Följ oss

Nyheter

Återhämtning i sikte för sockerpriset?

Publicerat

den

Sockerbitar, vita och bruna i skålÄr den nuvarande botten vi ser det sista innan vändningen? Det finns en rad orsaker att titta närmare på socker nu, och det kan vara återhämtning i sikte för sockerpriset. Några av orsakerna är att oljan gynnar en återhämtning, den demografiska utvecklingen favoriserar ett rally. På lång sikt är bilden för socker inte så negativ som på kort sikt. Det främsta argumentet är emellertid att den tekniska utvecklingen för socker påminner om den för kakao innan denna råvara rusade.

Priset på socker har varit under press sedan det handlades till 23,90 cent per pound i oktober 2016. Priset på råvaran sjönk stadigt till 10,93 cent den 25 april På det kontinuerliga kontraktet noterade en botten på 10,69 cent, vilket nu är en kritisk teknisk supportnivå. Ökad produktion från de två ledande tillverkarländerna, Brasilien och Indien, har tyngt priset på sockerterminen.

Kursökningen till nästan 24 cent från låga 10,13 cent i augusti 2015 uppmuntrade producenter världen över att öka produktionen av denna råvara. Socker har en lång historia som en av de mest volatila jordbruksprodukterna. Sedan 1974 har det handlats mellan 2,29 och 66 cent per pound. Efter att ha fallit till sin senaste botten har priset på socker varit mindre än spännande. Socker börjar emellertid se ut som om den har gått in i en konsolideringsperiod, vilket kan innebära att det ger marknadsaktörerna en söt möjlighet vid sin nuvarande prisnivå.

Är det en botten som vi ser?

Efter att ha fallit stadigt sedan oktober 2016 noterade sockerpriset sin senaste botten på 10,93 cent den 23 april 2018.

Sockerpris

Som diagrammet visar handlades socker i ett spann från 23 april till 11,89 per pound fram till fredag den 18 maj. På måndagen den 21 maj gick priset ut ur handelsbandet på uppåtgående betydande volymer vilket kan vara ett tecken på att priset på socker är låg och är nu i återställningsmodus. Det dagliga diagrammet visar att prismomentet har brutit genom och att en långvarig återhämtning pågår på sockermarknaden som fallit under vikten av ökande leveranser från Indien och Brasilien under de senaste månaderna.

Olja gynnar en återhämtning

Priset på råolja har varit på en tjurmarknad sedan den 121 juni 2017 då priset låg på 42,05 dollar per fat.

Råvaror

Som det veckovisa diagrammet för energiråvaror illustrerar har NYMEX råoljeterminer rusat till deras senaste topp på 72,30 USD per fat den 17 maj. Juliterminen, som är den nya frontmånaden handlades nära den nivån på måndagen den 21 maj vilket är nästan 72 procent över priset i juni.

Ökningen av oljepriset har betydande konsekvenser för alla tillgångsklasser och råvaror är inget undantag. Eftersom råvaruproduktionen är energiintensiv gör det stigande priset på olja det dyrare att producera varor. När det gäller socker finns det en ännu närmare koppling till oljepriset. Brasilien är världens ledande producent när det gäller både produktion av socker och etanol och export. I den sydamerikanska nationen är den viktigaste ingrediensen i etanolproduktionen sockerrör. Det högre oljepriset innebär att Brasilien kommer att producera mer etanol som begränsar tillgången på socker för export över hela världen. Därför kan ett högre oljepris göra att säljare på sockermarknaden att ompröva sin baisseorientering för denna söta råvara.

Demografi favoriserar ett rally

Socker är en jordbruksråvara, och liksom andra mjuka varor, spannmål och jordbruksprodukter är socker en stapelvara för människor över hela världen.

Demografiska trender i befolknings – och riksdata visar att ett ständigt ökande antal människor på jorden med mer pengar som konkurrerar om begränsade varor varje dag. År 1959, fanns det färre än tre miljarder människor på vår planet. Vid sekelskiftet var siffran sex miljarder, en fördubblading under fyra decennier. Den senast befolkningssiffran ligger på 7 744 miljarder och stiger. Samtidigt har tillväxten i Kina resulterat i växande välstånd och ökad efterfrågan på alla naturresurser. De demografiska trenderna ligger till grund för priserna på alla jordbruksvaror, eftersom efterfrågesidan av de grundläggande ekvationerna växer stadigt.

Den långsiktiga bilden är inte negativ

På råvarumarknaden resulterar förändringar på utbudssidan av den grundläggande ekvationen vanligtvis i plötslig och ibland skarp prisvolatilitet. Effekten av efterfrågesidans trender kan emellertid vara subtil över tiden. En titt på det långsiktiga kvartalsdiagrammet på sockermarknaden för futures kan ge ledtrådar om påverkan av efterfrågan på sockerpriset.

Socker

Diagrammet visar att sockret nådde sin botten 1985 när priset handlades till 2,29 cent per pound, efter att ha handlat på 66 cent 1974 och 45,75 cent 1980. Det kommande året kom priset på socker att tredubblas.

Kvartalsdiagrammet visar att 1985-låget var den absoluta botten för sockerpriset och att det har noterat en serie högre bottnar under åren och decennierna som följde nadiren. År 1999 sjönk sockret till 4,36 cent, en högre botten, under 2002 handlades det till 4,97 cent, i 2004 låg botten på 5,27 cent och i 2007 handlades socker till 8,36 vilket är ett pris vi inte har sett sedan dess.

År 2015 handlades socker till 10,13 cent per pound och senast uppgick fallet till 10,69 cent i april till en annan i en lång serie av högre nedgångar i den söta råvaran. Nu när priset på socker rör sig längre bort från den låga, botten mönstret av högre nedgångar från trettiotre år vara intakt. Handelsmönstret är ett resultat av demografiska faktorer, och vi kan se liknande mönster på många andra jordbruksmarknader under de senaste två decennierna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Socker ser mycket ut som kakao gjorde innan det rusade

Socker har varit under belägring sedan toppen i oktober 2016 vid 23,90 cent per pound. Den kraftiga ökningen från 10,13 cent i augusti 2015 uppmuntrade produktionsökningar som tyngde på priset på socker. Det senaste fallet i slutet av 2015 kommer emellertid sannolikt att ha motsatt effekt, eftersom produktionen kan falla och efterfrågan ökar till lägsta pris i år.

Prisutvecklingen för kakao kan tjäna som ett exempel på sockermarknadens potential under de kommande veckorna och månaderna.

Kakaoprisutveckling

Veckodigrammet för kakao som handlas på ICE, visar att ett överutbud av kakao att falla från3 422 USD per ton i december 2015, till en botten på 1 769 USD per ton i juli 2017. Kakaopriset fortsatte befinna sig nära sin botten fram till slutet av december 2017.

Under 2018 återhämtade sig marknaden för kakao-terminer och handlades upp till över 2900 dollar per ton i slutet av april, en ökning med över 60 procent sedan slutet av 2017.

Kakaoterminer

Ett kvartalsdiagram för kakaopriset visar på ett mönster med högre bottnar under nästan två decennier. Precis som på sockermarknaden är det fler människor med mer pengar som stödjer efterfrågan. Detta har lett till högre bottnar och fler ”spikar” under perioder med utbudsbrist. Socker börjar se sött igen, och tiden kommer att berätta om denna råvara kan matcha återhämtningen på kakaomarknaden.

Teucrium sugar (CANE)

CANE är kortnamnet för den börshandlade fonden Teucrium Sugar ETF. Denna ETF har nästan 10,5 MUSD under förvaltning, och det omsätts cirka 47 000 andelar per dag. Denna börshandlade fond investerar i socker, mer korrekt i terminskontrakt på # 11 socker. I skrivande stund har denna ETF allokerat sitt kapital i lika stora delar till terminskontrakt som förfaller i oktober 2018, mars 2019 och mars 2020. Den an således anses utgöra en bra proxy för utvecklingen på sockermarknaden.

Demografin gynnar en återhämtning på sockermarknaden, och om prisutvecklingen för kakao är ett exempel på vad som är möjligt kan det finnas kursökningar i horisonten för köpare av socker. Socker har försökt att återhämta sig sedan dess i aprilbotten.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära