Nyheter
Enerpoly tar ett stort steg mot produktion av zinkjonbatterier med Nilar-förvärv
Enerpoly, en innovatör inom zinkjonbattericeller, har förvärvat den tidigare konkurrenten Nilars banbrytande end-to-end-batteriproduktionslinje och processutvecklingskapacitet, vilket ytterligare förstärker bolagets kompetens. Denna nyhet kommer när Enerpoly förbereder sig för att ta första spadtaget till världens första megafabrik för zinkjonbatterier 2024.
Genom att utnyttja förbättrad kapacitet för paketmontering och de stora fördelarna med tillverkning av torra elektroder kommer Stockholmsbaserade Enerpoly att kunna påskynda sin utveckling och produktion av cellmoduler och paket för zinkjonbatterier, samtidigt som kundkostnader, koldioxidutsläpp, råvaruanvändning och avfall minskas. Trots Nilars innovativa tillverkningskapacitet använde dess battericellkemi dyra råvaror och drabbades därför av höga råvarupriser. Enerpoly utnyttjar lokalt anskaffade, prisvärda material och kommer att integrera Nilars toppmoderna maskiner för att skala upp sin zinkjonproduktion snabbt och till ett överkomligt pris. Enerpoly har också noggrant valt ut och anställt personal inom teknik, processutveckling och drift som har lett utvecklingen och integrationen av Nilars banbrytande tillverkningsprocess för torra elektroder.
Med produktion i Sverige och utrustning från Europa får Enerpoly en stabil leveranskedja och blir även en del av ett djupare samarbete inom det europeiska batteriekosystemet, där Enerpoly redan har kontakt med flera energibolag och BESS-integratörer för batteridriftsättning i olika applikationer.
100 MWh per år för storskalig lagring
Med utgångspunkt i grundarteamets batterikemiforskning vid Stockholms universitet har Enerpoly utvecklat patenterad battericellsteknik för att leverera prisvärda, hållbara och säkra zinkjonbatterier. Med start 2024 kommer Enerpoly att etablera världens första megafabrik för zinkjonbatterier. Denna anläggning kommer att uppnå en slutlig kapacitet på 100 MWh per år och fungera som en plan för framtida gigafabriksproduktion av zinkjonbatterier.
Enerpolys zink-jonbatterier är lämpliga för nät- eller storskalig lagring, reservkraft och säkerhetskritiska applikationer för energilagring, inklusive för maritim användning, kritisk infrastruktur och tätbefolkade stadsområden.
Rekryterar från Northvolt
Enerpolys ambitiösa målsättning att möta det europeiska energisystemets växande efterfrågan på flexibla lösningar fortsätter att främjas av viktiga seniora rekryteringar för att främja företagets produktion och kommersiella mål: Annika Werneman tillträder som Head of Production med 20 års erfarenhet, bland annat av att sätta upp battericellsproduktion i megafabriksskala för Northvolt där hon var Head of Manufacturing; Emelie Tillegård, tidigare Northvolt och med 11 års erfarenhet av operativt ledarskap på Ericsson, tillträder som Head of Industrialization; och Daniel Eklund, tidigare Head of Procurement på KP Energy och Supply Chain Manager på ABB, tillträder som Purchasing Manager.
Från utvecklare till tillverkare
Användningen av torr elektrodtillverkning, en ny teknik som härrör från den konventionella våta, slurrybaserade processen, kommer att göra det möjligt för Enerpolys egenutvecklade zinkjonteknik att övergå från produktion av enskilda battericeller till battericellsmoduler. Detta nya fokus och denna nya process förenklar integrationen av celler i batteripaket och gör den övergripande monteringsprocessen mer effektiv.
Inom våta, slurrybaserade processer är torkningsprocessen för avdunstning av lösningsmedel traditionellt både tidskrävande och energikrävande. Vid torr elektrodbeläggning används däremot torra material, vilket eliminerar behovet av lösningsmedel. Detta gör att tjockare beläggning kan uppnås och därmed högre energieffektivitet i jämförelse med våtprocessen. Avsaknaden av avdunstning, uppsamling och återvinning av lösningsmedel minskar dessutom energiförbrukningen avsevärt, en primär driftskostnad, och leder till minskad avfallsgenerering och koldioxidpåverkan. Detta gör det möjligt för Enerpoly att utrusta sina redan kostnadseffektiva och hållbara energilagringslösningar med effektivare kraftleverans både nu och i framtiden.
”Detta förvärv är en milstolpe som visar Enerpolys mognad från utvecklare av battericellsteknik till branschledande tillverkare. Vi fortsätter att vara unikt positionerade för att möta den ökande efterfrågan på ren energilagring på global nivå, förstärkt av en 100% europeisk leveranskedja. Vår växande expertis inom innovation av produktionsprocesser, ”manufacturing operations excellence” och industrialisering av leveranskedjan kommer att vara avgörande när vi befäster vår position som pionjär inom zinkjonteknik och global ledare inom battericellstillverkning.” säger Enerpolys VD Eloisa de Castro.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
Nyheter
Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele
Datacenterföretaget atNorth ska etablera ett stort datacenter i Långsele, det meddelade man tidigare idag. Företaget har säkrat mark i Hamre Industripark och inleder nu processen med att söka de olika tillstånd som behövs.
Atnorth har sedan tidigare ett datacenter i Stockholm, men det man nu planerar i Långsele blir företagets första mega-datacenter i Sverige.
I början av oktober meddelade Uniper att de inte fullföljer sin plan på att producera grönt flygbränslse i Långsele. Atnorth ska nu bygga sitt datacenter på närliggande mark. Båda verksamheterna kräver stora mängder elektricitet, men till skillnad från grönt flygbränsle som kräver bidrag och kunders goda vilja så kan datacenterföretag etablera sig på helt kommersiella villkor. Sedan AI-utvecklingen slog igenom med full kraft har även de stora tech-företagens priskänslighet försvunnit, det viktigaste nu är stor och stabil tillgång på elektricitet, priset är sekundärt.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare