Följ oss

Nyheter

Beowulf Mining, Iron man ”steels” the show…

Publicerat

den

Beowulf Mining - Järnmalm i marken

Gruvbolaget Beowulf Mining - Noterat på Aktietorget och AIMDet brittiska järnmalmsföretaget Beowulf Mining genomförde under november en minst sagt kuppartad presentation när bolagets styrelseordförande bara minuter innan han gick upp och talade på Raw Materials Groups årliga konferens valde att skicka ut ett pressmeddelande. Detta pressmeddelande talade om att bolaget hade tillförts 6,7 miljoner brittiska pund, drygt 72 Mkr i svensk valuta, genom en riktad nyemission till såväl svenska som brittiska institutionella placerare.

Pengarna som Beowulf Mining tillförs skall användas för att finansiera ytterligare borrningar, analyser, ekonomiska- och konceptuella studier samt miljökonsekvensbeskrivningen avseende bolagets helägda järnmalmsprojekt Kallak. Vidare skall delar av dessa likvider användas till bolagets joint venture, koppar-guldprojekt Ballek samt till allmänt rörelsekapital.

Uppköp på gång?

Vidare meddelade bolagets ledning att de ingått en icke-bindande avsiktsförklaring med en tredje part som har uttryckt ett intresse för att genomföra en omfattande sex månader lång due diligence och analys av Beowulfs järnmalmprojekt vid Kallak och Ruoutevare. Syftet är att eventuellt lägga fram ett förslag om att låta denna part förvärva en majoritetspost i, eller hela, bolagets järnmalmtillgångar som är föremål för due diligencen, givet att erforderliga aktieägare och godkännanden kan erhållas vid denna tidpunkt. Vem denna part är har inte kommunicerats, men brittisk press spekulerar i att det rör sig om ett kinesiskt företag. Det finns redan två bolag som har kommunicerat stort intresse för Beowulf Minings fyndigheter, även om det varit tyst om detta under de senaste två åren. Kanske kommer de att agera nu?

Brittiska Beowulf Mining (AIM: BEM; Aktietorget: BEO), det på AIM och Aktietorget handlade mineralprospekteringsbolaget är engagerat i prospektering och utveckling av malmförekomster av koppar, guld, järn och molybden i Sverige. Det är emellertid bolagets järnmalmsfyndigheter som styrelsen fokuserar hårdast på i dagsläget. I dag är Beowulf Mining ägare till två av Skandinaviens största obearbetade järnmalmsfyndigheter, Kallak och Ruoutevare, som är belägna i den norra delen av Sverige.

JORC-beräkning visar på stora tillgångar

Nyligen kommunicerade Beowulf Mining den första oberoende JORC-beräkning av antagen mineraltillgång för sin Kallakfyndighet, som har genomförts av det oberoende analysföretaget GeoVista. JORC-beräkningen avsåg emellertid endast 800 meter den norra delen av Beowulf Minings järnmalmsfyndighet i Kallak, som hittills har en påvisad längd om över 3,7 kilometer. De data som publicerades visar på ett tonnage om 131,6 Mt med en genomsnittshalt om 28 procent järn (Fe).

Clive Sinclair-Poulton presenterar Beowulf Mining

Clive Sinclair-Poulton presenterar Beowulf Mining på Raw Materials konferens

Utöver detta visar den malmpotential som har identifierats för den södra delen av bolagets Kallakfyndighet på ett tonnage om 200 till 230 Mt med halter om 30-32 procent järn (Fe).

Beowulf Mining planerar att fortsätta att undersöka mineraliseringen längs med hela dess utsträckning genom att utvidga det befintliga borrprogrammet till 2012, med syfte att öka denna första resursberäkning.

En nyligen partiell tolkning och beräkning av den markmagnetiska geofysiska anomalin som rapporteras av GeoVista säger att det föreligger ett betydande tonnage av magnetitmineralisering vid den södra delen av Kallakfyndigheten. Tolkningen baseras på mätdata från magnetiska susceptibilitetsmätningar, geofysiska markmagnetiska data och analyser av borrkärnorna från de undersökta anomalierna. Den södra delen av Kallakfyndighetens mineraliserade område visar att strykningen är N-S över cirka 2,3 kilometers längd, och varierar i bredd från cirka 350 till 450 meter.

Under november 2011 presenterade Clive Sinclair-Poulton, Chairman, bolaget vid Raw Materials årliga konferens i Stockholm. Presentationen filmades och kan ses här på Råvarumarknaden.se.

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära