Följ oss

Nyheter

Bra start när Kina lanserade oljeterminer i yuan

Publicerat

den

Lagring av olja i silo
Lagring av olja i silo

Foto: Dave Crosby

I veckan lanserade Kina oljeterminer i yuan, det vill säga terminskontrakt på olja som istället för att prissättas i amerikanska dollar handlas i den kinesiska valutan. Den första handelsdagen, med en session på endast två och en halv timme, kom mer än 15,4 miljoner fat olja för leverans i september 2018 att byta händer.

Handelshus som Glencore, Trafigura och Freepoint Commodities var bland de första som köpte det nya kontraktet enligt rapporter från nyhetsbyrån Reuters. Inom några minuter från lanseringen hade priset gått upp till nästan 70,85 dollar (447 yuan) efter att ha startat på 69,94 USD (440,4 yuan) per fat.

Många knackade på dörren till Kinas livliga råvarumarknad

Det var många som hade väntat ivrigt på lanseringen och knackade på dörren till Kinas livliga råvarumarknad. Detta trots att det fortfarande råder tvivel om detta Shanghaihandlade terminskontrakt kommer att kunna bli ett globalt riktmärke för oljepriset.

Dessa tvivel grundar sig på det faktum att Kina inte är en marknadsekonomi. Den kinesiska regeringen kan komma att få en störande inverkan på de lokala råvarumarknaderna om den misstänker att det förekommer en bubbla.

För att förhindra en sådan bubbla i olja har de kinesiska myndigheterna bestämt att kontraktet skulle handlas inom ett bestämt band på 5 procent på vardera sidan. Under den första handelsdagen tilläts 10 procent på vardera sidan. Marginalkravet har fastställts till 7 procent. Lagringskostnader för den kinesiska råoljan är högre än det internationella genomsnittet i hopp om att motverka spekulation.

Som ett resultat av dessa snäva regler för det nya marknadssegmentet trodde vissa analytiker att internationella investerare skulle bli avskräckta från att handla olja i Shanghai. Om den första handelsdagen är någon indikation är det emellertid inte fallet, åtminstone inte för de stora handelsföretagen.

Kina lämnar inte allt åt marknaden

Å andra sidan lämnar Kina inte allt till marknadskrafterna. En energikonsulent berättade för Reuters att ”regeringen i Beijing verkar fast besluten att stödja den nya oljemarknaden, och jag hör att ett antal företag ställs eller pressas att handla på det, vilket kan hjälpa till.”

PetroChina och Sinopec ses som viktiga för att tillhandahålla en långsiktig likviditet för den nya marknaden vilket också är ett tecken på att den kinesiska regeringen inte låter marknaden styra sig helt själv.

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Nyheter

Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele

Publicerat

den

Konceptskiss över atNorths datacenter i Långsele

Datacenterföretaget atNorth ska etablera ett stort datacenter i Långsele, det meddelade man tidigare idag. Företaget har säkrat mark i Hamre Industripark och inleder nu processen med att söka de olika tillstånd som behövs.

Atnorth har sedan tidigare ett datacenter i Stockholm, men det man nu planerar i Långsele blir företagets första mega-datacenter i Sverige.

I början av oktober meddelade Uniper att de inte fullföljer sin plan på att producera grönt flygbränslse i Långsele. Atnorth ska nu bygga sitt datacenter på närliggande mark. Båda verksamheterna kräver stora mängder elektricitet, men till skillnad från grönt flygbränsle som kräver bidrag och kunders goda vilja så kan datacenterföretag etablera sig på helt kommersiella villkor. Sedan AI-utvecklingen slog igenom med full kraft har även de stora tech-företagens priskänslighet försvunnit, det viktigaste nu är stor och stabil tillgång på elektricitet, priset är sekundärt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära