Följ oss

Nyheter

Storskalig produktion av fossilfri mineralgödsel baserad på vätgas etableras i Luleå

Publicerat

den

Power2Earth-teamet

Den spanska gödseltillverkaren Fertiberia, i ett partnerskap med Lantmännen och Nordion Energi, går vidare med att etablera en storskalig fossilfri mineralgödselproduktion, genom det gemensamma initiativet Power2Earth. Genom sin vätgasbaserade produktionsprocess som baseras på fossilfri energi, har Power2Earth potential att kraftigt minska klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen. Produktionsstart är planerad till slutet av 2028 och den totala investeringen beräknas att uppgå till omkring 2 miljarder euro, där partnerna i den slutliga investeringsfasen planerar att gå in med olika stora andelar.

Etableringen innebär ett stort steg i Sveriges gröna omställning och en stärkt livsmedelsberedskap. Power2Earth bygger vidare på en teknik utvecklad av Fertiberia, en ledande producent av fossilfri mineralgödsel. Samarbetet bygger på en gemensam vision om en hållbar och robust jordbruks- och livsmedelsproduktion och kombinerar respektive partners styrkor, expertis och erfarenhet. Genom att använda en elektrolysteknik baserad på fossilfri energi, strävar Power2Earth efter lägsta möjliga utsläpp i produktionsprocessen.

Projektet inleddes under 2021, sedan dess har ett antal förstudier slutförts i kombination med att mark för fabriksetableringen i Luleå säkrats. I dagsläget pågår förberedelserna inför en miljötillståndsansökan som enligt tidsplan ska lämnas in under andra kvartalet 2024.

Javier Goñi, Fertiberias vd säger: ”Fertiberia bidrar med över fem decenniers erfarenhet inom tillverkning, drift och logistik av mineralgödsel och ammoniak. Vi är ledande i arbetet med att minska jordbrukets koldioxidutsläpp genom övergången till produktion av fossilfri mineralgödsel med hjälp av vätgas. Vi är också stolta över att delta i arbetet mot Sveriges ambitiösa mål om minskade koldioxidutsläpp och samtidigt bidra till regional tillväxt och bygga en mer robust livsmedelsförsörjning med minskat importberoende”.

Genom Power2Earths produktion av fossilfri mineralgödsel i Luleå finns en potential att minska utsläppen med omkring 1,6 miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar cirka 25 procent av utsläppen från det svenska jordbruket. Den innovativa teknologin som bygger på fossilfri vätgas, positionerar Power2Earth som en nyckelspelare i den gröna omställningen av livsmedelsproduktionen.

Med en produktionskapacitet på en miljon ton mineralgödsel årligen har Power2Earth också stor potential att öka robustheten i svensk livsmedelsproduktion, i linje med Sveriges nationella livsmedelsstrategi och ambitioner avseende förstärkt beredskapsförmåga. Detta genom att minska beroendet av import och förbättra förutsättningarna för inhemsk matproduktion och ökad svensk självförsörjning.

Per Arfvidsson, vice VD och CTO på Lantmännen säger: ”Power2Earth är revolutionerade för svensk lantbruks- och livsmedelsindustri då fossilfri mineralgödsel är avgörande för att skapa en hållbar, effektiv och framtidssäkrad livsmedelsvärdekedja. En inhemsk produktion av mineralgödsel minskar Sveriges fullständiga beroende av gödselimport och är helt nödvändig för utvecklingen av en robust livsmedelsberedskap. Vi är glada att nu kunna ta nästa steg och etablera Power2Earth tillsammans med Fertiberia och Nordion Energi”.

Hans Kreisel, VD på Nordion Energi säger: ”Power2Earth är första steget på Nordic Hydrogen Route, en 1000 kilometer lång vätgasledning under mark som kopplar samman Sverige och Finland. Vätgas är centralt för Norrbottens långsiktiga diversifiering av industrisektorn, och genom Power2Earth-projektet illustrerar vi hur den nya vätgasinfrastrukturen är kostnadseffektiv, levererar energitrygghet och minskar koldioxidutsläppen. Vi är stolta över att bidra till regional grön omställning, ekonomisk utveckling och svensk självförsörjning tillsammans med Fertiberia och Lantmännen”.

15 mil lång pipeline med vätgas

Fertiberia hade från början tänkt att producera vätgasen i Boden och sedan göra gödsel av den i Luleå. Dagens industri skriver att företaget hamnade i en långt ner i en lång kö för att få tillgång till elektricitet och att produktionen av vätgas därför har flyttats till Letsi i Jokkmokk. Produktionen av gödsel förblir dock i Luleå och en 15 mil lång underjordisk pipeline ska transportera vätgasen mellan platserna.

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära