Följ oss

Nyheter

Brist på lök kan skapa en livsmedelskris i stora delar världen

Publicerat

den

Lökar

Priset på vete och andra sorters spannmål har sjunkit under de senaste månaderna vilket minskar oron över tillgången till vissa stapelvaror. En kombination av faktorer skakar nu om grönsaksmarknaden, ryggraden i en hälsosam, hållbar diet. En av de viktigaste aktörerna i detta drama är den löken.

Priserna på lök befinner sig en stigande trend, vilket bidrar till att driva på inflationen och uppmanar länder att vidta åtgärder för att säkra leveranser. Länder som Marocko och Turkiet har stoppat en viss export, liksom Kazakstan. Filippinerna har beordrat en utredning av karteller.

Exportbegränsningar utöver detta inkluderar också morötter, tomater, potatis och äpplen, vilket minskade tillgängligheten över hela världen varnade FN och Världsbanken denna månad. I Europa har tomma hyllor tvingat Storbritanniens stormarknader till ransonering av vissa frukter och grönsaker efter en svag skörd i södra Spanien och Nordafrika.

Stapelvara i världens kök

Lök är en stapelvara i kök över hela världen. Lök är den mest konsumerade grönsaken efter tomaten. Det produceras cirka 106 miljoner ton lök årligen, vilket är ungefär lika stor volym som morötter, rovor, chili, paprika och vitlök tillsammans. Lök används i allt från curry och soppor till korv.

Prisuppgången är en effekt från katastrofala översvämningar i Pakistan, frost som skadar lager i Centralasien och Rysslands krig i Ukraina. I Nordafrika har jordbrukarna under tiden kämpat med allvarlig torka och ökade kostnaden för frön och gödningsmedel. Dåligt väder har drabbat marockanska odlare särskilt hårt och grönsakspriserna bedöms förbli höga även efter det att landets regering denna månad införde ett förbud mot att exportera lök och tomater till andra länder i Västafrika.

På Filippinerna har en brist på lök förvärrats, precis som bristen på allt från salt till socker under de senaste månaderna. Priserna blev så absurd höga att lök under en period kostade mer än kött. Landet kämpar samtidigt med den högsta inflationen på 14 år.

I Kazakstan har prisuppgången fått landets myndigheter att öppna sina strategiska lager. Samtidigt har landets myndigheter infört ett exportförbud, något som även skett i Kirgizistan, Uzbekistan och Tadzjikistan. Det sistnämnda landet är per capita världens största producent av lök. På andra håll har Azerbajdzjan infört en ”begränsning” på försäljningen och Belarus kommer inom kort att börja licensiera sändningar.

För tillfället, medan många regeringar gärna kommer att subventionera import av vete eller mjöl för att hålla sina människor lyckliga, finns det begränsat stöd för grönsaksodlare. Resultatet är att världen producerar mer spannmål, socker och vegetabiliska oljor än näringsbehovet, men bara ungefär en tredjedel av den frukt och grönsaker som behövs.

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära