Följ oss

Nyheter

Centralbanker kan skapa guldrally

Publicerat

den

Guldtacka och guldmynt

Guld lagras i valv hos Bank of EnglandMängden guld i COMEX lagerhus sjönk nyligen dramatiskt, vilket fick de flesta på marknaden att ställa sig frågan var guldet tagit vägen? En fråga som Guldcentralen tog upp i sin artikel från igår, Guldsäljarna kan tvingas köpa tillbaka snabbt.

Den troliga förklaringen till vad som händer är något som kan sätta ordentlig fart på guldpriset. Centralbanker har stora mängder guld, som de lånar ut mot en viss ersättning. Detta lånande upprepas sedan i flera led, dvs ungefär som systemet med pengar fungerar, så kallad fractional reserve banking. Systemet är smidigt och fungerar bra, så länge som inte allt för många samtidigt vill ha sitt guld, dvs i fysisk form i eget lager.

Det började med att Hugo Chavez under 2011, då president för Venezuela, krävde att få hem 99 ton guld av de 211 ton guld landet hade lagrade hos Bank of England. Venezuela fick sitt guld levererat.

Nästa land som bestämde sig för att ta hem delar av sitt guld från lager hos utländska centralbanker var Tyskland. Att frakta några ton guld går att göra på några dagar, men beroende på fraktsätt och säkerhet kan även några veckor vara rimligt. Men Tyskland får vänta 7 år.

Mängden pappersguld är långt mycket större än mängden fysiskt guld och när centralbanker och andra aktörer nu vill ta hem sitt guld, dvs få det levererat i fysisk form till eget lager, då uppstår en intressant situation. Centralbanker som har lånat ut andra centralbankers guld måste helt plötsligt få fram detta guld, vilket skapar en kedjeeffekt då guldet lånats ut flera gånger om.

I nedanstående video studerar Mike Maloney från GoldSilver vad som har hänt och med sig har han Grant Williams från Vulpes Asset Management.

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära