Följ oss

Nyheter

Allt är inte guld som glimmar…

Publicerat

den

Testa äktheten på guld genom att bita i det

Testa äktheten på guld genom att bita i detDu, precis som jag, kommer säkert ihåg de gamla westernfilmerna där en suspekt figur erbjöd sig att betala ett eller flera guldmynt för en häst. Allt som oftast brukade köparen bita i guldmyntet för att bekräfta dess äkthet. Det är en av de saker som går att göra för att säkerställa guldets äkthet – givet att det saknas riktig utrustning. Sedan beror det på tänderna och deras status om du skall våga tro att den metall du hade i handen är tillräckligt mjuk för att vara äkta guld.

Denna form av test är faktiskt ganska bra eftersom guld, trots att det är bland de tyngsta metallerna, också är mycket mjukt. Om du biter till och bryter av en tand kan du vara ganska säker på att det inte är guld du har framför dig. Innan du går i väg och börjar mumsa på din myntsamling bör du emellertid ställa dig frågan varför du skall göra detta.

Delvis är det på grund av Internet. Samtidigt som nätet har blivit en oumbärlig resurs som gör att vi slipper gå tillbaka till biblioteket för långa dagars grundforskning så har det också förmågan att röra upp ett getingbo. Ett exempel på detta är den serie från Coin World som behandlar frågan om myntförfalskningar från Kina. Notera att i den intervju som Coin World genomfört med en av dessa förfalskare så föredrar denne att kalla sig själv för ”en stolt hantverkare som producerar kopior.

Problemområden

Vi ställde frågan till vår favoritåterförsäljare av ädelmetaller och undrade om det dyker upp stora mängder Eagles eller Maple Leafs som är förfalskade. Det visade sig att denne endast sett en handfull sådana under sina 30 år i branschen.

Inte för att de är svåra att göra, med modern 3-D laserteknik kan en myntstamp skapas som efterliknar originalet i detalj. Den goda nyheten för alla oss som investerar i ädelmetaller är att det är synnerligen opraktiskt. För att kunna tillverka falska guldmynt som håller en så pass hög kvalitet att de kan passera utan anmärkning så krävs det guld. Om förfalskningarna höll samma halt som originalen skulle vinstmarginalen bli så pass låg att vinsten för förfalskaren skulle bli så liten att det inte vore värt besväret. Skulle denne minska halten skulle myntets vikt bli lägre än originalmynten vilket genast skulle avslöja dem som förfalskningar.

Alternativet är att tillverka ett myntämne av en annan metall. Återigen är utmaningen att få till rätt tyngd till den rätta storleken i förhållande till vikten. Detta leder oss till de områden där förfalskningar kan vara ett verkligt problem. Det mest betydande är sällsynta mynt. Dessa kan göras med rätt guld- eller silverinnehåll och på konstgjord väg åldras så att endast en erfaren numismatiker kan skilja ut dem från originalen. På grund av den premie som sällsynta samlarmynt betingar är det lönsammare för förfalskarna att tillverka sådana mynt än vanliga bullion-mynt, så som Eagles eller Maple Leafs. Detta är en av anledningarna till att många samlare endast handlar mynt från utomstående specialister.

Testa om guldmynt och guldtackor är äkta

Guldtackor är en annan sak. Förfalskningar dyker upp på marknaden från tid till annan, och de är svåra att identifiera. Generellt sett beblandar sig förfalskare inte med de mindre tackorna, som är stämplade, numrerade och förseglade. De koncentrerar sig istället på tackor med en vikt på ett kilo eller högre. Dessa kan lätt uppblandas eller till och med urholkas och fyllas med bly eller någon annan metall. Problemet är bristen på standardvikter, vikten på en 400-ounce tacka kan till exempel variera allt från 390 gram till 420 ounce.

Som nämnts tror vi inte att det finns ett allvarligt problem med falska mynt för tillfället. Men det betyder inte att det inte finns, inte heller behöver det betyda att tekniken inte kan utvecklas för att göra dem mer lönsamma i framtiden än vad de är i dag.

Den bästa försiktighetsåtgärden är den enklaste. Etablera en relation med ett myntåterförsäljare som har byggt upp ett starkt rykte, under lång tid.

För små tackor, köp bara de som bär en stämpel från en av de mer kända, pålitliga raffinörer, såsom PAMP, Credit Suisse eller Johnson Matthey.

För större beställningar, fråga din återförsäljare om de gör analyser. Ansedda företag gör i allmänhet analyser av alla tackor som väger ett kilo eller mer. Köp inte under några omständigheter en större guldtacka på Internet eller från en privat säljare du inte känner personligen.

Om du fortfarande är orolig eller undrar över ett mynts äkthet så har vi nedan sammanställt en lista över några av de tester som du själv kan utföra.

  • För guld, kan du bita i det. Men observera, du kanske inte vill fördärva ytan av den äkta varan. Silvermynt kan du släppa i golvet och de kommer att ge ifrån sig ett ringande ljud, legeringar kommer inte göra detta. Detta test är mindre bra för guld, eftersom 24-karats guld inte ringer, men det gör däremot mässing.
  • Storlek och vikt är bra kontroller. Gör en lista över diametern för alla äkta mynt för jämförelse. Skaffa en våg som mäter hundradels gram. Om ett ädelmetallmynt väger för lite, eller för mycket, är sannolikheten stor att det är falskt. En praktisk lista över guldmynt, komplett med vikter, diametrar och tjocklekar finns på Only Gold.
  • En bra förfalskare kan få till alla aspekter på ett förfalskat mynt, men knappast densiteten vilket du kan testa myntet för. Du kan köpa en kommersiell detektor. De är inte billiga, men kommer snabbt och enkelt testa för vikt, tjocklek och diameter.

Ädelmetaller kommer alltid att vara attraktiva för lurendrejare, precis som allt annat av verkligt värde. Men det finns fler bra säkerhetsåtgärder som redan är inbyggda i systemet. Komplettera dem med din egen kunskap och sunt förnuft, och det bör inte vara svårt att undvika att bli ett offer för bedragarna.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära