Följ oss

Nyheter

AFRY får Vattenfalls uppdrag att utveckla den tekniska analysen för Juktans pumpkraftverk

Publicerat

den

Juktan, där det ska bli ett pumpkraftverk

För att möta det ökande behovet av fossilfri energi fortsätter Vattenfall att utreda möjligheterna till att återställa och förnya pumpkraftverket Juktan. AFRY har bidragit med miljökonsekvens- och teknisk beskrivning för ansökan till mark- och miljödomstolen och har tilldelats nytt kontrakt för vidare arbete med anläggningsutformning av pumpkraftverket. 

Juktans pumpkraftverk ligger mellan sjöarna Storjuktan och Storuman i övre delen av Umeälven. Kraftverket var det första och största pumpkraftverket i Sverige och var i drift 1979–1996. 

Vattenfall har nu lämnat in en ansökan till mark- och miljödomstolen i Umeå för ombyggnation av kraftverket. Förutsatt ett investeringsbeslut planeras driftsättning till år 2032. Juktan blir då Sveriges största pumpkraftverk med en produktionskapacitet på upp till 315 MW.  

Under projektets förstudiefas har AFRY ansvarat för utredning och beslutsunderlag för projektets fortsättning, samt miljökonsekvensbeskrivning och teknisk beskrivning för ombyggnation. 

I kommande fas av projektet kommer AFRY att genomföra tekniska utredningar för att optimera anläggningens prestanda och säkerhet. Detta inkluderar kraftstationens ombyggnad, hydromekaniska beräkningar för att säkerställa vattenvägarna, utveckling av kravspecifikationer och upphandlingsdokument för ny turbin och generator. Tillsammans med Vattenfall och Svenska Kraftnät ska AFRY även ta fram en RFG-utredning (krav för nätanslutning av generatorer).  

─ Vi är mycket stolta över att bidra med vår globala expertis inom pumpkraft i projektet, där en del av Sveriges historia återupplivas. Denna typ av storskalig energilagring är viktig för att möjliggöra de industrisatsningar som pågår i norra Sverige. I en global kontext är pumpkraft centralt för möjligheten att ställa om, säger Elon Hägg, VP and Head of Business Area Hydro på AFRY.  

─ Genom dessa insatser säkerställer AFRY att Vattenfall får de tekniska underlag som behövs för att kunna ta ett investeringsbeslut. Juktan kan bli ett viktigt bidrag för att öka kapaciteten i Sveriges framtida energisystem, säger Miriam Mesquine, affärsområdeschef Hydro Sverige på AFRY. 

Projekttiden är pågående och driftsättning planeras vid ett investeringsbeslut till år 2032. 

Om pumpkraftverk 

  • Vattenkraften balanserar elsystemet och reglerar icke planerbar elproduktion.  
  • Ett pumpkraftverk är en särskild form av vattenkraftverk som lagrar energi i form av vatten som pumpas upp till ett vattenmagasin och kan producera elenergi när den behövs. 
  • Ombyggnaden omfattar bland annat en ny turbin, generator, transformator och 400 kV ställverk ovan jord. 

Nyheter

Stabilt inför vintern på osäker elmarknad

Publicerat

den

Hösten har präglats av emellanåt kraftig blåst, regn och snö vilket har gett mycket vindkraft och välfyllda vattenmagasin i både Sverige och Norge. Detta ger goda förutsättningar inför vintern. Den första vintermånaden inleds nu med fortsatt svängiga elpriser och stora prisskillnader mellan elområdena.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

December inleds med temperaturer något över det normala, välfyllda vattenmagasin och mycket vindkraft vilka påverkar elpriset nedåt.

–  I vårt avlånga land finns det stora elprisskillnader, inte bara från timme till timme utan även mellan de fyra elområdena. Även lägre förbrukning under helgerna och högre förbrukning vardagar påverkar elpriset. Det som dock påverkar mest är det oförutsägbara och skiftande vädret som i sin tur skapar såväl elpristoppar som rekordlåga elpriser, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften går på 87 procent av total kapacitet. Det har blåst ordentligt vilket har gett mycket vindkraft. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, fortsätter att öka. Den planerade isläggningen i Lule älv, som görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern, genomförs runt månadsskiftet och leder till kortare tids produktionsneddragning. Begränsningen väntas ha en mindre påverkan på elpriserna mycket tack vare vindkraften. Isläggning för vattenkraft i övriga vattendrag fortsätter under december.

Det råder dock stor osäkerhet på den europeiska elmarknaden. Priset på gas har börjat stiga vilket märks inte minst på de tyska elpriserna som även påverkar södra Sverige och Danmark.

Det kan svänga fort. I dag ser det bra ut men om vädret slår om till kraftig kyla, samtidigt som tillgången på gas minskar kraftigt, kan det ställa till det även på den nordiska elmarknaden.

 November 2024 (medelspotpris)  November 2023 (medelspotpris)  
Elområde 1, Norra Sverige     24,96 öre/kWh 60,90 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     18,09 öre/kWh 60,90 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     66,95 öre/kWh 82,13 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     84,65 öre/kWh 84,72 öre/kWh 
Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. 
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang

Publicerat

den

Kol

Kina gör en stor satsning på kol i den västra regionen Xinjiang rapporterar Bloomberg. Xinjiang växer fram som Kinas fjärde hubb för kolproduktion i landet. Produktionskostnaden är väldigt låg, den ligger på omkring 100 yuan per ton, att jämföra med det nationella genomsnittet på 370 yuan. Produktionen förväntas nå över en halv miljard ton i år.

Tidigare har den geografiska platsen varit ett problem eftersom den ligger tusentals kilometer från Kinas megastäder på östkusten. Men i stället för att flytta råvaran eller elektriciteten till östkusten så har Kina flyttat industriproduktion till den billiga energin. Den energislukande produktionen av polykisel för solceller och aluminium drar nytta av tillgången på billig kolkraft och och solenergi.

Kinas kolhubbar Shanxi och Inre Mongoliet producerar vardera över 1 miljard ton kol per år och Shaanxi har växt till över 700 miljoner ton.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om olje- och guldpriset med Michael Brown

Publicerat

den

Guld och olja

Guldpriset har efter en längre tid av uppgång haft en sämre utveckling på senare tid. Michael Brown, Londonbaserad seniorstrateg på mäklarfirman Pepperstone anser dock att mycket talar för en fortsatt stark prisutveckling.

Olja har haft en ganska dålig utveckling under ännu längre tid och enligt Michael Brown spelar geopolitik en mindre roll. En betydligt viktigare faktor, även framöver, är efterfrågan. Om Donald Trump gör vad han sagt att han ska göra, att öka USAs oljeproduktion till ännu högre rekordnivåer, då kommer det att ha en dämpande effekt på priset.

Michael Brown från Pepperstone ger sin syn på olja och guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära