Följ oss

Nyheter

Vattenfall och Industrikraft ska investera tillsammans i all form av fossilfri kraftproduktion

Publicerat

den

Vattenfall och industrisamarbetet Industrikraft har tecknat avtal för att identifiera och utvärdera förutsättningar för saminvesteringar i ny fossilfri kraftproduktion i Sverige. Nu inleds arbetet med konkreta insatser för att möta efterfrågan med ett utbud som banar väg för Sveriges konkurrenskraft som industrination. Avtalet mellan Vattenfall och Industrikraft löper tills vidare och omfattar alla fossilfria kraftkällor, dvs inklusive kärnkraft.

Sverige bedöms behöva en fördubblad fossilfri elproduktion de kommande decennierna för att möta industrins och samhällets ökade efterfrågan på el för att klara omställningen. Efterfrågan drivs främst av indirekt elektrifiering av industrin, industriell direktelektrifiering och transporter.

Vattenfall och det nyetablerade industrisamarbetet Industrikraft, som för närvarande består av Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen, ska tillsammans utreda förutsättningarna för gemensamma investeringar i ny elproduktion. Samarbetet inkluderar frågeställningar som ramverk för saminvestering, identifiering av projekt och bedömning av genomförbarhet med avseende på tillstånd, nätanslutning samt lönsamhet.

Nya investeringar i elproduktion är nyckeln till att möjliggöra elektrifieringen av industrin i Sverige och säkra en balans mellan ny industriell efterfrågan och ny tillgång på el. Samarbetet omfattar alla fossilfria kraftkällor.

– Tillräckligt mycket ny elproduktion för att säkra svenska företags konkurrenskraft är något som länge varit högt på agendan i vår dialog med industrin. Vi ser fram emot att samarbeta med Industrikraft för att möjliggöra investeringar i ny fossilfri elproduktion, något som behövs både på kort och lång sikt. Vattenfall tillför expertis om energimarknaden, elsystemet och de olika kraftslagen. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för ett hälsosamt och långsiktigt investeringsklimat. säger Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

– Industrikraft har bildats för att stödja arbetet med att forma det framtida energisystemet i Sverige och en plattform med Vattenfall blir viktigt för att ta det arbetet framåt. I takt med att flera av de svenska industribolagen ansluter till Industrikraft blir samarbetsavtalet av strategisk vikt för båda parter, kommenterar Tom Erixon ordförande Industrikraft.

Riskdelning kan ge kärnkraft och mer vindkraft

Det finns ett stort behov av mer baskraft i Sverige som exempelvis kärnkraft kan ge, men det är riskfyllt att ta stora investeringsbeslut där avkastningen ska komma många årtionden i framtiden. Det är även riskfyllt med exempelvis vindkraft där enorma investeringar i Sverige har blivit värdelösa. Olika former av riskdelning och samarbete kan avhjälpa många av utmaningarna.

Industrin behöver stora volymer och en stabil tillgång på elektricitet, så de har ett incitament att gå kraftproducenter till mötes, för det andra alternativet är att de ska bygga allt i egen regi.

Det går att dra i olika parametrar. Industrin kan åta sig att köpa vissa volymer elektricitet till vissa priser, industrin kan delvis betala på förhand, de kan vara med att investera osv. Industrin kan även erbjudas priser som delvis är lägre, men att industrin då åtar sig att dra ner på sin efterfrågan när behovet från övriga marknaden är stort. Det ska bli intressant att se vilka lösningar samarbetet mellan Vattenfall och industrin leder fram till.

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Nyheter

OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april

Publicerat

den

OPEC+ har sedan drygt två år begränsat sitt utbud av olja extra mycket för att få upp priserna. Nu börjar man dock montera ner detta. Från och med april börjar man varje månad öka utbudet med omkring 138 000 fat per dag för att under 2026 vara uppe i en total utbudsökning på 2,2 miljoner fat per dag.

Donald Trump gillar låga oljepriser. Han säger sig även vilja sätta press på Iran genom att begränsa deras export. En högre export från OPEC+ skulle kunna motverka att oljepriserna går upp om begränsningarna av Irans export lyckas.

Lägre oljepriset är dock fortsatt i konflikt med Donald Trumps vilja att USA ska producera ännu högre rekordvolymer. Amerikanska oljebolag är redan nöjda med sin produktion, högre produktion får vinsterna att falla. Lägger man till ännu högre oljeutbud i världen så blir vinstpressen ännu större.

Enligt Bloomberg har den globala oljemarknaden redan ett överutbud på 450 000 fat per dag i år. Börjar OPEC+ addera mer olja till marknaden så förväntas överutbudet öka ännu mer.

Oljepriserna faller under kvällen omkring 1,8 procent. WIT-oljan handlas kring 68,5 USD och Brentoljan 71,5 USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag

Publicerat

den

Karta över Arctic Minerals tillgångar

Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag som fokuserar på att identifiera och utveckla framtidens koppar- och kritiska mineralfyndigheter i Sverige, Norge och Finland.

Bolaget har varit noterat sedan länge men dagens version är relativt ny då många nya tillgångar har tillförts bolaget och en ny ledning driver verksamheten. Peter George, chef och styrelsemedlem, går här igenom vilka tillgångar bolaget har och hur han ser på saker.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära