Nyheter
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor
Keravan Energia, ett finskt energibolag, har i mitten av oktober tecknat ett avtal med finska teknikföretaget Steady Energy om att utveckla kärnkraftsdriven fjärrvärme. Kerava blir därmed den tredje finska staden som överväger att använda kärnkraft för uppvärmningsändamål, efter tidigare initiativ i Kuopio och Helsingfors. Om projektet går vidare till investering kan byggandet av SMR-reaktorer påbörjas så tidigt som 2029, och fjärrvärmedriften förväntas starta 2032. Det första av Steady Energys projekt är sedan tidigare planerat att vara i kommersiell drift 2030.
Finland går snabbt mot att bli världens ledande SMR-nation när Steady Energy inleder ett samarbete med Keravan Energia för att utforska SMR-tekniken. Kerava är Finlands tredje stad som förbereder sig för kärnkraftsbaserad fjärrvärme. I Kuopio i östra Finland är kärnkraftsvärmen redan i förinvesteringsfasen, med planläggning och miljötillstånd som snart startar.
Keravan Energia har som mål att vara koldioxidneutralt 2030, och partnerskapet med Steady Energy understryker deras åtagande att minska utsläppen på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt säkerställa en tillförlitlig energiförsörjning. ”Vi har ett strategiskt mål att nå koldioxidneutralitet till 2030. För att uppnå detta måste vi minimera våra utsläpp till ett överkomligt pris och säkerställa att vår stads energiförsörjning förblir säker under alla omständigheter”, säger Jussi Lehto, VD för Keravan Energia.
Avtalet är det första steget mot att utvärdera möjligheten att använda SMR-tekniken i Kervo. Nästa fas omfattar en bedömning av platsens lämplighet, licensiering, detaljplanering samt den tekniska och ekonomiska genomförbarheten för ett kärnkraftvärmeverk som är skräddarsytt för Kervos energibehov. ”Tänk på fjärrvärme som ett stort system av varmvattenrör, där värme flödar till radiatorer från en gigantisk panna, där värmekällan nu är biomassa och torv. Grön el är en bra backup, men vi behöver mer stabila lösningar för att motverka volatiliteten i elpriserna. En dedikerad kärnenergivärmekälla, som Steady Energys reaktor, är ett mycket gångbart alternativ”, säger Jussi Lehto, VD för Keravan Energia.
”Keravan Energia har länge legat i framkant när det gäller energiomställningen. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda Steady Energys SMR-teknik i deras växande portfölj av gröna lösningar”, säger Tommi Nyman, VD för Steady Energy.
Över hela Europa står energibolagen inför utmaningen att ersätta hundratals åldrande värmeverk som närmar sig slutet av sin livscykel. Med cirka 3 000 värmeverk som behöver förnyas är en betydande övergång till nollutsläppslösningar avgörande. ”Klimatkrisen kommer inte att avta förrän vi värmer upp våra hem på ett rent sätt. Globalt sett kommer fortfarande över 80 procent av energin från fossila källor, varav nästan hälften går till uppvärmning och kylning. Finska energibolag går i bräschen för att helt överge förbränningsbaserad energi”, säger Tommi Nyman, vd för Steady Energy.
Världens enklaste kärnkraftverk
Steady Energy har utvecklat LDR-50, en liten modulär reaktor på 50 MW som kan tas i drift inom sju år, inklusive licensiering, till en kostnad av 100 miljoner euro. LDR-50 är särskilt utformad för att producera värme upp till 150 °C och är optimerad för fjärrvärme, industriell ångproduktion och avsaltningsprojekt.
VD Tommi Nyman betonade systemets enkelhet: ”Uppvärmning av vatten till 150 grader står för 10 procent av de globala utsläppen. Vår reaktor fokuserar enbart på denna uppgift, vilket gör den till världens kanske enklaste kommersiella kärnreaktor. Denna design säkerställer att den värme som produceras med SMR är kostnadsmässigt konkurrenskraftig jämfört med andra alternativ.”
LDR-50-reaktorn är lika stor som en vanlig fraktcontainer och har konstruerats för att kunna byggas under jord. Reaktorn har en verkningsgrad på nästan 100 procent och kyls och modereras med lättvatten vid låga driftstemperaturer och tryck, vilket gör den säker och mer kostnadseffektiv än konventionell kärnkraft.
Steady Energys initiala marknadsfokus är Finland och övriga Europa, men bolaget ser också framför sig att reaktorerna kan användas för att tillgodose industriella ång- och avsaltningsbehov globalt. ”Varje reaktor kostar 100 miljoner euro och bara i Europa skulle det snabbt behövas 300 sådana här enheter. Det finns ett behov av ytterligare 300 om vi ska kunna minska koldioxidutsläppen från avsaltning och industriell värmeproduktion.”
Steady Energy kommer under nästa år att påbörja uppförandet av en pilotanläggning i Finland, där anläggningens funktionalitet och Steady Energys projektledningsförmåga kommer att testas. Pilotanläggningen, som skiljer sig från en riktig reaktor endast genom att den använder en elektrisk värmare istället för kärnbränsle, kommer att bana väg för ytterligare installationer. Tänkbara platser är Helsingfors, Kuopio, Esbo och Lahtis.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
Nyheter
Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler
Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.
Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.
USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.
En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.
Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden