Följ oss

Nyheter

Den asiatiska oljeimporten minskar för andra månaden i rad

Publicerat

den

Importen av råolja till Asien förra månaden minskade från augusti på grund av underhåll av raffinaderi och högre priser. Detta var den andra månaden i rad som den asiatiska oljeimporten minskar.

Data från London Stock Exchange Group visade att råoljeleveranserna till Asien var i genomsnitt 24,95 miljoner fat dagligen i september. Detta är lägre än de 25,22 miljoner fat som Asien importerade dagligen i augusti och betydligt lägre än de 27,92 miljoner fat dagligen i juli.

Den högre importtakten i juli och tidigare månader berodde delvis på att raffinaderierna ökade produktionen för att fylla på med färdiga bränslen innan underhållssäsongen börjar. Men högre oljepriser har också spelat en roll för förändringar i importtrenderna.

Nedgången i oljeimporten kan sträcka sig över hela årets sista kvartal på grund av högre råoljepriser, som också pressar upp priserna på bränslen, särskilt diesel, där det globala utbudet är särskilt snävt.

Kina var som vanligt den största importören och tog in 11,53 miljoner fat dagligen i september, en minskning från 12,49 miljoner fat dagligen i augusti. Raffinaderierna fortsatte dock att öka bränsleproduktionen tack vare lager som byggdes tidigare under året när oljepriserna var lägre.

Kina ökade sina oljelager med cirka 810 000 bpd under årets första åtta månader, totalt 197 miljoner fat. Många analytiker tror att Kina kan använda dessa lager som ett verktyg för priskontroll om oljepriset skulle stiga för högt.

Nyheter

Få råvarupriser påverkar världsekonomin mer än oljans

Publicerat

den

Katrine Kielos och Claes Måhlén

I veckans avsnitt av podden ”Världsekonomin” diskuterar Katrine Kielos och Claes Måhlén olja och dess stora påverkan på världsekonomin. Lyssna nedan eller på exempelvis Spotify.

”Få råvarupriser påverkar världsekonomin mer än oljans. Just nu finns risken för fullskaligt krig mellan Israel och Iran samtidigt som efterfrågan av olja i världen blir svagare. Men hur mycket påverkar geopolitiken oljans pris när mellanöstern inte är lika dominerande som oljeproducent längre? Och minskar därmed också risken för en ekonomisk chockreaktion på den fruktansvärda utvecklingen i Mellanöstern? I veckans avsnitt handlar det mesta om olja. Det visar sig vara ett otippat brett ämne som innefattar allt från elefanter och sköldpaddor till en viss kurva som Katrine tycker låter som en läsk, nämligen “Contango”. Daron Acemoglus fem viktigaste idéer utgör veckans lista.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftens återkomst gör att Studsvik går på offensiven

Publicerat

den

Studsvik simulerar kärnkraft

Studsviks styrelse har, till följd av kärnkraftsindustrins förbättrade förutsättningar och Studsviks goda position på marknaden, beslutat att vidga sin strategi och växla upp koncernens tillväxttakt. Den nya inriktningen innebär att Studsvik påbörjar en strukturerad process för förvärv, företrädesvis av mindre och utvecklingsbara verksamheter inom nischer där Studsviks höga tekniska kompetens och goda internationella kontaktnät kan skapa mervärde för bolaget. Därutöver ska Studsvik initiera och medverka i strategiska samarbeten i samband med större investeringar, för att ytterligare utnyttja koncernens styrkor.

Karl Thedéen blir ny vd och koncernchef – tillträder idag

Camilla Hoflund har arbetat 20 år inom koncernen, varav sju framgångsrika år som VD och koncernchef där hon fokuserat på att skapa långsiktig lönsamhet i befintlig verksamhet.

När Studsvik nu satsar på tillväxt vill styrelsen ha ett nytt ledarskap. Karl Thedéen har därför rekryterats som ny VD och koncernchef och tillträder idag. Karl Thedéen har ledarerfarenhet från flera börsnoterade och globala bolag, i verksamheter präglade av komplicerade tekniska lösningar, och kommer senast från en roll som VD i Outpost 24. 

”Karl har lång erfarenhet av att leda bolag genom betydande tillväxtresor, erfarenheter och ledaregenskaper som krävs för den fortsatta utvecklingen av, och värdeskapandet i, Studsvik. Fokus blir nu på att ta nya steg på koncernens alla marknader, och fokusera både på lönsam tillväxt genom värdeskapande förvärv och att tillvarata andra affärsmöjligheter” framhäver Jan Bardell. 

”Jag ser fram emot att med växande lönsamhet utveckla Studsviks befintliga verksamheter såväl i Sverige som internationellt, och därmed säkerställa en god och stabil värdetillväxt för bolagets ägare. Studsvik är en globalt verksam koncern, med unik IP och goda positioner på marknaden. När vi nu ser nya marknadsöppningar för kärnkraft i Sverige såväl som internationellt, finns goda möjligheter för Studsvik att vara offensiva och fokusera på nya affärer. Koncernen förvärvade nyligen det lönsamma bolaget Extrem Borr och Sågteknik AB och jag är övertygad om att vi genom en väl strukturerad förvärvsprocess kommer att kunna växa koncernen ytterligare och därmed öka lönsamheten”, säger tillträdande VD och koncernchef Karl Thedéen.   
 

Fortsätt läsa

Nyheter

Två bra ETF-fonder för exponering mot uran och olja

Publicerat

den

Energi

Mike Philbrick, VD för ReSolve Asset Management, väljer ut sina två favoriter inom ETF-fonder för investerare som vill ha en bra exponering mot energi.

Sprott Uranium Miners ETF är en populär ETF-fond som ger exponering mot den ökade efterfrågan på uran, inte minst då AI och datacenter i största allmänhet kräver mycket elektricitet vilket har fått de stora it-bolagen att satsa på kärnkraft. Vilket vi bland annat såg för ett dygn sedan då Google skrev avtal med Kairos Power.

Global X Canadian Oil & Gas Equity Covered Call ETF ger en bra exponering mot Kanadas olje- och gasbolag. ETF-fonden har en covered call-strategi vilket gör att den även ger löpande utdelning. Är man inte i behov av utdelningar och hellre vill ha hela uppsidan så rekommenderar Philbrick att man köper BMO Equal Weight Oil & Gas Index ETF.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära