Följ oss

Nyheter

Vetepriserna återhämtar sig i väntan på USDA-prognosen för den nya säsongen

Publicerat

den

Ett fält med vete

Efter att ha sjunkit förra veckan återhämtar sig vetepriserna gradvis på uppgifter om förseningen av plantering av vårvete i USA, nyheter om blockeringen av export från Ukraina och tvivel om förlängningen av spannmålsavtalet.

Under regleringsåret 2022/2023 exporterade Ukraina 14,5 miljoner ton vete, vilket motsvarar USDAs prognos, men under de kommande 2 månaderna skulle landet fortfarande kunna leverera 1-2 miljoner ton vete. Förbudet mot veteleveranser till EU-länderna som gränsar till Ukraina och anklagelserna om fallande priser i EU är överraskande, särskilt med tanke på ökningen av veteleveranser från Ryska federationen under de senaste 5 månaderna. Sabotage av fartygsinspektioner av ryska representanter i JCC stoppade exporten av vete från Ukraina, men världsmarknaden upplever ingen brist på spannmål, eftersom leveranserna från Ryska federationen fortsätter, inklusive till Europa.

Enligt Rusagrotrans prognos kan Ryska federationen i maj exportera rekordhöga 4,1 miljoner ton vete denna månad, vilket emellertid kommer att vara sämre än de 4,4 miljoner ton som exporterades i april 2023. För femte månaden i rad kommer exporten av vete från ryska federationen överstiga 4 miljoner ton. Under samma period förra året var den ryska veteexporten hälften så hög.

Redan den 11 maj kommer USDA att publicera vetebalanser för 2022/2023 och 2023/2024. Analytiker förväntar sig en nedgång i lageruppskattningar nästa säsong vilket bör stödja priserna på nytt vete.

Enligt FNs FAOs uppskattningar kommer världens veteproduktion 2023/2024 att nå 785 miljoner ton, varav EU svarar för 139,5 miljoner ton. De initiala lagren spås uppgå till 309,7 miljoner ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

NASS USDA-undersökningen visade att den 7 maj att i USA planterades 24 % av arealen med vårvete (26 % förra året och 38 % i genomsnitt över 5 år) och majs – 48 % av arean (21 % förra året och 42 % i genomsnitt över 5 år). Bönder föredrar att så majs snarare än vete, så arealen under vårvete kan visa sig vara mindre än förutspått. Antalet höstveteskördar i gott eller utmärkt skick ökade med 1 % till 29 % under veckan, vilket motsvarar fjolårets nivå. Under veckan kommer Texas, Oklahoma, Kansas och Nebraska att få 50-70 mm regn, vilket avsevärt kommer att förbättra grödans tillstånd.

I Ukraina gynnar vädret utvecklingen av höstvete, även om kraftiga regn och låga temperaturer leder till utveckling av sjukdomar, så bönder kommer att tvingas öka utgifterna för bekämpningsmedel för svamp.

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset

Publicerat

den

Råolja

Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset är det samma som för 20 år sedan

Publicerat

den

Produktion av olja

Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.

Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.

Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.

Graf över priset på brent-olja som har inflationsjusterats.
Fortsätt läsa

Nyheter

Den svenska spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förväntat

Publicerat

den

Spannmål

Den svenska spannmålsskörden förväntades i år landa på en normalnivå på 5,4 miljoner ton men Lantmännen indikerar nu att den kan bli något lägre. Priserna är samtidigt nedpressade. En sämre skörd i Europa påverkar mindre än att stora delar av världen har haft stora skördar. Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson säger att Jordbruksverkets prognos i november kommer att bringa mer klarhet kring den svenska skörden.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära