Nyheter
Rare Earths Norway har hittat Europas största tillgång på sällsynta jordartsmetaller

Rare Earths Norways fynd vid Fen-fältet i Telemark ska kunna förse 10 procent av hela EU:s behov av sällsynta jordartsmetaller. Siktar på gruvstart år 2030.
Det norska gruvbolaget Rare Earths Norway (REN) presenterade idag en mineraltillgångsberäkning som visar att Fen-fältet i Telemark i Norge har Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller.
Rapportering och teknisk assistans har tillhandahållits av det internationella konsultföretaget WSP. De har gjort en uppskattning av mineraltillgångar i kategorin antagna mineraltillgångar, i enlighet med den etablerade JORC-standarden.
Detta är den första mineraltillgångsberäkningen för sällsynta jordartsmetaller som täcker större delen av Fens-fyndigheten och utgör en viktig milstolpe för Rare Earths Norway och Norges förmåga att spela en viktig roll i Europas gröna omställning.
Mineraltillgångsberäkningen visar att Fen-fältet är den hittills största fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i Europa. Arbetet hittills ger en oberoende resursuppskattning ner till 468 meter under havsnivån. REN förväntar sig att fyndigheten så småningom kommer att bli betydligt större. Tidigare djupborrningar utförda av Norges Geologiska Undersökning (NGU) och den regionala geologen Sven Dahlgren har visat att mineraliseringen fortsätter ned till minst 1 000 meter.
Detta är vad Rare Earths Norway säger
Resursen rapporteras i enlighet med JORC-koden. Det innebär att den inte omfattar hela mineraliseringen in situ, utan endast den del som har rimliga utsikter för framtida ekonomisk exploatering, eller ”reasponable prospects for eventual economic extraction” som det kallas. Avgränsningen baseras på geologiska förhållanden och nuvarande driftsmetoder, produktionskostnader och försäljningspriser.
Den mineraltillgång som uppfyller villkoren uppgår till 559 miljoner ton, med en genomsnittlig halt av sällsynta jordartsmetaller i oxidform (TREO-total rare earth oxides) på 1,57 %. Detta motsvarar ett totalt TREO-innehåll på 8,8 miljoner ton i det undersökta området. Av detta är 1,5 miljoner ton neodym– och praseodymoxid. Dessa grundämnen kallas ofta magnetrelaterade sällsynta jordartsmetaller och används vid tillverkningen av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Enligt en uppdaterad översikt från EU är detta de mest kritiska råvarorna för den europeiska industrin när det gäller försörjningstrygghet.
Bekräftar att Fens-fältet utan tvekan är Europas största
Resursberäkningen visar att Rare Earths Norway sitter på Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller. Baserat på WSP:s rapport kan man dra slutsatsen att Rare Earths Norways resurs är fem gånger större än den näst största bevisade fyndigheten på kontinenten. Det innebär att bolaget har potential att uppfylla betydande delar av Europas självförsörjningsmål för REE inom överskådlig framtid.
”Vi har fått bekräftat från tredje part att vi sitter på en betydande resurs. Detta är en milstolpe för oss som kan få stor betydelse inte bara för lokalsamhället i Nome, utan även för Norge och Europa under kommande generationer”, säger chefsgeolog Trond Watne.
Sven Dahlgren, regionalgeolog vid Telemarks kommun, är positivt överraskad av storleken på Fensfältet.
”Det är glädjande att de geologiska uppgifterna visar att fyndigheterna sannolikt är ännu större än vad länsgeologens undersökningar 2019 visade. Detta bekräftar att Fensfältet utan tvekan är Europas största fyndighet av REE-mineral. Det här är mycket lovande och det ska bli spännande att följa projektet vidare”, säger regiongeologen.
”Rare Earths Norway tar regeringens mineralstrategi på allvar för att utveckla världens mest hållbara mineralindustri i Norge.
”Vårt mål är att bidra till en komplett och kompakt europeisk värdekedja med ett lågt klimat- och miljöavtryck – från mineralutvinning till produktion av permanentmagneter”, säger VD Alf Reistad.
Vägen framåt för projektet
Rare Earths Norway fortsätter sitt arbete med att kartlägga fyndigheten på Fens-fältet och planerar nya borrkampanjer redan 2024.
En preliminär ekonomisk genomförbarhetsstudie av projektet väntas också under 2024. Bolaget har inlett ett antal större FoU-program och samarbetar med partners i nästan 20 olika länder. Nästa steg för Rare Earths Norway är att etablera en pilotfabrik i Nome kommun, där ny teknik kommer att testas och optimeras. Förutom forskning och utveckling kommer pilotanläggningen att vara en utbildningsanläggning i samarbete med Nome gymnasium. Telemark Utvecklingsfond (TUF) har stöttat projektet med 20 miljoner norska kronor och REN arbetar nu med lokalisering och full finansiering.
Kan tillgodose 10 procent av hela EU:s behov
Undersökningar, teknikutveckling och provdrift ska leda fram till ett investeringsbeslut på 10 miljarder norska kronor för byggfas ett och start av gruvdrift från 2030. Därmed kommer Rare Earths Norway att kunna möta 10 procent av EU:s efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller, i linje med EU:s målsättningar.
Norge Rare Earths Norway (REN) är etablerat i Ulefoss och har utvinningsrättigheter som täcker cirka 90 procent av fyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller (REE) i Fensfältet. RENs mål är att vara en central och pålitlig leverantör av hållbart producerade REE till den europeiska industrin. Projektet har potential att bli den första REE-producenten i Europa och bidra till att uppfylla CRMA:s (Critical Raw Materials Act) mål för europeisk inhemsk produktion och den norska regeringens ambitiösa mål att utveckla världens mest hållbara mineralindustri i Norge. REN har två ägare, Hustadlitt AS och Brennebu AS. Hustadlitt har mer än 75 års erfarenhet av mineralutvinning och bearbetning. Brennebu, som ingår i Cappelen-koncernen, har rötter som går tillbaka till järnbruksverksamheten som startade i Ulefoss 1657. Båda ägarna har traditioner av långsiktig och hållbar industriell utveckling – med fokus på mineralutvinning och bearbetning.
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
Nyheter
Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter3 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter2 veckor sedan
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden