Nyheter
Den största fyndigheten någonsin av helium i Nordamerika
Den största fyndigheten någonsin av helium i Nordamerika gjordes för några veckor sedan i Minnesota, och mer precist i Iron Range. Det kallas för en drömfyndighet för koncentrationen av helium är 12,4 procent, vilket är 30 gånger högre än branschstandard för kommersiell heliumproduktion.
Thomas Abraham-James, VD för Pulsar Helium, säger att den bekräftade förekomsten av helium kan vara ett av de mest betydelsefulla fynden i världen.
”Det var mycket skrikande, många kramar och high fives. Det är trevligt att veta att alla ansträngningar fungerade och att vi lyckades”, säger Abraham-James till CBS News Minnesota.
CBS News Minnesota besökte borrplatsen strax efter att borriggen hade börjat borra sig ner i marken i början av februari. Fyndigheten skedde drygt tre veckor senare på ett djup av 2 200 fot.
Helium är en viktig gas
USA var under flera årtionden den ledande exportören av helium och hade statliga strategiska reserver. Dessa har dock tömts och sålts till privata aktörer. Abraham-James har tidigare gjort fyndigheter av helium i Tanzania, annars är det Ryssland och Qatar som är stora exportörer av helium.
De flesta tänker nog på ballonger när någon säger helium. Men det är viktig gas som har mångsidiga användningsområden. I vätskeform är det ett av de effektivaste och säkraste kylmedlen. Sjukhusens magnetröntgen är exempelvis beroende av helium.
Många gaser går att utvinna ur luften, även om det är dyrt eftersom koncentrationen är låg. När det gäller helium så är dock koncentrationen i luften nästan obefintlig, eftersom helium är en gas som när den släpps ut stiger genom atmosfären och ut i rymden.
Pulsar Heliums aktie rusade i höjden
Pulsar Helium är börsnoterat på TSX Venture i Kanada och aktien fick en rejäl fart uppåt när fyndigheten gjordes. En genomförbarhetsstudie genomförs nu och bolaget räknar med att den ska vara klar mot slutet av året.
Nyheter
Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror
Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.
Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.
Nyheter
Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern
Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.
Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.
Nyheter
Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror
Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.
-
Nyheter1 vecka sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft