Följ oss

Nyheter

Akeliuseffekten är över på den svenska skogsfastighetsmarknaden

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Roger Akelius har varit en så stor köpare av skogsfastigheter i Sverige att han drivit upp priserna. När han slutade köpa så slog det igenom negativt på priserna i landet som helhet under 2023.

Färsk statistik från Svefa, Sveriges ledande, oberoende fastighetsrådgivare visar att den genomsnittliga prisutvecklingen för skogsfastigheter i riket som helhet är negativ, detta trots att massa och virkespriserna fortfarande stiger och ligger på rekordnivåer. Uppsala och Gotlands län toppar tabellen över procentuell prisutveckling med 7,1 respektive 7,0 procents tillväxt under 2023 medan Gävleborg och Västernorrland ligger i botten med -5,9 respektive -5,6 procents prisminskning.

Svefa har sammanställt utvecklingen för Sveriges 21 län avseende helåret 2023 och notabelt är att ”Akeliuseffekten” på den svenska skogsfastighetsmarknaden är över för denna gång.

Tabell över prisutveckling på skogsfastigheter i Sverige.

Svefa konstaterade redan i augusti att verkligheten hade kommit i kapp den svenska skogsfastighetsmarknaden. Nu är trendbrottet ett faktum och prisutvecklingen har, efter många år med mycket positiv tillväxt vänt ned och flera län uppvisar nu negativ utveckling. De tre län som ligger i topp med fortsatt uppgång är Uppsala 7,1 procent, Gotland 7,0 procent och Värmland 2,3 procent. I botten återfinner vi Gävleborg -5,9 procent, Västernorrland -5,6 procent samt Östergötland -4,4 procent.

Priserna på svenska skogsfastigheter har under 2023 i snitt minskat med 0,5 procent. Sett till priset i kronor så är Skåne med 1 000 Kr/m3sk fortfarande dyrast. I högprislänen är utvecklingen något spretig där prisutvecklingen i Halland är positiv (2,2 procent) och negativ i Östergötland (-4,4 procent). Stora delar av landet visade fortfarande positiv utveckling under första halvåret 2023 men vände sedan nedåt andra halvåret.    

”Vi kan konstatera att trendbrottet nu är ett faktum. Det är dock viktigt att komma ihåg att vi har haft väldigt många år med stark prisutveckling och att de senaste årens uppgång i viss mån har varit dopad. Men ”Akeliuseffekten” på den svenska skogsfastighetsmarknaden är över och justeringen är en naturlig följd av det. Vi ser att prisutvecklingen kommer att vara mer normal under de kommande åren då vi har en stark virkesmarknad” säger Paul Nord, affärsområdeschef Svefa Skog och Lantbruk.

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära