Nyheter
Svenskt företag kan göra miljövänlig bioplast och protein av socker

Det svenska företaget Bioextrax har lämnat in en patentansökan gällande en mycket kostnadseffektiv produktionsprocess som använder sukros som råmaterial. Denna Bioextrax-process kan potentiellt öka den globala produktionen och användningen av PHA till många miljoner ton årligen på sikt, och möjliggöra att PHA ersätter fossilbaserade plaster i större utsträckning. Efter screening av patenterbarhet av såväl bolaget som dess patentombud, är bedömningen att innovationen är patenterbar och att bolaget kommer erhålla positivt utfall från granskande patentmyndigheter, vilket i så fall ger Bioextrax patentskydd i 20 år.

Den nu inlämnade patentansökan gäller en ny och biobaserad produktionsprocess. Bioextrax process möjliggör att på ett mycket kostnadseffektivt sätt omvandla socker till värdefullare produkter, såsom biobaserad och biologiskt nedbrytningsbar plast (PHA) och biprodukten hydrolyserat encelligt protein som kan användas till djurfoder, människoföda och i andra applikationer. Enligt bolagets beräkningar erhålls tillsammans med Bioextrax redan patenterade PHA-extraktionsteknologi så låga PHA-produktionskostnader att PHA på allvar och i stor skala kan börja ersätta en rad fossilbaserade plaster, exempelvis polypropen (PP-volym 2018 var 56 miljoner ton) i en mängd applikationer. Den stora fördelen med den patentsökta processen är att det krävs en mindre mängd socker, i förhållande till konkurrerande metoder, för att producera ett kg PHA. Detta innebär enligt Bioextrax att den patentsökta processen ger en signifikant billigare produktionskostnad.
Sockerproducenter letar efter nya användningsområden
År 2019 producerades omkring 170 miljoner ton socker i världen från sockerbetor och sockerrör. Socker som produkt har utstått stor prispress under en längre tid och sockerproducenter letar efter nya användningsområden för socker. Dessutom efterfrågar många stora globala företag bioplaster som kan minska eller helt ersätta deras användning av fossilbaserade plaster. Patentmyndigheterna har nu inlett granskningsprocessen av bolagets ansökan. Vid lyckat utfall i denna process förväntas Bioextrax få patent utfärdade inom något år, vilket ger 20 års skydd från prioritetsdatumet som bolaget redan erhållit.
”Detta är givetvis ytterligare ett steg framåt för Bioextrax, då vi nu kan erbjuda kunder en patentansökt och mycket kostnadseffektiv helhetslösning för att från socker producera bioplasten PHA samt en högvärdig proteinkälla. Lyckas vi få patentansökan beviljad, i sin helhet eller till väsentliga delar, finns här en oerhörd kommersiell möjlighet i närtid och över de kommande 20+ åren för Bioextrax. Eftersom vi redan fått ett globalt prioritetsdatum, kommer vi nu inleda ett intensivt kommersialiseringsarbete av den patentansökta teknologin och processen med målsättningen att nå många, stora och långa licensavtal med sockerproducenter, potentiella bioplastproducenter och/eller stora globala potentiella bioplastanvändare”, säger Edvard Hall, VD, Bioextrax.
Socker är en råvara som kan lagras
En stor fördel med socker är att råvaran är enkel och billig att lagra i jämförelse med andra livsmedel. Genom att fermentera socker går det att producera andra livsmedel, även om vi fortfarande är i början av denna utveckling. Det finns en stor potential för länder att trygga livsmedelsförsörjningen på detta sätt. Bioextrax har visserligen sitt huvudfokus på att producera miljövänlig plast men får samtidigt fram protein.
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
Nyheter
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter4 veckor sedan
Sommaren inleds med sol och varierande elpriser
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Analys4 veckor sedan
Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning