Följ oss

Nyheter

Det svenska fusionsföretaget Novatron Fusion Group får ytterligare kraft med ny investering

Publicerat

den

Fusionsreaktor designad av Novatron Fusion Group

Novatron Fusion Group, ett svenskt företag som ska revolutionera området för produktion av fusionsenergi, meddelade idag att man framgångsrikt avslutat sin såddrunda och tagit in 5 miljoner euro. Rundan leddes av Climentum Capital, i syndikering med Industrifonden, Santander InnoEnergy Climate Fund, och med förnyade investeringar av KTH Holding och EIT InnoEnergy.

Idag är stabilisering av överhettad plasma ett betydande hinder för kommersialisering av fusionsreaktorer. Novatron-konceptet är en innovativ reaktorlösning för stabil magnetisk plasmainneslutning som syftar till att övervinna detta hinder. Novatron-konceptet bygger på en originalidé av den svenske uppfinnaren och entreprenören Jan Jäderberg. Det utvecklas av världsledande fysiker, ingenjörer och akademiker vid det nya Novatron Lab, som ligger i det tidigare Alfvénlaboratoriet vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan.

Peter Roos, VD för Novatron Fusion Group, kommenterade: ”Vi är mycket glada över att få ett så starkt stöd från våra investerare. Detta kommer att göra det möjligt för oss att ytterligare leverera på vårt uppdrag att förändra energilandskapet och påskynda övergången till en mer hållbar framtid. Vi är nu ett steg närmare att möjliggöra fusionsenergi i stor skala.”

Novatron Fusion Group har som mål att utveckla ekonomiskt bärkraftig fusionsenergi under 2030-talet. Det nya kapitalet kommer att användas för att bygga förkommersiella prototyper. Företagets unika lösning syftar till att öka tillförlitligheten och minska de nuvarande kapital- och driftskostnaderna för dess fusionsreaktorer, i förhållande till alternativa lösningar.

Malin Carlström, General Partner på Climentum Capital kommenterade: ”Med den exponentiella hastigheten i de tekniska framstegen under det senaste decenniet går fusion nu från att vara ett forskningsprojekt till en ambition i industrialiseringsfasen. Därför bör vi inte bara överväga möjligheten att kontinuerlig fusion äger rum utan också konkurrenskraften hos den beräknade energikostnaden. NOVATRON-konceptet visar utsikter till framgång inom båda områdena.”

Mala Valroy, Investment Manager på Industrifonden, kommenterade: ”På Industrifonden tror vi på att göra vetenskapligt underbyggda, skalbara investeringar som kan förändra samhället, och Novatron Fusion Groups teknik har potential att göra just det. Vi är imponerade av deras innovativa tillvägagångssätt och övertygade om deras förmåga att revolutionera energiproduktionen tillsammans med förnybara energikällor. Vi är glada över att kunna stödja Novatron Fusion Group på deras resa och ser fram emot att bevittna de omvälvande effekterna av deras teknik.”

En kort presentation av Novatron Fusion Group, från december 2022

Nyheter

Boliden är en bra aktie för exponering mot basmetaller – köp säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Affärsvärlden gav denna morgon en köprekommendation till Boliden-aktien. Aktien ger exponering mot basmetaller och då främst koppar. Aktien har utvecklats positivt i år, men givet utvecklingen på metallpriserna så borde aktien gå upp ännu mer.

”Om metallpriserna skulle gå ned kraftigt runt det kommande året skulle Boliden se farligt högt belånade ut. Det är en tydlig risk. Basmetallpriserna verkar nu dock vara på väg upp efter att ha legat på lägre nivåer sedan sommaren 2022”

”Vi tycker att Boliden framstår som köpvärd för den som vill ha exponering mot basmetaller och då främst koppar”

I sitt huvudscenario räknar Affärvärlden med att metallpriserna ligger kvar på dagens nivåer och då ser man en uppsida på 34 procent för aktien på två års sikt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyskland kommer denna sommar producera 37 procent mer el från solceller jämfört med förra året

Publicerat

den

Tyskland kommer denna sommar att producera 37 procent mer elektricitet från solceller jämfört med sommaren förra året, visar siffror från BloombergNEF. Nedan är en graf över den dagliga produktionen, som framgår är det enorma skillnader mellan sommar och vinter.

Graf över elproduktion från solceller i Tyskland

Förutom att skillnaden är stor över året så är skillnaden självklart även stor över dygnets timmar. Det ger även genomslag på elpriset där den så kallade ank-kurvan framträder allt oftare. Efter att befolkningen har klarat av sina morgonaktiviteter så sjunker efterfrågan på el från morgontoppen, vilket sammanfaller med att solens strålar lyser kraftigare. Det får ofta elpriset att falla kraftig för att sedan gå upp kraftigt när solen går ner och folk kommer hem. Nedan ser vi det tyska elpriset från gårdagen. Kring 100 EUR/MWh under natten, för att sedan falla kraftigt och vara negativt timmarna mitt på dagen.

Elpris i Tyskland den 11 maj 2024

Även i Sverige har vi solceller även om det är betydligt färre. Den tyska ankkurvan spiller dock över till Sverige, med kraftigast effekt i södra delen av landet.

Investerare i batteri får bra utväxling

Det byggs batteriparker i relativt högt tempo och marknaden är verkligen gynnsam. Dessa kraftiga prissvängningar under nästan varje dygn gör att återbetalningstiden på batterierna blir kort. Den stora frågan är hur länge dessa extrema svängningar håller i sig. Om stora elkonsumenter börjar anpassa sin förbrukning något efter priserna så kommer de jämnas ut, samma sak med att fler batterier installeras. Men med den snabba utbyggnaden av solceller så kanske man kan förmoda att de kraftiga prissvängningarna blir kvar ett tag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Populära