Nyheter
Återhämtning i sikte för sockerpriset?
Är den nuvarande botten vi ser det sista innan vändningen? Det finns en rad orsaker att titta närmare på socker nu, och det kan vara återhämtning i sikte för sockerpriset. Några av orsakerna är att oljan gynnar en återhämtning, den demografiska utvecklingen favoriserar ett rally. På lång sikt är bilden för socker inte så negativ som på kort sikt. Det främsta argumentet är emellertid att den tekniska utvecklingen för socker påminner om den för kakao innan denna råvara rusade.
Priset på socker har varit under press sedan det handlades till 23,90 cent per pound i oktober 2016. Priset på råvaran sjönk stadigt till 10,93 cent den 25 april På det kontinuerliga kontraktet noterade en botten på 10,69 cent, vilket nu är en kritisk teknisk supportnivå. Ökad produktion från de två ledande tillverkarländerna, Brasilien och Indien, har tyngt priset på sockerterminen.
Kursökningen till nästan 24 cent från låga 10,13 cent i augusti 2015 uppmuntrade producenter världen över att öka produktionen av denna råvara. Socker har en lång historia som en av de mest volatila jordbruksprodukterna. Sedan 1974 har det handlats mellan 2,29 och 66 cent per pound. Efter att ha fallit till sin senaste botten har priset på socker varit mindre än spännande. Socker börjar emellertid se ut som om den har gått in i en konsolideringsperiod, vilket kan innebära att det ger marknadsaktörerna en söt möjlighet vid sin nuvarande prisnivå.
Är det en botten som vi ser?
Efter att ha fallit stadigt sedan oktober 2016 noterade sockerpriset sin senaste botten på 10,93 cent den 23 april 2018.
Som diagrammet visar handlades socker i ett spann från 23 april till 11,89 per pound fram till fredag den 18 maj. På måndagen den 21 maj gick priset ut ur handelsbandet på uppåtgående betydande volymer vilket kan vara ett tecken på att priset på socker är låg och är nu i återställningsmodus. Det dagliga diagrammet visar att prismomentet har brutit genom och att en långvarig återhämtning pågår på sockermarknaden som fallit under vikten av ökande leveranser från Indien och Brasilien under de senaste månaderna.
Olja gynnar en återhämtning
Priset på råolja har varit på en tjurmarknad sedan den 121 juni 2017 då priset låg på 42,05 dollar per fat.
Som det veckovisa diagrammet för energiråvaror illustrerar har NYMEX råoljeterminer rusat till deras senaste topp på 72,30 USD per fat den 17 maj. Juliterminen, som är den nya frontmånaden handlades nära den nivån på måndagen den 21 maj vilket är nästan 72 procent över priset i juni.
Ökningen av oljepriset har betydande konsekvenser för alla tillgångsklasser och råvaror är inget undantag. Eftersom råvaruproduktionen är energiintensiv gör det stigande priset på olja det dyrare att producera varor. När det gäller socker finns det en ännu närmare koppling till oljepriset. Brasilien är världens ledande producent när det gäller både produktion av socker och etanol och export. I den sydamerikanska nationen är den viktigaste ingrediensen i etanolproduktionen sockerrör. Det högre oljepriset innebär att Brasilien kommer att producera mer etanol som begränsar tillgången på socker för export över hela världen. Därför kan ett högre oljepris göra att säljare på sockermarknaden att ompröva sin baisseorientering för denna söta råvara.
Demografi favoriserar ett rally
Socker är en jordbruksråvara, och liksom andra mjuka varor, spannmål och jordbruksprodukter är socker en stapelvara för människor över hela världen.
Demografiska trender i befolknings – och riksdata visar att ett ständigt ökande antal människor på jorden med mer pengar som konkurrerar om begränsade varor varje dag. År 1959, fanns det färre än tre miljarder människor på vår planet. Vid sekelskiftet var siffran sex miljarder, en fördubblading under fyra decennier. Den senast befolkningssiffran ligger på 7 744 miljarder och stiger. Samtidigt har tillväxten i Kina resulterat i växande välstånd och ökad efterfrågan på alla naturresurser. De demografiska trenderna ligger till grund för priserna på alla jordbruksvaror, eftersom efterfrågesidan av de grundläggande ekvationerna växer stadigt.
Den långsiktiga bilden är inte negativ
På råvarumarknaden resulterar förändringar på utbudssidan av den grundläggande ekvationen vanligtvis i plötslig och ibland skarp prisvolatilitet. Effekten av efterfrågesidans trender kan emellertid vara subtil över tiden. En titt på det långsiktiga kvartalsdiagrammet på sockermarknaden för futures kan ge ledtrådar om påverkan av efterfrågan på sockerpriset.
Diagrammet visar att sockret nådde sin botten 1985 när priset handlades till 2,29 cent per pound, efter att ha handlat på 66 cent 1974 och 45,75 cent 1980. Det kommande året kom priset på socker att tredubblas.
Kvartalsdiagrammet visar att 1985-låget var den absoluta botten för sockerpriset och att det har noterat en serie högre bottnar under åren och decennierna som följde nadiren. År 1999 sjönk sockret till 4,36 cent, en högre botten, under 2002 handlades det till 4,97 cent, i 2004 låg botten på 5,27 cent och i 2007 handlades socker till 8,36 vilket är ett pris vi inte har sett sedan dess.
År 2015 handlades socker till 10,13 cent per pound och senast uppgick fallet till 10,69 cent i april till en annan i en lång serie av högre nedgångar i den söta råvaran. Nu när priset på socker rör sig längre bort från den låga, botten mönstret av högre nedgångar från trettiotre år vara intakt. Handelsmönstret är ett resultat av demografiska faktorer, och vi kan se liknande mönster på många andra jordbruksmarknader under de senaste två decennierna.
Socker ser mycket ut som kakao gjorde innan det rusade
Socker har varit under belägring sedan toppen i oktober 2016 vid 23,90 cent per pound. Den kraftiga ökningen från 10,13 cent i augusti 2015 uppmuntrade produktionsökningar som tyngde på priset på socker. Det senaste fallet i slutet av 2015 kommer emellertid sannolikt att ha motsatt effekt, eftersom produktionen kan falla och efterfrågan ökar till lägsta pris i år.
Prisutvecklingen för kakao kan tjäna som ett exempel på sockermarknadens potential under de kommande veckorna och månaderna.
Veckodigrammet för kakao som handlas på ICE, visar att ett överutbud av kakao att falla från3 422 USD per ton i december 2015, till en botten på 1 769 USD per ton i juli 2017. Kakaopriset fortsatte befinna sig nära sin botten fram till slutet av december 2017.
Under 2018 återhämtade sig marknaden för kakao-terminer och handlades upp till över 2900 dollar per ton i slutet av april, en ökning med över 60 procent sedan slutet av 2017.
Ett kvartalsdiagram för kakaopriset visar på ett mönster med högre bottnar under nästan två decennier. Precis som på sockermarknaden är det fler människor med mer pengar som stödjer efterfrågan. Detta har lett till högre bottnar och fler ”spikar” under perioder med utbudsbrist. Socker börjar se sött igen, och tiden kommer att berätta om denna råvara kan matcha återhämtningen på kakaomarknaden.
CANE är kortnamnet för den börshandlade fonden Teucrium Sugar ETF. Denna ETF har nästan 10,5 MUSD under förvaltning, och det omsätts cirka 47 000 andelar per dag. Denna börshandlade fond investerar i socker, mer korrekt i terminskontrakt på # 11 socker. I skrivande stund har denna ETF allokerat sitt kapital i lika stora delar till terminskontrakt som förfaller i oktober 2018, mars 2019 och mars 2020. Den an således anses utgöra en bra proxy för utvecklingen på sockermarknaden.
Demografin gynnar en återhämtning på sockermarknaden, och om prisutvecklingen för kakao är ett exempel på vad som är möjligt kan det finnas kursökningar i horisonten för köpare av socker. Socker har försökt att återhämta sig sedan dess i aprilbotten.
Nyheter
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
Kartläggningar som SGU genomfört i Småland visar att landskapet har flera områden med sällsynta jordartsmetaller. Redan 2023 pekades området runt Olserum ut som ett riksintresse för sina fyndigheter. Sedan tidigare är även Norra Kärr utanför Gränna uppmärksammat för höga halter av sällsynta jordartsmetaller.
Nu har SGU hittat en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller vid Öbälen, cirka fyra mil söder om Olserum. Halterna i det provtagna materialet är jämförbara med de i Olserum. Dessutom har andra kritiska och strategiska råvaror konstaterats i samband med provtagningen. Intressanta fynd har också gjorts på andra platser i det undersökta området.
– Utöver sällsynta jordartsmetaller har även höga eller förhöjda halter av bland annat fosfat, koppar, uran, vanadin och krom påträffats bland de provtagna mineralförekomsterna, säger Alexander Lewerentz, statsgeolog och projektledare på SGU.
Under 2025 väntar ytterligare kartläggningar i Småland och Östergötland med fokus på metaller och mineral som behövs för såväl den gröna omställningen som vårt försvar.
– Att vi hittat helt nya uppslag för sällsynta jordartsmetaller visar hur viktiga dessa undersökningar är för att kartlägga förekomsterna av kritiska och strategiska råvaror i Sverige, säger Alexander Lewerentz.
Sällsynta jordartsmetaller är en grupp med 17 grundämnen. Hela åtta av dessa upptäcktes under 1700- och 1800-talen i Ytterby gruva utanför Vaxholm i Stockholm.
Världens behov av sällsynta jordartsmetaller har ökat kraftigt i takt med att efterfrågan på smart och grön teknik blivit större. EU har också skärpt kraven på medlemsländerna om ökad egen produktion av bland annat sällsynta jordartsmetaller, där den största delen av världens produktion i dag sker i Kina.
Nyheter
Tre bra aktier inom koppar med fokus på stabila lågkostnadsprojekt
Sheraz Mian, analyschef på Zacks, väljer ut de tre bästa aktierna inom koppar. Gemensamma teman bakom dessa rekommendationer är fokus på stabila, lågkostnadsprojekt i stabila jurisdiktioner i den utvecklade världen, samt exponering mot den växande efterfrågan på koppar som drivs av elektrifiering och energiomställning.
Hudbay Minerals
Hudbay Minerals har visat stark utveckling genom en trippel av framgångsfaktorer: effektiv drift i Peru, optimerad infrastruktur i Manitoba och en stark balansräkning som nu är nästan skuldfri. Deras tillväxtpotential förstärks av deras Copper World-projekt i USA, som nyligen fått viktiga miljötillstånd. Företaget har även fördelar av förbättrad produktion och högre återvinningsgrad.
Arizona Metals
Arizona Metals äger 100 procent av Kay-projektet, ett högkvalitativt kopparprojekt i Arizona. Deras vulkanogena massiva sulfidfyndighet innebär lägre kapitalkostnader och enkel finansiering, vilket gör projektet mindre riskfyllt. Företaget väntas dra nytta av potentiellt förbättrade federala tillståndsprocesser och en strategisk position nära Phoenix. År 2024 är ett viktigt år för att visa projektets potential.
Arizona Sonoran Copper
Arizona Sonoran Copper har låg risk tack vare projektets skala, rätt geografiska läge och närhet till en kunnig arbetsstyrka. Fokus för 2025 är att stärka den geologiska förståelsen och konvertera resurser till reserver, vilket förväntas höja projektets värdering. Företaget har en hög konverteringsgrad av resurser till reserver och gynnas av en stabil verksamhetsmiljö.
Nyheter
Väderfenomenet El Niño som har stor påverkan på jordbruket är minst 250 miljoner år gammalt
Det återkommande klimatfenomenet El Niño – som orsakar extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder – är äldre än vad som tidigare varit känt. Forskare kan nu visa att naturföreteelsen funnits i 250 miljoner år, ända sedan kontinenterna satt ihop i Pangea.
El Niño är havsfenomenet som tillsammans med atmosfärfenomenet Southern Oscillation återkommer i de östra delarna av Stilla Havet med ett mellanrum på två till sju år. De båda företeelserna är kopplade till varandra med den gemensamma benämningen ENSO (El Niño – Southern Oscillation). Företeelsen pågår vanligtvis i nio till tolv månader med kulmen kring jul (därav namnet El Niño = gossebarnet).
Fenomenet påverkar temperaturen, hastigheten och styrkan hos havsströmmarna. El Niño lämnar även avtryck på lokala och regionala väderförhållanden. Extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder påverkar miljontals människor i Sydamerika och Australien.
Det har hittills varit oklart hur långt tillbaka i tiden klimatfenomenet sträcker sig. Men i en ny studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, kan ett internationellt forskarlag slå fast att El Niño och Southern Oscillation har en historia på minst 250 miljoner år.
– Genom klimatsimuleringar fann vi att ENSO har varit ett ledande klimatfenomen långt före mänsklighetens historia. Det var en stor upptäckt för oss, säger Zhengyao Lu, naturgeografiforskare vid Lunds universitet som medverkat i studien.
El Niño var ännu starkare tidigare under historien
Med hjälp av en global klimatmodell, samt beräkningar av atmosfäriska och oceaniska processer lyckades forskarna kartlägga ENSO:s historia i intervaller om tio miljoner år. Det visade sig, något förvånande, att fenomenet varit betydligt starkare under flera historiska perioder jämfört med idag. Studien ger forskarna viktiga nycklar till att förstå hur fenomenet samverkar med de klimatförändringar som vi ser idag.
– En bättre förståelse för ENSO:s historia kan ge oss nya insikter om hur fenomenet kan komma att förändras i framtiden. Resultaten antyder att ENSO kommer att fortsätta vara den mest betydande källan till årliga variationer i klimatet globalt, säger Zhengyao Lu.
Den nya studien hjälper forskarna att utveckla mer realistiska klimatmodeller när det kommer till topografi, växthusgasnivåer, solstrålning och batymetri. Zhengyao Lu berättar att forskningen kommer att kunna ge viktiga upplysningar till framtida klimatprognoser.
– De senaste och kommande extrema El Niño-händelser kan i första hand drivas av antropogena klimatförändringar. Men på en tidsskala på 250 miljoner år har naturlig variation och andra faktorer lett till större förändringar. Det är hursomhelst av yttersta vikt att vi kan förstå hur det här klimatfenomenet beter sig i en allt varmare värld, säger Zhengyao Lu.
Studien – som letts från Duke University och Peking University – publiceras i PNAS: ”Persistently active El Niño-Southern Oscillation since the Mesozoic”
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter4 veckor sedan
Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Tuffa tider för stål i Europa
-
Nyheter3 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Analys4 veckor sedan
Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions