Nyheter
Brist på lök kan skapa en livsmedelskris i stora delar världen
Priset på vete och andra sorters spannmål har sjunkit under de senaste månaderna vilket minskar oron över tillgången till vissa stapelvaror. En kombination av faktorer skakar nu om grönsaksmarknaden, ryggraden i en hälsosam, hållbar diet. En av de viktigaste aktörerna i detta drama är den löken.
Priserna på lök befinner sig en stigande trend, vilket bidrar till att driva på inflationen och uppmanar länder att vidta åtgärder för att säkra leveranser. Länder som Marocko och Turkiet har stoppat en viss export, liksom Kazakstan. Filippinerna har beordrat en utredning av karteller.
Exportbegränsningar utöver detta inkluderar också morötter, tomater, potatis och äpplen, vilket minskade tillgängligheten över hela världen varnade FN och Världsbanken denna månad. I Europa har tomma hyllor tvingat Storbritanniens stormarknader till ransonering av vissa frukter och grönsaker efter en svag skörd i södra Spanien och Nordafrika.
Stapelvara i världens kök
Lök är en stapelvara i kök över hela världen. Lök är den mest konsumerade grönsaken efter tomaten. Det produceras cirka 106 miljoner ton lök årligen, vilket är ungefär lika stor volym som morötter, rovor, chili, paprika och vitlök tillsammans. Lök används i allt från curry och soppor till korv.
Prisuppgången är en effekt från katastrofala översvämningar i Pakistan, frost som skadar lager i Centralasien och Rysslands krig i Ukraina. I Nordafrika har jordbrukarna under tiden kämpat med allvarlig torka och ökade kostnaden för frön och gödningsmedel. Dåligt väder har drabbat marockanska odlare särskilt hårt och grönsakspriserna bedöms förbli höga även efter det att landets regering denna månad införde ett förbud mot att exportera lök och tomater till andra länder i Västafrika.
På Filippinerna har en brist på lök förvärrats, precis som bristen på allt från salt till socker under de senaste månaderna. Priserna blev så absurd höga att lök under en period kostade mer än kött. Landet kämpar samtidigt med den högsta inflationen på 14 år.
I Kazakstan har prisuppgången fått landets myndigheter att öppna sina strategiska lager. Samtidigt har landets myndigheter infört ett exportförbud, något som även skett i Kirgizistan, Uzbekistan och Tadzjikistan. Det sistnämnda landet är per capita världens största producent av lök. På andra håll har Azerbajdzjan infört en ”begränsning” på försäljningen och Belarus kommer inom kort att börja licensiera sändningar.
För tillfället, medan många regeringar gärna kommer att subventionera import av vete eller mjöl för att hålla sina människor lyckliga, finns det begränsat stöd för grönsaksodlare. Resultatet är att världen producerar mer spannmål, socker och vegetabiliska oljor än näringsbehovet, men bara ungefär en tredjedel av den frukt och grönsaker som behövs.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature