Följ oss

Nyheter

Två bra ETF-fonder för exponering mot uran och olja

Publicerat

den

Energi

Mike Philbrick, VD för ReSolve Asset Management, väljer ut sina två favoriter inom ETF-fonder för investerare som vill ha en bra exponering mot energi.

Sprott Uranium Miners ETF är en populär ETF-fond som ger exponering mot den ökade efterfrågan på uran, inte minst då AI och datacenter i största allmänhet kräver mycket elektricitet vilket har fått de stora it-bolagen att satsa på kärnkraft. Vilket vi bland annat såg för ett dygn sedan då Google skrev avtal med Kairos Power.

Global X Canadian Oil & Gas Equity Covered Call ETF ger en bra exponering mot Kanadas olje- och gasbolag. ETF-fonden har en covered call-strategi vilket gör att den även ger löpande utdelning. Är man inte i behov av utdelningar och hellre vill ha hela uppsidan så rekommenderar Philbrick att man köper BMO Equal Weight Oil & Gas Index ETF.

Nyheter

Google skriver avtal med Kairos Power för en ny generation av kärnkraft

Publicerat

den

Rendering på Kairos Powers SMR-reaktor Hermes

För att påskynda övergången till ren energi i USA har Google undertecknat vad man säger är världens första företagsavtal om att köpa kärnkraftsenergi från flera små modulära reaktorer (SMR) som ska utvecklas av Kairos Power.

Sedan Google gick i bräschen för de första inköpsavtalen för förnybar el för över tio år sedan har företaget spelat en avgörande roll för att påskynda lösningar för ren energi, inklusive nästa generation av avancerad ren teknik. Idag bygger företaget vidare på dessa ansträngningar genom att underteckna världens första företagsavtal om att köpa kärnkraftsenergi från flera små modulära reaktorer (SMR) som ska utvecklas av Kairos Power. Den inledande fasen av arbetet syftar till att Kairos Powers första SMR ska kunna tas i drift snabbt och säkert 2030, följt av ytterligare reaktordriftsättningar fram till 2035. Sammantaget kommer denna affär att möjliggöra upp till 500 MW ny koldioxidfri kraft dygnet runt i USA:s elnät.

Denna affär ska ge 500 MW, vilket visserligen inte är en oansenlig elproduktion, men det ska främst ses som att Google är med och driver på en utveckling mot en ny generation av kärnkraftsreaktorer för att det ska finnas tillräckligt med fossilfri elektricitet. Det ska ses som starten på något.

Avtalet är viktigt av två skäl

Google lyfter fram två orsaker varför avtalet är viktigt.

  • Elnätet behöver nya elkällor för att stödja AI-teknik som driver stora vetenskapliga framsteg, förbättrar tjänster för företag och kunder och driver nationell konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. Detta avtal bidrar till att påskynda en ny teknik för att tillgodose energibehoven på ett rent och tillförlitligt sätt och frigöra AI:s fulla potential för alla.
  • Kärnkraftslösningar erbjuder en ren kraftkälla som fungerar dygnet runt och som kan hjälpa oss att på ett tillförlitligt sätt tillgodose elbehovet med koldioxidfri energi varje timme varje dag. Att utveckla dessa kraftkällor i nära samarbete med lokala samhällen som är positiva kommer snabbt att driva på utfasningen av fossila bränslen i elnäten runt om i världen.

Hur Kairos Powers teknik fungerar

Kairos Powers teknik använder ett kylsystem med smält salt (molten salt reactor brukar översättas med smältsaltsreaktor), kombinerat med ett keramiskt bränsle som kommer i form av små ”stenar” (pebble på engelska), för att effektivt transportera värme till en ångturbin för att generera elektricitet. Ett system med passiv säkerhet som gör att reaktorn kan drivas vid lågt tryck, vilket möjliggör en enklare och mer prisvärd kärnreaktordesign.

Med hjälp av en iterativ utvecklingsmetod kommer Kairos Power att genomföra flera successiva hårdvarudemonstrationer innan den första kommersiella anläggningen. Detta kommer att möjliggöra avgörande lärdomar och effektivitetsförbättringar som påskyndar reaktordriftsättningar, samt större kostnadssäkerhet för Google och andra kunder.

Kairos Power har redan nått flera tekniska milstolpar mot att driftsätta sin första kraftproducerande reaktor och öppna upp vägen till långsiktig kommersiell skala. I somras tog Kairos Power det första spadtaget för sin demonstrationsreaktor Hermes i Tennessee, det första amerikanska avancerade reaktorprojektet som fått bygglov från den amerikanska tillsynsmyndigheten Nuclear Regulatory Commission.

35 sekunder om affären från Google
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB kan producera mer än de kan transportera

Publicerat

den

Järnmalm

Gruvbolaget LKABs produktion i Kiruna blir allt mer effektiv, företaget har blivit allt bättre på att få upp stora mängder järnmalm ur marken. Men man måste producera mindre än vad som är möjligt då transporten av malmen från gruvan är en trång sektor. Malmbanan behöver renoveras och i det skick som spåren är idag så kan inte LKAB lasta fullt. Att bygga ut dubbelspår är också centralt. Man räknar med att det kommer att vara så i 5-10 år.

Lastbil är inte ett alternativ säger LKABs logistikchef Linda Bjurholt. Det skulle kräva att man körde en lastbil varannan minut åt båda hållen, 365 dagar om året.

LKAB transporterar sin malm med järnväg.
Fortsätt läsa

Nyheter

Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier

Publicerat

den

Råvarupriser i relation till aktier

Anna Svahn, förvaltare och vd på Antiloop, kommenterar råvarumarknaden. Hon tar bland annat upp att priset på råvaror är rekordlågt i relation till aktier, något vi bara sett två gånger tidigare. Detta följdes båda gångerna av stigande råvarupriser under ett helt årtionde.

Sedan går samtalet över till råvaran uran och där ser marknaden också väldigt spännande ut. Kärnkraften i världen håller på att byggas ut kraftigt vilket kommer öka efterfrågan på uran. Fram till för knappt tio år sedan kunde en stor del av kärnkraften drivas på nedmonterade kärnvapen, men den källan är slut. Samtidigt påpekas att uran utgör en mycket liten del av kostnaden för kärnkraft, till skillnad från kol, olja och gas där själva råvaran är den största kostnaden vid elproduktion.

Anna Svahn kommenterar råvaror.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära