Connect with us

Nyheter

Ädelmetallpriset som rusar i höjden

Published

on

Den 28 december skrev vi om att rodium är ädelmetallen med stor potential för 2014 och vi kan bara gratulera er som köpte. När vi skrev artikeln stod priset i 925 USD per uns efter att några dagar innan ha vänt på 890 USD. Priset började ganska omgående att stiga och den senaste månaden har priset på ädelmetallen verkligen fått vind i ryggen. Priset i skrivande stund är 1475 USD, vilket är en uppgång på drygt 59 procent sedan den 28 december.

Rodiumpris, 28 december 2014 till 15 augusti 2014

Många faktorer samspelar och ger momentum

Det är flera faktorer som samspelar. I grunden finns en fortsatt stark efterfrågan från industrikunder i Asien, vilket sedan har toppats med att banker i Europa och spekulativa fonder har börjat köpa.

För en knapp månad sedan tittade analysföretaget Platts närmare på vad som drev priset och i stort sett alla deras källor var samstämmiga om att Europeiska banker hade varit i marknaden och köpt några få hundra uns rodium under en vecka, kanske på uppdrag av industrikunder. Andra sade att även Deutsche Banks ETF-fond db Physical Rhodium hade varit i marknaden och köpt.

En PGM-raffinör sade även att en stor hedgefond varit in och ut i marknaden under de senaste veckorna, liksom hade Deutsche Banks ETF-fond. “Nu börjar också de som använder rodium att bli uppmärksamma, då priset inte har varit över 1200 USD på ganska länge.”.

Säljare av återvunnen rodium frånvarande

Det som vanligtvis händer när rodiumpriset gör ett ryck uppåt är att aktörerna som återvinner rodium från skrot börjar sälja större volymer. Men denna gång var den extra volymen begränsad. Om det beror på att deras lager är låga eller något annat är inte kännt.

Europeiska biltillverkare köper?

Det faktum att europeiska investmentbanker köper rodium har fått en ädelmetallhandlare att spekulera kring att det är en europeisk billverkare som lagt en order på rodium. Om så är fallet vet vi inte, men att billtillverkare i Europa ska öka sina köp av rodium över tid är vad de flesta förväntar sig. Rodium används i katalysatorer för bensindrivna bilar och efter flera år av ekonomisk kris förväntas europas bilindustri vakna till liv igen. Kommande skärpta avgasregler från EU kommer även göra att biltillverkarna måste öka mängden rodium i katalysatorerna.

Strejk och politisk oro

Rodium följer med upp när andra ädelmetaller bryts och majoriteten kommer från Sydafrika och resten från Ryssland. Den långa och våldsamma gruvstrejken i Sydafrika måste ha påverkat hur mycket ny rodium som producerats, även om vi inte kunnat få det bekräftat. Rysslands krig i Ukraina och följande sanktioner från USA och EU har kanske inte påverkat produktionen hittills, men geopolitisk oro har en tendens att driva priser.

Marknaden för rodium är liten

Marknaden för rodium är relativt liten. Även om rodium ofta används i smycken så är det främst en industrimetall. När industrin köper mer rodium så påverkas priset ganska snabbt. En analys från Deutsche Bank eller en artikel i Bloomberg på det och priset får sig en extra skjuts.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Hochman

    17 juni, 2018 at 17:01

    Rhodium är den mest intressanta ädelmetallen efter guld.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *