Följ oss

Nyheter

Allt är inte guld som glimmar…

Publicerat

den

Testa äktheten på guld genom att bita i det

Testa äktheten på guld genom att bita i detDu, precis som jag, kommer säkert ihåg de gamla westernfilmerna där en suspekt figur erbjöd sig att betala ett eller flera guldmynt för en häst. Allt som oftast brukade köparen bita i guldmyntet för att bekräfta dess äkthet. Det är en av de saker som går att göra för att säkerställa guldets äkthet – givet att det saknas riktig utrustning. Sedan beror det på tänderna och deras status om du skall våga tro att den metall du hade i handen är tillräckligt mjuk för att vara äkta guld.

Denna form av test är faktiskt ganska bra eftersom guld, trots att det är bland de tyngsta metallerna, också är mycket mjukt. Om du biter till och bryter av en tand kan du vara ganska säker på att det inte är guld du har framför dig. Innan du går i väg och börjar mumsa på din myntsamling bör du emellertid ställa dig frågan varför du skall göra detta.

Delvis är det på grund av Internet. Samtidigt som nätet har blivit en oumbärlig resurs som gör att vi slipper gå tillbaka till biblioteket för långa dagars grundforskning så har det också förmågan att röra upp ett getingbo. Ett exempel på detta är den serie från Coin World som behandlar frågan om myntförfalskningar från Kina. Notera att i den intervju som Coin World genomfört med en av dessa förfalskare så föredrar denne att kalla sig själv för ”en stolt hantverkare som producerar kopior.

Problemområden

Vi ställde frågan till vår favoritåterförsäljare av ädelmetaller och undrade om det dyker upp stora mängder Eagles eller Maple Leafs som är förfalskade. Det visade sig att denne endast sett en handfull sådana under sina 30 år i branschen.

Inte för att de är svåra att göra, med modern 3-D laserteknik kan en myntstamp skapas som efterliknar originalet i detalj. Den goda nyheten för alla oss som investerar i ädelmetaller är att det är synnerligen opraktiskt. För att kunna tillverka falska guldmynt som håller en så pass hög kvalitet att de kan passera utan anmärkning så krävs det guld. Om förfalskningarna höll samma halt som originalen skulle vinstmarginalen bli så pass låg att vinsten för förfalskaren skulle bli så liten att det inte vore värt besväret. Skulle denne minska halten skulle myntets vikt bli lägre än originalmynten vilket genast skulle avslöja dem som förfalskningar.

Alternativet är att tillverka ett myntämne av en annan metall. Återigen är utmaningen att få till rätt tyngd till den rätta storleken i förhållande till vikten. Detta leder oss till de områden där förfalskningar kan vara ett verkligt problem. Det mest betydande är sällsynta mynt. Dessa kan göras med rätt guld- eller silverinnehåll och på konstgjord väg åldras så att endast en erfaren numismatiker kan skilja ut dem från originalen. På grund av den premie som sällsynta samlarmynt betingar är det lönsammare för förfalskarna att tillverka sådana mynt än vanliga bullion-mynt, så som Eagles eller Maple Leafs. Detta är en av anledningarna till att många samlare endast handlar mynt från utomstående specialister.

Testa om guldmynt och guldtackor är äkta

Guldtackor är en annan sak. Förfalskningar dyker upp på marknaden från tid till annan, och de är svåra att identifiera. Generellt sett beblandar sig förfalskare inte med de mindre tackorna, som är stämplade, numrerade och förseglade. De koncentrerar sig istället på tackor med en vikt på ett kilo eller högre. Dessa kan lätt uppblandas eller till och med urholkas och fyllas med bly eller någon annan metall. Problemet är bristen på standardvikter, vikten på en 400-ounce tacka kan till exempel variera allt från 390 gram till 420 ounce.

Som nämnts tror vi inte att det finns ett allvarligt problem med falska mynt för tillfället. Men det betyder inte att det inte finns, inte heller behöver det betyda att tekniken inte kan utvecklas för att göra dem mer lönsamma i framtiden än vad de är i dag.

Den bästa försiktighetsåtgärden är den enklaste. Etablera en relation med ett myntåterförsäljare som har byggt upp ett starkt rykte, under lång tid.

För små tackor, köp bara de som bär en stämpel från en av de mer kända, pålitliga raffinörer, såsom PAMP, Credit Suisse eller Johnson Matthey.

För större beställningar, fråga din återförsäljare om de gör analyser. Ansedda företag gör i allmänhet analyser av alla tackor som väger ett kilo eller mer. Köp inte under några omständigheter en större guldtacka på Internet eller från en privat säljare du inte känner personligen.

Om du fortfarande är orolig eller undrar över ett mynts äkthet så har vi nedan sammanställt en lista över några av de tester som du själv kan utföra.

  • För guld, kan du bita i det. Men observera, du kanske inte vill fördärva ytan av den äkta varan. Silvermynt kan du släppa i golvet och de kommer att ge ifrån sig ett ringande ljud, legeringar kommer inte göra detta. Detta test är mindre bra för guld, eftersom 24-karats guld inte ringer, men det gör däremot mässing.
  • Storlek och vikt är bra kontroller. Gör en lista över diametern för alla äkta mynt för jämförelse. Skaffa en våg som mäter hundradels gram. Om ett ädelmetallmynt väger för lite, eller för mycket, är sannolikheten stor att det är falskt. En praktisk lista över guldmynt, komplett med vikter, diametrar och tjocklekar finns på Only Gold.
  • En bra förfalskare kan få till alla aspekter på ett förfalskat mynt, men knappast densiteten vilket du kan testa myntet för. Du kan köpa en kommersiell detektor. De är inte billiga, men kommer snabbt och enkelt testa för vikt, tjocklek och diameter.

Ädelmetaller kommer alltid att vara attraktiva för lurendrejare, precis som allt annat av verkligt värde. Men det finns fler bra säkerhetsåtgärder som redan är inbyggda i systemet. Komplettera dem med din egen kunskap och sunt förnuft, och det bör inte vara svårt att undvika att bli ett offer för bedragarna.

Nyheter

Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris

Publicerat

den

Oljeproducent i OPEC

Företrädare för Saudiarabien informerar allierade och branschexperter att landet är ovilligt att göra någonting för att understödja oljepriset. Landet säger sig vara ok med en längre period med låga oljepriser.

Förutom att Saudiarabien inte tänker skära ner produktionen för att understödja priset så spekuleras det kring att landet dessutom kommer att producera mer olja för att öka sina marknadsandelar.

För den globala ekonomin som just nu drabbas av både handelskrig och militära krig så är ett lägre pris välkommet. Men för enskilda bolag och länder kan det också bli mindre roligt.

Oljepriserna har idag gått ner omkring 3,5 procent och WTI-oljan handlas kring 58,3 USD och Brentoljan 61,1 USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar

Publicerat

den

Elledning

Elpriserna faller fram till midsommar till följd av ett ovanligt stort överskott i vattenmagasinen. Snittpriset väntas landa på 20 öre per kWh, vilket är 40 procent lägre än samma period i fjol. Samtidigt kan antalet timmar med negativa elpriser bli fler än någonsin. Det visar Bixias elprisprognos för maj och juni.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Att det varit överskott i vattenmagasinen i norra Norge och Sverige de senaste åtta månaderna har pressat elpriserna. Denna trend ser ut att fortsätta fram till midsommar. I maj väntas elpriset bli 22 öre och i juni 18 öre per kWh. Motsvarande priser för samma period i fjol var 32 respektive 34 öre per kWH.

– Priserna fram till midsommar ser ut att bli mycket låga. När det är så extremt mycket vatten i magasinen kan inte vattenproducenterna hålla tillbaka utan måste släppa ut vatten i systemet och producera el. När utbudet stiger mer än vad efterfrågan faller så sjunker helt enkelt priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

I slutet av april uppgick vattenöverskottet till 12 Twh, vilket kan jämföras med ett underskott på 2 Twh vid samma tidpunkt för ett år sedan.

Att mer vindkraft tillkommit i elsystemet och stärkt produktionsvolymen har också bidragit till prisfallet.

Kraftig ökning av negativa elpriser i norr

I norra Sverige har antalet timmar med negativa elpriser ökat kraftigt. Negativa elpriser uppstår när det blir ett överflöd av el på marknaden. Det innebär att producenterna måste sälja sin produktion på marknaden till vilket pris som helst för att bli av med den.

Den allra största ökningen syns i Norra Mellansverige, som hittills i år haft 283 timmar med negativa elpriser, vilket kan jämföras med 86 timmar under hela 2024. Motsvarande siffra för Sveriges nordligaste elområde, SE1, är 163 timmar, jämfört med 87 timmar i fjol.    

– Kombinationen stor vattenkrafts- och vindkraftsproduktion i norr leder till överutbud, vilket gör att antalet timmar med negativa elpriser ökat kraftigt i norra delarna av Sverige, säger Johan Sigvardsson.  

I södra Sverige ligger antalet negativa timmar hittills på ungefär samma nivå som i fjol. Elområde SE3, som omfattar stora delar av mellersta Sverige, har haft 81 timmar med negativa elpriser, medan elområde SE4 längst i söder har haft 87 timmar. Motsvarande siffror för helåret 2024 är 86 respektive 92.

De negativa elpriserna i södra Sverige beror på kopplingen till kontinenten där den stora ökningen av solkraft ger negativa elpriser under dagtid.   

– Negativa elpriser kan vara positiva för konsumenter med timprisavtal som kan styra sin förbrukning. Men för producenterna blir det svårare att ta betalt för sin el, vilket minskar incitamenten att investera i förnybar produktion, säger Johan Sigvardsson.

Svensk solkraft ger mindre effekt på elpriset

Även i Norden har solkraftsutbyggnaden tagit fart de senaste åren. Men dess påverkan på elpriset är mindre än till exempel Tysklands solkraft. Effekten på de svenska elpriserna blir dock inte lika stor som i exempelvis Tyskland.

– Under perioder med full solstrålning i Norden kan produktionen från solkraft motsvara effekten från fem kärnkraftsreaktorer. Det påverkar inte snittpriset på el nämnvärt, men skapar utmaningar i nätet under vissa timmar och bidrar till prisvolatilitet, säger Johan Sigvardsson.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller

Publicerat

den

Samtal om råvaror

Guldpriset har fallit tillbaka något, även om marknaden fortfarande förväntar sig styrka i ädelmetallen. Grace Peters, investeringsstrateg på JP Morgan Private Bank, kommenterar det aktuella läget för guld.

Kongo har infört ett exportstopp av kobolt efter att priset rasat kraftigt. Samtidigt har Kina infört exportrestriktioner av sällsynta jordartsmetaller av geopolitiska orsaker. Detta kommenteras av Clara My Lernborg, expertkommentator på EFN med bas i Johannesburg.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära