Följ oss

Nyheter

Sandvik förvärvar Buffalo Tungsten, en tillverkare av volframpulver

Publicerat

den

Buffalo Tungsten tillverkar volfram-produkter

Sandvik har tecknat avtal om att förvärva USA-baserade Buffalo Tungsten, Inc. (BTI), en ledande tillverkare av volframmetallpulver och volframkarbidpulver, primärt verksam i Nordamerika. Företaget kommer att rapporteras i affärsområdessegmentet Sandvik Machining Solutions (SMS).

Med förvärvet av BTI utökar Sandvik sin närvaro på den nordamerikanska marknaden och stärker sin regionala kapacitet i värdekedjan för komponenttillverkning. Integrationen av BTI möjliggör synergier att optimera materialförsörjning och öka andelen lokalt producerat volframmetallpulver genom anläggningen i Depew, NY, USA. Detta kompletterar Sandviks existerande produktion av liknande produkter hos Wolfram, i St. Martin, Österrike.

– Med förvärvet av BTI tar vi ett viktigt steg i vår strategiska ambition att stärka vår närvaro på den nordamerikanska marknaden. BTI kommer att öka vår regionala kapacitet att tillverka volframpulver lokalt i USA, vilket kommer att stärka vår konkurrenskraft, säger Stefan Widing, Sandviks VD och koncernchef.

– Med BTI kommer vi att bättre kunna möta kundernas efterfrågan vilket ger oss stora möjligheter i Nordamerika. BTIs kontrakt på till ren vattenkraft från Niagara Power Project kommer också göra det möjligt för oss att producera volfram på ett mer hållbart sätt, säger Nadine Crauwels, chef för Sandvik Machining Solutions.

BTI, med huvudkontor i Depew, New York, grundades 1987 och har 48 medarbetare. År 2022 uppgick bolagets intäkter till cirka 333 miljoner kronor. Påverkan på Sandviks EBITA-marginal kommer att vara begränsad. Påverkan på Sandviks vinst per aktie kommer att vara positiv. Parterna har enats om att inte offentliggöra köpeskillingen. Transaktionen väntas slutföras under det fjärde kvartalet 2023.

Nyheter

Tyskland kommer denna sommar producera 37 procent mer el från solceller jämfört med förra året

Publicerat

den

Tyskland kommer denna sommar att producera 37 procent mer elektricitet från solceller jämfört med sommaren förra året, visar siffror från BloombergNEF. Nedan är en graf över den dagliga produktionen, som framgår är det enorma skillnader mellan sommar och vinter.

Graf över elproduktion från solceller i Tyskland

Förutom att skillnaden är stor över året så är skillnaden självklart även stor över dygnets timmar. Det ger även genomslag på elpriset där den så kallade ank-kurvan framträder allt oftare. Efter att befolkningen har klarat av sina morgonaktiviteter så sjunker efterfrågan på el från morgontoppen, vilket sammanfaller med att solens strålar lyser kraftigare. Det får ofta elpriset att falla kraftig för att sedan gå upp kraftigt när solen går ner och folk kommer hem. Nedan ser vi det tyska elpriset från gårdagen. Kring 100 EUR/MWh under natten, för att sedan falla kraftigt och vara negativt timmarna mitt på dagen.

Elpris i Tyskland den 11 maj 2024

Även i Sverige har vi solceller även om det är betydligt färre. Den tyska ankkurvan spiller dock över till Sverige, med kraftigast effekt i södra delen av landet.

Investerare i batteri får bra utväxling

Det byggs batteriparker i relativt högt tempo och marknaden är verkligen gynnsam. Dessa kraftiga prissvängningar under nästan varje dygn gör att återbetalningstiden på batterierna blir kort. Den stora frågan är hur länge dessa extrema svängningar håller i sig. Om stora elkonsumenter börjar anpassa sin förbrukning något efter priserna så kommer de jämnas ut, samma sak med att fler batterier installeras. Men med den snabba utbyggnaden av solceller så kanske man kan förmoda att de kraftiga prissvängningarna blir kvar ett tag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Populära