Följ oss

Nyheter

Chinese Gold Pandas – De populära kinesiska guldmynten

Publicerat

den

Chinese Gold Pandas - De populära guldmynten från Kina

Chinese Gold Pandas - De populära guldmynten från KinaDen kinesiska pandan eller Chinese Gold Pandas som de ibland kallas för hos guldmynthandlarna är ett av de vackraste guldmynten vi sett. Enbart av detta skäl anser vi att de är värda att skriva om. Att de sedan kan komma att bli en bra affär är ännu ett skäl till att vi vill uppmärksamma dessa mynt.

Den kinesiska pandan, eller Chinese Gold Pandas som de också kallas för är av guldhandlare betraktat som ett av de allra vackraste guldmynten. Upplagorna är små vilket medför att de är än mer eftersökta av samlare än andra mynt, något som gör dem dyrare. Det är således inte ovanligt att dessa mynt handlas med premium gentemot andra guldmynt.

Historia om Pandamyntet

Kina gav ut sitt första guldmynt 1982 och då i storlekarna 1/10, ¼, ½ samt 1 troy ounce. 1983 präglades för första gången ett 1/20 troy ounce mynt och under senare år har även 5 ounce- och 10 ouncemynt tillkommit i serien. 1991 gav Kina ut ett 5 kilos Pandamynt för att uppmärksamma myntets tioårsjubileum. Det var det första myntet i sitt slag under modern tid och dessutom är det mycket sällsynt då det endast präglades i tio exemplar.

Sedan 1982 har Chinese Gold Pandas präglats årligen. Precis som namnet antyder pryds myntets baksida av den mycket omtyckta pandan.

Känd för sitt komplexa utseende, sin charm och sitt vackra mönster, anses Chinese Panda, av många, vara ett av världens mest estetiskt tilltalande mynt. Varje utgåva porträtterar en panda vars utseende har varierat genom åren, vilket gör myntet idealiskt för samlare. Det enda undantaget är 2001 och 2002 års utgåvor som är identiska då den kinesiska regeringen införde ett förbud mot ändrad design på myntet. Förbudet lyftes 2003, delvis beroende på påtryckningar från samlare.

Genom åren har pandan porträtterats som ett livligt och inte minst charmigt djur, därav har man velat illustrera pandan i olika situationer på mynten. På vissa mynt äter den bambu, på andra klättrar den i träd eller leker ensam såväl som i par.

Pandafamiljen

China Gold Panda mynten tillverkas i 24 karats .999 finguld och ges ut i fem olika storlekar: 1 Troy Oz, ½ Troy Oz, ¼ Troy Oz, 1/10 Troy Oz samt 1/20 Troy Oz. Valörerna sträcker sig från 20 till 500 Yuan. Den utmärkt polerade spegelfinishen med upphöjda frostade element, ger myntet ett Proof-liknande utseende.

Präglingen av de kinesiska Pandamynten sker i betydligt lägre omfattning än exempelvis American Eagle, Krugerrand, Canadian Maple Leaf och andra mer välkända mynt, så generellt sett, prissätts dessa mynt betydligt högre än de övriga mynten. Exempelvis präglades mindre än 16.000 1 Oz mynt under 1982. 1983 var siffran 22.447 och 1984 endast 23.330 st. Produktionen har aldrig överstigit 150.000 exemplar vad gäller 1 Oz-myntet och den högre produktionen har förekommit först under de senaste åren. China Gold Panda-mynten, framförallt de tidigaste mynten, har således inte bara ett värde i form av guld men också ett samlarvärde.

Tekniska specifikationer

Tekniska specifikationer för Chinese Gold Pandas - Guldmynt

Design

Samtliga Pandamynt har samma motiv på framsidan, det kända Himmelska Templet i Beijing, ett gammalt arkitektoniskt mästerverk och en känd turistattraktion i Kina. De kinesiska tecknen i myntets överkant översätts med ”Folkrepubliken Kina”. I myntets nederkant utläses året för myntets utgivande.

Baksidan på myntet porträtterar, som tidigare nämnt, jättepandan, som utöver sin status som Kinas nationaldjur även internationellt symboliserar behovet av skydd för utrotningshotade djur. 2006 års utgåva av Pandamyntet gestaltar en jättepanda med sin unge sittandes i en bambuskog. På denna sida framgår även myntets valör, vikten och guldhalten i myntet.

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära