Följ oss

Nyheter

Vad orsakar den höga premien på vitsocker?

Publicerat

den

Socker i olika former

Premiet på vitsocker 2023, som representerar skillnaden mellan priset på råsocker och raffinerat socker, har stigit i flera månader. De senaste dagarna har detta accelererat och har nått över 145 USD/mt.

Detta är högre än spotpremien på vitsocker har handlats till under stora delar av de senaste tjugo åren. De enda tillfällena det har varit högre var precis innan ett terminskontrakt löpte ut.

Vad händer den här gången?

Priset på raffinerat socker är nu det högsta sedan juli 2012, och har stigit mer än 15 procent på 11 veckor. Efterfrågan på socker är fortsatt robust, men utbudet har problem.

Med en begränsad mängd leveransbart socker är det möjligt att en eller flera parter tvingas köpa tillbaka öppna terminer om de inte har det fysiska sockret. Detta hände före utgången av oktober 2022 och pressade premien på vitsocker till över 200 USD/mt.

Den billigaste källan till raffinerat vitt socker med högre kvalité kommer från Europa, Thailand, Indien och Kina. Dessa skördar från norra halvklotet, som står för nästan 40 procent av den globala produktionen, närmar sig sitt slut och det står nu klart att produktionen är sämre än vad som ursprungligen förväntades. Sannolikt kommer inte utbudet från dessa producenter att bli bättre nästa år eftersom europeiska bönder inte planterar mer sockerbetor trots mycket högre priser. I Thailand kommer den odlade arean sannolikt att falla nästa år eftersom det finns stark konkurrens från kassava. Indiska odlare har redan aviserat att de kommer att producera en miljon ton socker mindre nästa regleringsår.

Normalt skapar ett begränsat utbud från producenter en möjlighet för världens sockerraffinaderier att öka sin produktion. Denna signal kommer från en starkare vitsockerpremie som med dagens sockerpriser ligger på över 110 USD/mt. Men vad händer när dessa raffinaderier inte kan reagera?

Världens största raffinaderi, baserat i Dubai, arbetar på 40 procents kapacitet. I Algeriet hindrar ett exportförbud landets raffinaderier från att sälja till världsmarknaden. Ett liknande exportförbud kan snart drabba egyptiska raffinaderier.

Med mer utbud som behövs är det sista alternativet att priserna uppmuntrar diskretionära raffinaderier, det vill säga högkostnadsraffinaderier. Dessa är deltidsraffinaderier som vanligtvis inte återexporterar vitt socker, därav den högre kostnaden för att göra det. Typiska exempel är Kina, Bangladesh, Malaysia, Indonesien och EU-raffinaderier. Det är osannolikt att många av dessa ursprung kommer att satsa på export med tanke på höga priser och begränsat utbud på sina hemmamarknader.

För raffinaderier som fortfarande är verksamma gör backwardation-priser på råsocker livet svårt. Enkelt uttryckt är det dyrare att köpa råsocker idag än vid ett senare tillfälle. Detta är ett incitament för återexporterande raffinaderier att skjuta upp sin efterfrågan på råsocker och efterföljande tillgång på raffinerat socker, vilket bara ökar problemen.

Nyheter

Vårflod och värme får elpriset att dippa

Publicerat

den

Vårflod

Aprils lynniga väder fick timpriset på el att åka berg- och dalbana. Maj blir betydligt stabilare med ett elpris som väntas landa på runt 30 öre per kWh i system, enligt elbolaget Bixias prognos. Förklaringen ligger i kombinationen vårflod och varmare väder.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Nu börjar vårfloden komma i gång, vilket får vattenkraften att öka, samtidigt som mer kärnkraft är i drift efter utfört underhållsarbete i april. Kombinerat med högre temperaturer och minskade uppvärmningsbehov blir resultatet fallande elpriser i maj.

– Värme och lägre förbrukning i kombination med mer elproduktion får elpriserna i maj att sjunka till runt 30 öre per kilowattimme i snitt. Det är ungefär samma nivå som i fjol, men klart lägre för elområde 4. För första gången sedan sommaren 2021 har vi normala jämförelsetal, vilket beror på att bränslepriserna ligger på en hyfsat stabil nivå, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Innevarande vecka kan högtrycket och sommarvärmen i både Sverige och Europa, med temperaturer på 4–5 grader över normalt, leda till att elpriserna faller ännu mer, ända ner till 10-15 öre per KWh.

Stabilare priser än i april
Elpriserna i maj blir betydligt stabilare än i april, då det turbulenta aprilvädret skapade stor volatilitet. I södra Sverige toppade timpriset på 2,10 kronor per kWh den 23 april då det var tre grader kallare än normalt.  Elpriset bottnade på – 63 öre per kWh den 14 april, då det var 4 grader varmare och kraftfull solkraft och stark vind i Tyskland spillde över på svenska elpriser.  I snitt landade elpriset i april på 57 öre per KWh.

–  April är alltid en nyckfull månad och i år har vädret pendlat mellan iskyla och mildare väder flera gånger, vilket gett både toppar och dalar i elpriset samt även gjort att vårfloden, som fyller på vattenmagasinen, fördröjts, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Världens guldreserver har nått den högsta nivån sedan 1971

Publicerat

den

Centralbankernas officiella guldreserver har nått 1 170 miljoner troy ounces, den högsta nivån sedan 1970-talet. Under de senaste 13 åren har världens centralbankers guldinnehav ökat med cirka 21 procent.

Centralbankernas officiella guldreserver är nu högre än precis innan president Nixon bröt den amerikanska dollarns koppling till guld 1971. Bara under 2022 och 2023 köpte världens centralbanker officiellt 1 081 respektive 1 037 ton guld.

Samtidigt har guldpriset ökat med 15 procent hittills i år och 85 procent under de senaste 5 åren.

Fortsätt läsa

Nyheter

Det största fallet för kakaopriset på 60 år

Publicerat

den

Kakao och choklad

Kakaoterminer i New York såg det största prisfallet på mer än 60 år, med en prognos om blötare väder för nyckelproducenter.

Det mest aktiva kontraktet i New York sjönk så mycket som 19 procent på måndagen, medan Londonterminerna sjönk så mycket som 18 procent. Nederbörden ökar utsikterna för grödor, och ett lågt öppet intresse för kakaomarknaderna förstärker prisutvecklingen.

Regn bör förbättra förhållandena ganska mycket i Ghana, världens näst största odlare, och Indonesien. Topproducenten Elfenbenskusten kommer också att dra nytta av vått väder, men behöver fortfarande mer nederbörd för att helt få slut på den torka som just nu stressar grödorna.

Brist på fukt hos de främsta västafrikanska kakaoproducenterna har tyngt utbudet på en marknad som redan drabbats av åldrande träd och sjukdomar. Marknadsbedömare tror dock att det all time high som sattes i mitten av april kommer att markera toppen av det historiska rallyt.

Fortsätt läsa

Populära