Följ oss

Nyheter

Svenskt företag kan göra miljövänlig bioplast och protein av socker

Publicerat

den

Socker

Det svenska företaget Bioextrax har lämnat in en patentansökan gällande en mycket kostnadseffektiv produktionsprocess som använder sukros som råmaterial. Denna Bioextrax-process kan potentiellt öka den globala produktionen och användningen av PHA till många miljoner ton årligen på sikt, och möjliggöra att PHA ersätter fossilbaserade plaster i större utsträckning. Efter screening av patenterbarhet av såväl bolaget som dess patentombud, är bedömningen att innovationen är patenterbar och att bolaget kommer erhålla positivt utfall från granskande patentmyndigheter, vilket i så fall ger Bioextrax patentskydd i 20 år.

Den nu inlämnade patentansökan gäller en ny och biobaserad produktionsprocess. Bioextrax process möjliggör att på ett mycket kostnadseffektivt sätt omvandla socker till värdefullare produkter, såsom biobaserad och biologiskt nedbrytningsbar plast (PHA) och biprodukten hydrolyserat encelligt protein som kan användas till djurfoder, människoföda och i andra applikationer. Enligt bolagets beräkningar erhålls tillsammans med Bioextrax redan patenterade PHA-extraktionsteknologi så låga PHA-produktionskostnader att PHA på allvar och i stor skala kan börja ersätta en rad fossilbaserade plaster, exempelvis polypropen (PP-volym 2018 var 56 miljoner ton) i en mängd applikationer. Den stora fördelen med den patentsökta processen är att det krävs en mindre mängd socker, i förhållande till konkurrerande metoder, för att producera ett kg PHA. Detta innebär enligt Bioextrax att den patentsökta processen ger en signifikant billigare produktionskostnad.

Sockerproducenter letar efter nya användningsområden

År 2019 producerades omkring 170 miljoner ton socker i världen från sockerbetor och sockerrör. Socker som produkt har utstått stor prispress under en längre tid och sockerproducenter letar efter nya användningsområden för socker. Dessutom efterfrågar många stora globala företag bioplaster som kan minska eller helt ersätta deras användning av fossilbaserade plaster. Patentmyndigheterna har nu inlett granskningsprocessen av bolagets ansökan. Vid lyckat utfall i denna process förväntas Bioextrax få patent utfärdade inom något år, vilket ger 20 års skydd från prioritetsdatumet som bolaget redan erhållit.

”Detta är givetvis ytterligare ett steg framåt för Bioextrax, då vi nu kan erbjuda kunder en patentansökt och mycket kostnadseffektiv helhetslösning för att från socker producera bioplasten PHA samt en högvärdig proteinkälla. Lyckas vi få patentansökan beviljad, i sin helhet eller till väsentliga delar, finns här en oerhörd kommersiell möjlighet i närtid och över de kommande 20+ åren för Bioextrax. Eftersom vi redan fått ett globalt prioritetsdatum, kommer vi nu inleda ett intensivt kommersialiseringsarbete av den patentansökta teknologin och processen med målsättningen att nå många, stora och långa licensavtal med sockerproducenter, potentiella bioplastproducenter och/eller stora globala potentiella bioplastanvändare”, säger Edvard Hall, VD, Bioextrax.

Socker är en råvara som kan lagras

En stor fördel med socker är att råvaran är enkel och billig att lagra i jämförelse med andra livsmedel. Genom att fermentera socker går det att producera andra livsmedel, även om vi fortfarande är i början av denna utveckling. Det finns en stor potential för länder att trygga livsmedelsförsörjningen på detta sätt. Bioextrax har visserligen sitt huvudfokus på att producera miljövänlig plast men får samtidigt fram protein.

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Nyheter

OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april

Publicerat

den

OPEC+ har sedan drygt två år begränsat sitt utbud av olja extra mycket för att få upp priserna. Nu börjar man dock montera ner detta. Från och med april börjar man varje månad öka utbudet med omkring 138 000 fat per dag för att under 2026 vara uppe i en total utbudsökning på 2,2 miljoner fat per dag.

Donald Trump gillar låga oljepriser. Han säger sig även vilja sätta press på Iran genom att begränsa deras export. En högre export från OPEC+ skulle kunna motverka att oljepriserna går upp om begränsningarna av Irans export lyckas.

Lägre oljepriset är dock fortsatt i konflikt med Donald Trumps vilja att USA ska producera ännu högre rekordvolymer. Amerikanska oljebolag är redan nöjda med sin produktion, högre produktion får vinsterna att falla. Lägger man till ännu högre oljeutbud i världen så blir vinstpressen ännu större.

Enligt Bloomberg har den globala oljemarknaden redan ett överutbud på 450 000 fat per dag i år. Börjar OPEC+ addera mer olja till marknaden så förväntas överutbudet öka ännu mer.

Oljepriserna faller under kvällen omkring 1,8 procent. WIT-oljan handlas kring 68,5 USD och Brentoljan 71,5 USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag

Publicerat

den

Karta över Arctic Minerals tillgångar

Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag som fokuserar på att identifiera och utveckla framtidens koppar- och kritiska mineralfyndigheter i Sverige, Norge och Finland.

Bolaget har varit noterat sedan länge men dagens version är relativt ny då många nya tillgångar har tillförts bolaget och en ny ledning driver verksamheten. Peter George, chef och styrelsemedlem, går här igenom vilka tillgångar bolaget har och hur han ser på saker.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära