Nyheter

Att köpa guld – tackor eller mynt?

Publicerat

den

Flera läsare har hört av sig till oss och bett om råd avseende deras guldinvesteringar. De är osäkra på huruvida de skall köpa guldtackor eller guldmynt.

Vi är av åsikten att guld är guld, oavsett av form, storlek eller vikt. Vi tror emellertid att det du fattar ditt beslut på ett rationellt sätt. Precis på samma sätt som då du köper en bil så bestämmer du dig för vilken modell du skall köpa först efter att du beslutat dig för vad du skall använda den till. Nedan har vi listat ett antal punkter som kanske kan hjälpa dig att bestämma vilken sorts guld du skall köpa

 • Investering. Har du köpt ditt guld med avsikt att bara sälja det igen inom en begränsad framtid? I det fallet är en tacka förmodligen det bästa investeringsverktyget för dig. Huvudregeln är att ju mindre mängd guld du köper, desto mer får du betala för ditt guld per gram.
 • Hur mörk är din framtidssyn? Om du planerar att köpa guld för att behålla det en kortare period så är regeln att ju större tacka desto mer guld får du för dina pengar. Om du tror att du kommer att behöva sälja ditt guld för att betala räkningar eller använda dina pengar för att köpa mat i framtiden, då rekommenderar vi att du köper mindre tackor eller mynt. Det är förstås enklare att få växel på en mindre tacka eller mynt än på en större.
 • Skall du gömma det eller visa upp det? Om du planerar att gräva ner eller placera ditt guld i ett bankfack och låta det samla damm, då är guldtackor det mest kostnadseffektiva alternativet för dig. Vill du däremot visa världen hur pass ekonomiskt förutseende du varit och den goda smaken du besitter, då bör du i stället köpa guldmynt.
 • Tror du att det finansiella systemet kommer att braka samman, i alla fall i den form som vi känner till det? I det fallet är det guldmynt som vi rekommenderar. I det fallet är det bra att vara förutseende att äga mynt i mindre valörer då dessa lätt kommer att kunna bytas mot annat du tror att du kommer att behöva.

2 Comments

 1. Magnus

  26 augusti, 2012 vid 19:37

  Det enda som gäller om man vill investera i fysiskt guld är guldtackor. Det här med att man ska handla med guldmynt på stan är…

  • Hochman

   11 november, 2018 vid 19:35

   Håller med, köp guldtackor, inte mynt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version