Följ oss

Nyheter

Enerpoly tar ett stort steg mot produktion av zinkjonbatterier med Nilar-förvärv

Publicerat

den

Enerpoly tillverkar zinkjon-batterier

Enerpoly, en innovatör inom zinkjonbattericeller, har förvärvat den tidigare konkurrenten Nilars banbrytande end-to-end-batteriproduktionslinje och processutvecklingskapacitet, vilket ytterligare förstärker bolagets kompetens. Denna nyhet kommer när Enerpoly förbereder sig för att ta första spadtaget till världens första megafabrik för zinkjonbatterier 2024.

Genom att utnyttja förbättrad kapacitet för paketmontering och de stora fördelarna med tillverkning av torra elektroder kommer Stockholmsbaserade Enerpoly att kunna påskynda sin utveckling och produktion av cellmoduler och paket för zinkjonbatterier, samtidigt som kundkostnader, koldioxidutsläpp, råvaruanvändning och avfall minskas. Trots Nilars innovativa tillverkningskapacitet använde dess battericellkemi dyra råvaror och drabbades därför av höga råvarupriser. Enerpoly utnyttjar lokalt anskaffade, prisvärda material och kommer att integrera Nilars toppmoderna maskiner för att skala upp sin zinkjonproduktion snabbt och till ett överkomligt pris. Enerpoly har också noggrant valt ut och anställt personal inom teknik, processutveckling och drift som har lett utvecklingen och integrationen av Nilars banbrytande tillverkningsprocess för torra elektroder.

Med produktion i Sverige och utrustning från Europa får Enerpoly en stabil leveranskedja och blir även en del av ett djupare samarbete inom det europeiska batteriekosystemet, där Enerpoly redan har kontakt med flera energibolag och BESS-integratörer för batteridriftsättning i olika applikationer.

100 MWh per år för storskalig lagring

Med utgångspunkt i grundarteamets batterikemiforskning vid Stockholms universitet har Enerpoly utvecklat patenterad battericellsteknik för att leverera prisvärda, hållbara och säkra zinkjonbatterier. Med start 2024 kommer Enerpoly att etablera världens första megafabrik för zinkjonbatterier. Denna anläggning kommer att uppnå en slutlig kapacitet på 100 MWh per år och fungera som en plan för framtida gigafabriksproduktion av zinkjonbatterier.

Enerpolys zink-jonbatterier är lämpliga för nät- eller storskalig lagring, reservkraft och säkerhetskritiska applikationer för energilagring, inklusive för maritim användning, kritisk infrastruktur och tätbefolkade stadsområden.

Rekryterar från Northvolt

Enerpolys ambitiösa målsättning att möta det europeiska energisystemets växande efterfrågan på flexibla lösningar fortsätter att främjas av viktiga seniora rekryteringar för att främja företagets produktion och kommersiella mål: Annika Werneman tillträder som Head of Production med 20 års erfarenhet, bland annat av att sätta upp battericellsproduktion i megafabriksskala för Northvolt där hon var Head of Manufacturing; Emelie Tillegård, tidigare Northvolt och med 11 års erfarenhet av operativt ledarskap på Ericsson, tillträder som Head of Industrialization; och Daniel Eklund, tidigare Head of Procurement på KP Energy och Supply Chain Manager på ABB, tillträder som Purchasing Manager.

Från utvecklare till tillverkare

Användningen av torr elektrodtillverkning, en ny teknik som härrör från den konventionella våta, slurrybaserade processen, kommer att göra det möjligt för Enerpolys egenutvecklade zinkjonteknik att övergå från produktion av enskilda battericeller till battericellsmoduler. Detta nya fokus och denna nya process förenklar integrationen av celler i batteripaket och gör den övergripande monteringsprocessen mer effektiv.

Inom våta, slurrybaserade processer är torkningsprocessen för avdunstning av lösningsmedel traditionellt både tidskrävande och energikrävande. Vid torr elektrodbeläggning används däremot torra material, vilket eliminerar behovet av lösningsmedel. Detta gör att tjockare beläggning kan uppnås och därmed högre energieffektivitet i jämförelse med våtprocessen. Avsaknaden av avdunstning, uppsamling och återvinning av lösningsmedel minskar dessutom energiförbrukningen avsevärt, en primär driftskostnad, och leder till minskad avfallsgenerering och koldioxidpåverkan. Detta gör det möjligt för Enerpoly att utrusta sina redan kostnadseffektiva och hållbara energilagringslösningar med effektivare kraftleverans både nu och i framtiden.

”Detta förvärv är en milstolpe som visar Enerpolys mognad från utvecklare av battericellsteknik till branschledande tillverkare. Vi fortsätter att vara unikt positionerade för att möta den ökande efterfrågan på ren energilagring på global nivå, förstärkt av en 100% europeisk leveranskedja. Vår växande expertis inom innovation av produktionsprocesser, ”manufacturing operations excellence” och industrialisering av leveranskedjan kommer att vara avgörande när vi befäster vår position som pionjär inom zinkjonteknik och global ledare inom battericellstillverkning.” säger Enerpolys VD Eloisa de Castro.

Nyheter

De tre bästa aktierna inom olja och gas

Publicerat

den

Olja och gas borras

Eric Nuttall på Ninepoint Partners presenterar de tre bästa aktierna inom energi, närmare bestämt tre bolag inom olja och gas.

Meg Energy ignoreras av investerare som inte ser bolagets tillgångar. Marknaden missar att bolaget återköper aktier, varje år. Den kumulativa effekten av detta är stor. Antingen kommer investerare övertid upptäcka aktien och vi får en kursuppgång av den anledningen. Eller så kommer bolaget att ha köpt upp nästan alla sina aktier och de som inte sålt kan realisera hela värdet själva. Bolaget klarar att fortsätta betala sin nuvarande utdelning hela vägen ner till ett oljepris (WTI) på 45 USD, så det finns en stor säkerhetsmarginal i en investering.

Tamarack Valley Energy har haft en stabil oljeproduktion och klarar sig mycket bra vid ett oljepris på 70 USD. Bolaget köper aktivt tillbaka aktier och har levererat bra resultat tre kvartal i rad. Det är ett midcap-bolag som kan upptäckas av marknaden.

Freehold Royalties är ett defensivt alternativ som ger 8,5 procent i direktavkastning. Den här aktien är inte för de som vill investera i något spännande, detta är en stabil aktie.

Fortsätt läsa

Nyheter

Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi

Publicerat

den

Kyligare klimat

Guldprospekterings- och utvecklingsföretaget Northgold, som sedan 2022 är noterat på Nasdaq First North Growth Market, prospekterar med framgång i det underinvesterade mellanösterbottniska guldbältet i mellersta Finland. Northgold har under de senaste två åren lyckats fördubbla resurserna i sitt flaggskeppsprojekt Kopsa till 750 tusen uns guldekvivalenter från historiska 330 tusen uns guldekvivalenter. Under perioden 10 till 24 september genomför bolaget en företrädesemission. [sponsrad artikel]

Guld är en viktig internationell handelsvara och Finland är en av de mer attraktiva jurisdiktionerna med den högsta koncentrationen av guldmineralisering i Europa. En av de aktörer som för närvarande prospekterar i mellanösterbottniska guldbältet är Northgold, som har flera parallella projekt i området. Sedan noteringen våren 2022 har Northgold ökat sina resurser till över 1 miljon uns guldekvivalenter, varav 0,99 miljoner uppfyller NI 43-101 eller JORC-kraven.

Seppo Tuovinen, VD för Northgold
Seppo Tuovinen, VD för Northgold

–Vårt flaggskepp är Kopsa guld-kopparprojektet, som även inkluderar en villkorligt godkänd gruvkoncession. Våra två andra guldprojekt är Kiimalatrenden med de största fyndigheterna, Ängesneva och Vesiperä. Under 2023 förvärvade vi dessutom Hirsikangas guldprojekt, säger Seppo Tuovinen, vd på Northgold.

Northgolds flaggskepp Kopsa är en av Finlands största outvecklade guldfyndigheter. Här är potentialen hög och bolagets fokus sedan noteringen för två år sedan har varit att genomföra borrprogram, främst på Kopsa, där ytterligare 6 200 meter har borrats. Borrningen har resulterat i en fördubbling av resurserna till 750 tusen uns guldekvivalenter från historiska 330 tusen uns guldekvivalenter.

Ny strategi upprätthåller befintlig tillgångsbas

Parallellt med den pågående emissionen har Northgold, med utgångspunkt från dialoger med befintliga aktieägare och det rådande marknadsklimatet, valt att uppdatera sin strategi.

–De mindre och mer juniora prospekteringsbolagens aktiekurser har på senare tid inte rört sig nämnvärt uppåt, trots att guldpriserna har nått nya rekordnivåer. Vår nya strategi innebär att vi kommer att behålla de nuvarande tillgångarna på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt fortsätta att utvärdera potentiella partnerskap och samarbeten såväl som strukturaffärsmöjligheter. Inga nya borrprogram kommer att initieras i nuläget. Vi avvaktar i stället och ser hur marknaden utvecklas framöver, säger Seppo Tuovinen.

Enligt den nya strategin kommer Northgold att upprätthålla den nuvarande tillgångsbasen på ett kostnadseffektivt sätt. Samtidigt fortsätter bolaget att utvärdera potentiella partnerskap och samarbeten samt strukturaffärer och möjligheter. 

–Den nya strategin skapar de bästa möjligheterna att maximera värdet för aktieägarna under rådande omständigheter, säger Seppo Tuovinen.

Goda förutsättningar för ett fortsatt högt guldpris

Guldpriset är självklart en viktig faktor för Northgold. De senaste fem åren har guldpriset på världsmarknaden dubblerats och Seppo Tuovinen betraktar förutsättningarna för fortsatt höga prisnivåer som goda.

Borrprover
Borrprover från genomförd prospektering.

–Några faktorer som kan fortsätta påverka guldpriset i positiv riktning är ihållande inflation, risk för recession, geopolitisk osäkerhet och avtagande globalt beroende av den amerikanska dollarn, säger han.

Några parametrar som talar för Northgold som en attraktiv investering för presumtiva aktieägare är det faktum att de infrastrukturella förutsättningarna i det mellanösterbottniska guldbältet är mycket goda med närhet till tågförbindelser, hamnar och ett väletablerat vägnät. Området är dessutom topprankat och ett attraktivt prospekteringsområde för internationella prospekterings- och utvecklingsföretag. En erfaren ledning och styrelse är ytterligare en styrka för Northgolds del.

–Vi har under de senaste åren dessutom bevisat vår förmåga att öka resurserna med effektiv borrning på Kopsa, säger Seppo Tuovinen.

Fortsätt läsa

Nyheter

En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga

Publicerat

den

Graf över Världens stålproduktion sedan år 1950.

Priset på järnmalm har fallit kraftigt och har den senaste tiden handlats kring 100 USD per ton och var idag till och med nere under 90 USD. Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son som handlar med skrot ger en fantastiskt intressant och tydlig genomgång. Vi får både veta vad som hänt med järnmalm och stål, samt vad det får för konsekvenser framåt i tiden.

Kinas utveckling de senaste 25 åren är helt central. Landet har inte haft något något skrot att använda och har därför behövt använda järnmalm för att skapa stål för att bygga infrastruktur och hus för ett land på 1,4 miljarder personer. Nu taktar Kinas utveckling av och dessutom kan landet börja använda skrot för att göra nytt stål. Det här kommer att få stora följdeffekter på flera sätt i hela världen.

Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son förklarar marknaden för järnmalm och stål.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära