Följ oss

Nyheter

Bristen på kapacitet i Brasiliens hamnar kan stoppa landets sockerexport

Publicerat

den

Containerhamn

Brasilien förväntas exportera 93 miljoner ton sojabönor och 45 miljoner ton majs denna säsong. Över 35 procent av denna export kommer att passera hamnen i Santos. Detta kommer att begränsa hur mycket socker som kan exporteras under de kommande månaderna.

Med tanke på de förväntade rekordskördarna för spannmål och socker i Brasilien kan det uppstå logistiska begränsningar. Det beror på att hamnterminalerna som hanterar socker också lastar spannmål.

De flesta terminaler lastar bara spannmål och inte socker. Vissa sockerterminaler som Rumo-CLI, Tiplam och Copersucar, hanterar också spannmål men kommer inte att ha flexibilitet att byta produkter med kort varsel denna säsong.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Detta beror på att kapaciteten är kontrakterad i förväg och att allokera mer volym till spannmål till nackdel för socker eller vice versa kan vara ett avtalsbrott. Endast icke kontrakterad kapacitet kan alltså bytas. Även om vi inte vet procentandelen, antar vi att det finns mycket liten ledig kapacitet med tanke på de rekordstora spannmålsskördarna.

En terminal är under granskning, Tiplams terminal T-12A. Denna terminal hanterar såväl spannmål som socker, men av operativa skäl kan denna terminal inte hantera båda dessa råvaror samtidigt.

Även regleringsåret 2020/2021 var ett år då Brasilien såg stora exportvolymer. Det var också ett år då CS Brazil producerade en rekorstor mängd socker, 38,5 miljoner ton. Detta år kom parterna överens om ett skifte mellan terminalerna för att frigöra utrymme för sockerexporten som då hanterades i T-12A. Många analytiker som följer sockermarknaden tror inte att det är möjligt den här säsongen med tanke på att spannmålsexporten förväntas bli minst 24 procent högre än 2020/2021.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära