Följ oss

Nyheter

Google skriver avtal med Kairos Power för en ny generation av kärnkraft

Publicerat

den

Rendering på Kairos Powers SMR-reaktor Hermes

För att påskynda övergången till ren energi i USA har Google undertecknat vad man säger är världens första företagsavtal om att köpa kärnkraftsenergi från flera små modulära reaktorer (SMR) som ska utvecklas av Kairos Power.

Sedan Google gick i bräschen för de första inköpsavtalen för förnybar el för över tio år sedan har företaget spelat en avgörande roll för att påskynda lösningar för ren energi, inklusive nästa generation av avancerad ren teknik. Idag bygger företaget vidare på dessa ansträngningar genom att underteckna världens första företagsavtal om att köpa kärnkraftsenergi från flera små modulära reaktorer (SMR) som ska utvecklas av Kairos Power. Den inledande fasen av arbetet syftar till att Kairos Powers första SMR ska kunna tas i drift snabbt och säkert 2030, följt av ytterligare reaktordriftsättningar fram till 2035. Sammantaget kommer denna affär att möjliggöra upp till 500 MW ny koldioxidfri kraft dygnet runt i USA:s elnät.

Denna affär ska ge 500 MW, vilket visserligen inte är en oansenlig elproduktion, men det ska främst ses som att Google är med och driver på en utveckling mot en ny generation av kärnkraftsreaktorer för att det ska finnas tillräckligt med fossilfri elektricitet. Det ska ses som starten på något.

Avtalet är viktigt av två skäl

Google lyfter fram två orsaker varför avtalet är viktigt.

  • Elnätet behöver nya elkällor för att stödja AI-teknik som driver stora vetenskapliga framsteg, förbättrar tjänster för företag och kunder och driver nationell konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. Detta avtal bidrar till att påskynda en ny teknik för att tillgodose energibehoven på ett rent och tillförlitligt sätt och frigöra AI:s fulla potential för alla.
  • Kärnkraftslösningar erbjuder en ren kraftkälla som fungerar dygnet runt och som kan hjälpa oss att på ett tillförlitligt sätt tillgodose elbehovet med koldioxidfri energi varje timme varje dag. Att utveckla dessa kraftkällor i nära samarbete med lokala samhällen som är positiva kommer snabbt att driva på utfasningen av fossila bränslen i elnäten runt om i världen.

Hur Kairos Powers teknik fungerar

Kairos Powers teknik använder ett kylsystem med smält salt (molten salt reactor brukar översättas med smältsaltsreaktor), kombinerat med ett keramiskt bränsle som kommer i form av små ”stenar” (pebble på engelska), för att effektivt transportera värme till en ångturbin för att generera elektricitet. Ett system med passiv säkerhet som gör att reaktorn kan drivas vid lågt tryck, vilket möjliggör en enklare och mer prisvärd kärnreaktordesign.

Med hjälp av en iterativ utvecklingsmetod kommer Kairos Power att genomföra flera successiva hårdvarudemonstrationer innan den första kommersiella anläggningen. Detta kommer att möjliggöra avgörande lärdomar och effektivitetsförbättringar som påskyndar reaktordriftsättningar, samt större kostnadssäkerhet för Google och andra kunder.

Kairos Power har redan nått flera tekniska milstolpar mot att driftsätta sin första kraftproducerande reaktor och öppna upp vägen till långsiktig kommersiell skala. I somras tog Kairos Power det första spadtaget för sin demonstrationsreaktor Hermes i Tennessee, det första amerikanska avancerade reaktorprojektet som fått bygglov från den amerikanska tillsynsmyndigheten Nuclear Regulatory Commission.

35 sekunder om affären från Google

Nyheter

Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

Publicerat

den

Svemin-seminarie i Almedalen

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Publicerat

den

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.

”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”

Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära