Connect with us

Nyheter

Bomullsuppköpen minskar i Kina som följd av högre kvalitetskrav

Published

on

Bomull som växer i Kina

Bomull som växer i KinaInköpen av bomull i Kina har minskat sedan landets regering har höjt kvalitetskraven samt valt att undanhålla en del av betalningarna till dess att fibern klarar granskningen säger textilanalysföretaget Sinotex.

China National Cotton Reserves Corp hade till och med den sista september 2013 köpt drygt 100 000 ton lokalt odlad gröda, en nedgång med 74 procent jämfört med året innan. I Xinjiang-provinsen, känt som Kinas högst producerande bomullsodlande region, sjönk inköpen med 76 procent, en nedgång med 71 400 ton enligt den rapport som släpptes i början av oktober.

De kinesiska bomullsodlarna hade per den 15 september endast sålt 3,4 procent av sin skörd, trots att skörden var klar till 21,6 procent. En förklaring till de låga försäljningssiffrorna är att vissa bomullsuppköpsföretag valt att minska sina inköp eller rent av stoppa dem eftersom de kämpar för att uppfylla de nya normerna.

Den kinesiska regeringen inledde säsongens upplagringsprogram den 9 september när bomullspriset stannade under 20 400 yuan fem dagar i rad. I Kina köps bomullen upp av kvalificerade inköpare som sedan säljer bomullen vidare till den kinesiska regeringen genom en handelsplattform.

Zhengzhou Commodity Exchange, där det förutom bomull också handlas råvaror som ris, vete, metanol och socker, har bomullsterminerna med förfall i januari 2014 inte handlats över 20 400 yuan under hela 2013. På ICE i New York har bomullsterminerna stigit med 11 procent i år för oro att den globala produktionen av bomull sjunker.

Den kinesiska regeringen kommer att innehålla betalningar på 500 yuan per ton bomull till dess att skördens förpackning och fiber har bedömts uppfylla de nya kvalitetskraven enligt det uttalande som gjordes av China National Development and Reform Commission i mitten av september. Fibern kommer att bedömas i fråga om färg, längd, styrka och renhet.