Följ oss

Nyheter

Bullion Vault, Rothschilds egen guldbörs

Publicerat

den

Guldtacka lagrad hos Bullion Vault

Guldtacka lagrad hos Bullion VaultSmå snabba fiskebåtar i nattens mörker och brevduvor är inte vad vi i dag förknippar med guldhandel, men för bara tvåhundra år sedan var detta mycket vanliga arbetsredskap när bröderna Rothschild drog fördel av olika arbitrage och gjorde valuta-, guld- och spekulationsaffärer mellan Frankrike och Storbritannien.

Dagens guldhandel sker istället oftast över Internet och utan de logistiska problem och fysiska ansträngningar som bröderna Rothschild utsatte sig för när de försökte – och lyckades – dra fördel av sin marknadstro. Det finns ett antal olika aktörer på både den svenska och internationella marknaden som erbjuder sina kunder handel i olika ädelmetaller, men ett av de mer framgångsrika företagen internationellt sett har faktiskt kopplingar till familjen Rothschild som nu fullbordar cirkeln. Sedan 2005 har Bullion Vault funnits på marknaden och fungerat som en Internetbaserad ädelmetallbörs.

Redan sedan starten har bolaget varit lönsamt, men det var först 2008 som den riktigt stora boomen kom, i samband med den så kallade finanskrisen, när fler och fler placerare sökte säkrare alternativ till de skakiga aktiemarknaderna. Samma år blev Bullion Vault medlem av London Bullion Market Association som representerar den största av världens fysiska guldmarknader. Bara ett år senare vann företaget Queens Award for Enterprise (Innovation) för sitt sätt att använda tekniken för att göra möjligheterna i de professionella guldmarknaderna tillgängliga för privatkunder. Det är framförallt bolagets flerspråkiga hemsida som klarar av att hantera ett antal olika valutor som låg bakom denna utmärkelse.

Fysisk lagring – Elektronisk handel

Bullion Vault, som ägs av det brittiska företaget Galmarley Ltd grundades av Paul Tustain och har sitt huvudkontor i London, men förvarar sina kunders ädelmetaller i valv i endera London, New York eller i Zürich beroende på kundens egna önskemål. Just förvaringen är vid sidan av att erbjuda handel med ädelmetaller en del av bolagets affärsidé. Vi har tidigare skrivit om att det i dag, trots ett betydligt högre guldpris, har uppstått en brist på valv i vilka guld kan förvaras. Bullion Vault erbjuder sina kunder att förvara deras ädelmetaller – som alltid förvaras skilt från bolagets egna handelslager – till en kostnad av från 4 GBP per månad, eller 0,12 procent av ädelmetallernas värde per år. Här skiljer sig Bullion Vault från många andra företag eftersom det verkligen finns fysiskt guld, det är inte frågan om digitala och elektroniska ädelmetaller som många av dess konkurrenter tillhandahåller.

Genom att ädelmetallerna finns i Bullion Vaults valv är det möjligt för de mer än 20.000 kunderna att när helst de vill köpa eller sälja detta med hjälp av ett par enkla knapptryckningar. Enligt uppgift ägde bolagets kunder mer än 20 ton guld, närmare 600.000 troy ounce, och över 62 ton silver.

World Gold Council och Augmentum Capital delägare

Sedan juni 2010 är WGC, World Gold Council (guldbranschens viktigaste marknadsutvecklingsorganisation) och Augmentum Capital, ett riskkapitalbolag där Lord Rothschild och familj äger en betydande minoritetsandel, delägare i Bullion Vaults moderbolag, Galmarley, efter att tillsammans ha investerat cirka 12,5 miljoner pund i bolaget. I och med att båda dessa har ett mycket gott rykte på guldmarknaderna och de dessutom har representation i styrelsen har detta bidragit till att attrahera ytterligare affärer men också att stärka bolagets strategiska ledning. En annan effekt av denna affär är att Bullion Vault är en preferred partner i WGC, World Gold Council, och rekommenderas för guldhandel av denna organisation.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära