Följ oss

Nyheter

Brittiska myntverket ökar produktionen med 100 procent

Publicerat

den

The Royal Mint ökar produktionen av silvermynt

Britannia Royal Mint ökar produktionen av silvermyntEfter att den Europeiska centralbanken i förra veckan höjde sin styrränta med de förväntade 0,25 procenten trots den europeiska skuldkrisen kunde vi se hur guldpriset handlades marginellt högre i euro. Vi kunde vid samma tidpunkt också ta del av att ledningen för Bank of England beslutade sig för att behålla sina räntor på den historiskt låga nivån 0,5 procent, vilket fått effekten av att guldet handlades ned marginellt.

En fortsatt hög efterfrågan på en finansiell fristad, en så kallad ”safe haven” fortsätter på grund av den europeiska skuldkrisen, riskerna för att detta skall fortsätta sprida sig i de finansiella systemen, hot om en ökad inflation och en reell verklighet av negativa realräntor. Officiell statistik visar att den officiella inflationen nu överstiger räntorna i Storbritannien, vilket innebär att sparare och de som lever på fasta inkomster får se sina besparingar och inkomster urholkas av ökande levnadskostnader.

Guld och silver förblir undervärderade ur ett långsiktigt historiskt perspektiv, men framförallt från ett inflationsrensat perspektiv. Se det utmärkta diagrammet ovan, som visar att guld i dag handlas till 75 procent av sin inflationsjusterade topp 1980.

Diagram över guldpriset, justerat för inflation

Brittiska Royal Mint rapporterade nyligen att de under det första halvåret 2011 producerade dubbelt så många silvermynt jämfört med 2010, medan guldproduktionen steg med mer modesta 8,9 % jämfört med 2010 års nivåer.

The Royal Mint, etablerat på 1400-talet, använde 36.219 uns guld jämfört med 33.266 uns 2010, enligt uppgifter som Bloomberg News har erhållit efter en begäran enligt Freedom of Information Act. Användningen av silver mer än fördubblades till 324.421 uns under samma period av vilka The Royal Mint producerar Britannia-mynt och samlarmynt för vidareförsäljning till allmänheten. 324.421 ounces silver är till dagens priser, 36 USD per troy ounce, värt mindre än $ 12 miljoner dollar, vilket för många riktigt förmögna personer bara är växelpengar.

Diagram över bankräntan i Storbritannien

Bank of Englands räntor från 1700 till dags dato

Detta visar att intresset för silver som en investering och bevarare av rikedomar ökar men det är fortfarande litet jämfört med de pengar som spenderas på konsumtionsvaror eller jämfört med de belopp som placeras i kontanter, obligationer, aktier, valutor och andra tillgångsslag. Silvertackor är förbehållet en liten men aktiv minoritet av människor. Detta håller emellertid på att förändras, men att äga silver eller guld, är inte något som är för alla – inte ännu i alla fall.

The Royal Mint flyttade till Llantrisant i Wales från London Tower Hill 1968 och tillverkar mynt, inklusive 22-karats 2011 brittiska Sovereign Proof, med en vikt om 7,99 gram (0,26 troy ounce) och kostar cirka 400 GBP, motsvarande 644 USD.

Sovereigns är 22-karats guldmynt som håller en renhet om 91,6%. Försäljningen av dessa mynt ökade dramatiskt i början av den finansiella krisen och har varit fortsatt stark de senaste åren. Ökningen av skatt på kapitalvinster i Storbritannien i juni 2010 ledde till en ytterligare ökad efterfrågan på Sovereigns i Storbritannien på grund av de är ” rikets mynt ” eller legala betalningsmedel och därför inte omfattas av brittiska reavinstskatter.

Brittiska Sovereigns är populärare igen, bland annat då det stigande priset på guld gör att ett ounce-mynt och -tackor blivit allt för dyrt för många köpare. Många köpare nämner också att de uppskattar likviditeten i Sovereigns, men också att det går att sälja mindre mängder guld (kvartsounce jämfört med hela ounce) vid behov.

Sovereigns används också som en rent finansiell försäkring och är mycket populära bland dem som köper sina ädelmetaller för att skydda sig mot finansiella spridningseffekter och en ekonomisk kollaps. Vi har noterat att premien på Sovereigns och mynt och tackor av ädelmetall förblivit mycket låg. Detta är typiskt för sommarmånaderna när premierna normalt sjunker på grund av en liten nedgång i likviditeten som uppstår när folk tar semester.

Men de låga premierna är förvånande med tanke på omfattningen av den fortsatta finansiella och ekonomiska krisen och den mycket stora mängden inköp av Sovereigns från Grekland.

Intressant nog har King Edward Sovereigns i synnerhet varit svåra att köpa i större volym de senaste dagarna. Således är det osannolikt att dessa låga premier kommer att kvarstå under en längre tid och bör utnyttjas av dem som vill samla brittiska Sovereigns och mynt eller tackor av ädelmetall.

Britannia

Britannia är ett gammalt begrepp för Storbritannien, och även en kvinnlig personifikation av ön. Namnet har sitt ursprung i latin och härstammar från den grekiska formen Prettanike eller Brettaniai, som ursprungligen utsett en samling öar med individuella namn, inklusive Albion eller Storbritannien.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sedan 100 före Kristus har namnet Britannia kommit att användas specifikt om Storbritannien, och när romarna 43 f Kr påbörjade sin erövring av ön valde de att kalla provinsen för Britannia, som kom att omfatta de delar av ön som fanns söder om Kaledonien, dagens Skottland. Samtidigt benämnde romarna de keltiska invånarna i provinsen som britter. Under det andra århundradet av romerskt styre kom Britannia att bli personifierad som en gudinna, beväpnad med en treudd och sköld, bärande en officershjälm.

Det latinska namnet Britannia överlevde det romerska tillbakadragandet från Britannien under det femte århundrandet, och gav ön det namn som det har än i dag, både på engelska där namnet är Great Brittain, Storbritannien och på walsiska där landet heter Prydain.

Efter århundraden av sjunkande användning, återupplivades den latinska formen under den engelska renässansen som en retorisk anspelning på en brittisk nationell identitet. Speciellt efter unionen av England och Skottland sedan 1707, kom hon att bli en personifikation av den krigiska Britannia och användes som en symbol för brittisk imperialistisk makt och enhet. Hon har konsekvent förekommit på brittiska mynt sedan dess, även om hennes utseende har ändrats genom åren.

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära