Nyheter
Att köpa guld – tackor eller mynt?

Flera läsare har hört av sig till oss och bett om råd avseende deras guldinvesteringar. De är osäkra på huruvida de skall köpa guldtackor eller guldmynt.
Vi är av åsikten att guld är guld, oavsett av form, storlek eller vikt. Vi tror emellertid att det du fattar ditt beslut på ett rationellt sätt. Precis på samma sätt som då du köper en bil så bestämmer du dig för vilken modell du skall köpa först efter att du beslutat dig för vad du skall använda den till. Nedan har vi listat ett antal punkter som kanske kan hjälpa dig att bestämma vilken sorts guld du skall köpa
- Investering. Har du köpt ditt guld med avsikt att bara sälja det igen inom en begränsad framtid? I det fallet är en tacka förmodligen det bästa investeringsverktyget för dig. Huvudregeln är att ju mindre mängd guld du köper, desto mer får du betala för ditt guld per gram.
- Hur mörk är din framtidssyn? Om du planerar att köpa guld för att behålla det en kortare period så är regeln att ju större tacka desto mer guld får du för dina pengar. Om du tror att du kommer att behöva sälja ditt guld för att betala räkningar eller använda dina pengar för att köpa mat i framtiden, då rekommenderar vi att du köper mindre tackor eller mynt. Det är förstås enklare att få växel på en mindre tacka eller mynt än på en större.
- Skall du gömma det eller visa upp det? Om du planerar att gräva ner eller placera ditt guld i ett bankfack och låta det samla damm, då är guldtackor det mest kostnadseffektiva alternativet för dig. Vill du däremot visa världen hur pass ekonomiskt förutseende du varit och den goda smaken du besitter, då bör du i stället köpa guldmynt.
- Tror du att det finansiella systemet kommer att braka samman, i alla fall i den form som vi känner till det? I det fallet är det guldmynt som vi rekommenderar. I det fallet är det bra att vara förutseende att äga mynt i mindre valörer då dessa lätt kommer att kunna bytas mot annat du tror att du kommer att behöva.
Nyheter
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA

Det tyska företaget Securing Energy for Europe (SEFE) har skrivit en avsiktsförklaring om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år under minst 15 år med amerikanska Delfin Midstream. Gasen ska köpas från Delfins flytande LNG-terminal utanför Lousiana från att den är byggd och tagits i drift. Köpen görs enligt FoB, dvs säljaren levererar till LNG-fartyget.
”Detta långsiktiga avtal med Delfin gör det möjligt för SEFE att ytterligare diversifiera sin LNG-portfölj med större destinationsflexibilitet. Detta säkerställer i sin tur försörjningstryggheten leveranssäkerhet för SEFE:s kunder i Europa och runt om i världen.” säger SEFE:s CCO Frederic Barnaud.
Att leveransen är FoB ger köparen en större frihet, till skillnad från avtal där säljaren levererar till en specifik terminal hos köparen. Skulle Europa ha ett överskott på naturgas vid någon tidpunkt kan alltså SEFE styra om lasten till en annan destination redan vid exportterminalen.

Nyheter
Vattenfall bygger Tysklands största havsbaserade vindkraftspark

Vattenfall har fattat det slutliga investeringsbeslutet för de havsbaserade vindkraftparkerna Nordlicht 1 och 2 i Nordsjön.
Vindkraftparkerna Nordlicht 1 och 2, som ligger utanför den tyska Nordsjökusten, förväntas börja byggas 2026. Vindkraftsparkerna beräknas vara i full drift 2028.
Vattenfall kommer att återköpa aktierna i Nordlichtklustret som BASF förvärvade 2024. Företagen har dock skrivit avtal om att BASF ska köpa elektricitet.
Vindparksklustret Nordlicht kommer att ha en nettokapacitet på över 1,6 GW, där Nordlicht 1 kommer att bli det största havsbaserade vindkraftsprojektet i Tyskland.
Det slutliga investeringsbeslutet för Nordlicht 2 har fattats på villkorad basis, i avvaktan på erhållandet av det nödvändiga tillståndet.
Om Nordlicht vindparkskluster
- Beläget 85 kilometer norr om ön Borkum i tyska Nordsjön.
- Består av två separata anläggningar: Nordlicht 1 med en kapacitet på cirka 980 MW och Nordlicht 2 med cirka 630 MW.
- I full drift beräknas produktionen uppgå till cirka 6 TWh per år.
Nyheter
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier

Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals, gästar EFN för ett samtal om råvarorna som behövs för den gröna omställningen. Han tar bland annat upp koppar, kobolt och volfram.
Samtalet kommer sedan även in på att imorgon tisdag är en mycket spännande dag då EU ska presentera rekommendationer inom Critical Raw Materials Act (CRMA) vilket ska göra att det kommer att gå snabbare och bli enklare att öppna gruvor inom EU för att få igång produktionen av kritiska råvaror.
-
Nyheter4 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Nyheter4 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Nyheter2 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys3 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Nyheter4 veckor sedan
Efterfrågan på LNG ökar med 60 % till 2040 – ännu större investeringar i exportkapacitet krävs nu
-
Nyheter3 veckor sedan
Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag