Nyheter
Elpriset i oktober bara en fjärdedel av förväntat – hård press på producenter
Elpriset för oktober väntas bli runt 20 öre per KWh, vilket är betydligt mindre än vad marknadens förväntade sig, drygt 70 öre per KWh, så sent som för tre månader sedan. Ovanligt mild, blöt och blåsig väderlek och låg förbrukning i oktober har ändrat förutsättningarna. De närmaste dagarna väntas rejäl blåst, vilket kommer leda till extremt låga priser och många timmar med minuspriser.
Fjolårets rekordhöga elpriser i Sverige har i år rasat till extremt låga nivåer. Prognosen för oktober är ett snittpris i system på elbörsen Nord Pool på runt 20 öre per KWh, vilket är betydligt lägre än vad marknaden förväntade sig så sent som i somras – och mycket lägre än samma månad i fjol.
Att även oktober 2022 bjöd på milt och blåsigt väder gav, i kombination med en lugnare situation på gasmarknaden än under fjolårssommaren, elmarknaden en tillfällig respit mellan elprischockerna i augusti-september och december. Ändå blev elpriset i oktober i fjol cirka fyra gånger högre än i år, 80 öre per KWh.
– Vi har mer vind och vatten i sikte i oktober, vilket tynger elpriserna. Samtidigt hålls förbrukningen nere och därför ser elpriserna i oktober ut att bli riktigt låga, runt 20 öre per kWh. Vi kan konstatera att vi nu befinner oss på helt andra sidan av prisspannet än i fjol, då elpriserna istället var rekordhöga, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.
Lägst pris i norr
Under första två veckorna i oktober kommer elpriset i elprisområde 1 och 2 i norr landa runt 5 öre per kWh och i elområde 3 och 4 i syd runt 15 öre. I snitt väntas de första veckornas elpris ligga på strax under 10 öre i system och runt 30 öre per KWh för andra halvan.
– De låga elpriserna gynnar elkonsumenterna i hela Sverige. Det kommer att vara blåsigt även i Tyskland kommande vecka, så det är ingen risk att elpriserna i SE4 kommer att sticka i väg förrän möjligen nästa vecka, säger Johan Sigvardsson.
De närmaste dagarna kommer det bli cirka fem grader varmare än normalt, vilket dämpar förbrukningen, innan kylan återkommer under nästa vecka.
– Det kommer att blåsa riktigt ordentligt de närmaste dagarna samtidigt som förbrukningen dämpas, varför elpriserna onsdag och torsdag blir riktigt låga och det även blir en hel del timmar med minuspriser, säger Johan Sigvardsson.
Press på producenter
Samtidigt som konsumenterna kan jubla över de låga priserna är läget ansträngt för vissa producenter. Hur situationen för producenterna ser ut beror på hur stor del av produktionen de har hedgat, det vill säga prissäkrat.
– Kombinationen av låg förbrukning och hög totalproduktion av el, med riklig vind- och vattenkraft, ger ett ansträngt läge för vissa av elproducenterna. De får en väldigt låg ersättning för den del av produktionen som de inte prissäkrat och då räcker det inte ens att kärnkraften drar ned produktionen, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
Den hydrologiska balansen har förbättrats sedan i sommar och ligger på runt 17 TWh för närvarande. Den fortsatta nederbörden i oktober fortsätter driva upp balansen, som i slutet av månaden väntas ligga på runt 20 TWh.
– Om väderprognoserna håller vad de lovar stärks den hydrologiska balansen ytterligare i oktober. Det innebär betydligt bättre förutsättningar för låga elpriser i första kvartalet 2024 än för ett år sedan. Terminen för system handlas just nu för 70 öre per kWh, men om det blir kallt under perioden kan vattenproducenterna återta kontrollen och elpriserna stiga. Vad som händer i Mellanöstern är heller inte oviktigt, vi behöver inte fler oroligheter på världens energimarknader, säger Johan Sigvardsson.
Nyheter
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter4 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Analys3 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden