Nyheter
ABB och Talga undersöker utvecklings- och konstruktionsalternativ för ett större europeiskt batterianodprojekt
Det globala teknikföretaget ABB och batterianod- och grafittillsatsföretaget Talga Group har tecknat ett samförståndsavtal (MoU) för att gemensamt utveckla Talgas anodprojekt i Vittangi i norra Sverige.
Genom att kombinera en skalbar batterianodsproduktionsanläggning med integrerad grafitbrytning kommer projektet att drivas av 100 procent förnybar elektricitet för att leverera anoder med extremt låga utsläpp för gröna litiumjonbatterier. Anläggningen kommer att ligga cirka 15 kilometer från staden Vittangi och förväntas starta anodproduktion med 19 000 ton per år från 2023.
Sverige är känt för att ha betydande mineralresurser för grafit och prospektering sker främst i norra delen av landet. Detta arbete är viktigt för stål-, bil- och batteritillverkningsindustrin. De flesta av världens reserver finns i Kina, men även Indien och Brasilien är viktiga länder. Europa importerar för närvarande det mesta av sin grafit, men med den ökade batteritekniken är målet att möta en andel av denna extra efterfrågan.
”ABB ligger i framkant inom industriell automatisering och elektrifiering, och vi är mycket glada över att få deras stöd när vi fortsätter att genomföra vår plan att bygga en av Europas största litiumjonbatteriproduktionsanläggningar för mer hållbara batterier”, säger Mark Thompson, vd på Talga Group.
Nordeuropas tillgänglighet av grön el till låg kostnad från en rad stora förnybara källor kommer också att stödja produktionen av Talgas låga CO₂-batterianoder.
”Att stödja utvecklingen av Talgas anodprojekt i Vittangi ger oss en extra möjlighet att visa ABB:s ledande ställning inom industriell automatisering och smart elektrifiering, tillämpad för att bygga nyckelverksamheter för den framväxande europeiska batteriförsörjningskedjan”, säger Björn Jonsson, chef för ABB:s division Process Industries i Norra Europa. ”Det här är ytterligare en milstolpe för oss och våra kunder i vårt mål för mer hållbara verksamheter och ett fossilbränslefritt samhälle.”
En förstudie genomfördes i maj 2019. Platsen i Sverige anses vara en gruv- och investeringsjurisdiktion med låg risk. Avgörande är att det är nära de nya europeiska batterigigafaktorerna som för närvarande är under utveckling.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden