Följ oss

Nyheter

Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål

Publicerat

den

Indisk industriarbetare med ledningar för elektricitet

Det stora indiska stålföretaget Tata Steel uppges undersöka möjligheten att använda atomkraft för att producera grönt stål. Planerna uppges bestå av 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera, dvs totalt omkring 44 GW.

Indien har sedan länge haft kärnkraft och då främst reaktorer av mindre storlek. Kärnkraft har hittills varit en statlig angelägenhet, men när landet nu ska ta stora steg framåt så ska näringslivet bjudas in.

Det statliga Nuclear Power Corporation of India (NPCIL) har drivit 15 trycksatta tungvattenreaktorer (PHWR) på 220 MW vardera under många år. Denna modell håller nu på att uppgraderas och ska sedan licensieras till den privata sektorn. Den uppgraderade versionen ska heta Bharat Small Reactor (BSR).

I sitt budgettal den 23 juli betonade Indiens finansminister Nirmala Sitharaman regeringens avsikt att samarbeta med den privata sektorn för att etablera BSR:er.

Enligt källor till media i Indien planerar Tata Steel att använda BSR-reaktorer för driva produktionen av vätgas som kan ersätta användningen av kol i företagets produktion av stål.

För att sätta stålföretaget Tata Steels planer i relation till Sverige så är det 44 GW mot Sveriges idag totala produktion på ca 6,8 GW. Det kan dock börja hända saker även i Sverige, tidigare i veckan meddelade den svenska industrin via Industrikraft och Vattenfall att de ska undersöka möjligheterna att tillsammans investera i nya kärnkraftverk.

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern

Publicerat

den

Christian Kopfer

Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.

Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.

Christian Kopfer kommenterar olja i relation till Mellanöstern.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror

Publicerat

den

Ara Mustafa och Gabriel Mellqvist pratar om hur man investerar i råvaror.

Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.

Hur man investerar i råvaror, Ara Mustafa förklarar.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära