på världsmarknaden säljs i dag på bilaterala kontrakt, ibland på så lång tid som 20 år. Det är vanligt att priset kopplas till oljepriset. Cirka 20 procent av all LNG handlas på spotmarknaden.

I USA har LNG numera en marknadsandel på cirka tio procent. LNG-priset har till stor del kopplats bort från oljepriset, och följer i stället priset på naturgas vid Henry Hub via leveransavtal med Cheniere och några andra producenter.

Dessa kontrakt har ofta flexibla destinationsklausuler som gör det möjligt för köpare att hämta sin LNG från exportterminalerna med sina egna fartyg och ta dem dit de vill, till skillnad från konventionella kontrakt som har en fast leveransplats.

Dessa förändringar har skapat en koppling på den globala LNG-marknaden som många handlare utnyttjar genom att dra fördel av geografiskt arbitrage och skillnader i olje- och gaspriser. Terminskontrakt kan hjälpa till att mildra dessa risker.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära