Nyheter
Vetepriserna återhämtar sig i väntan på USDA-prognosen för den nya säsongen

Efter att ha sjunkit förra veckan återhämtar sig vetepriserna gradvis på uppgifter om förseningen av plantering av vårvete i USA, nyheter om blockeringen av export från Ukraina och tvivel om förlängningen av spannmålsavtalet.
Under regleringsåret 2022/2023 exporterade Ukraina 14,5 miljoner ton vete, vilket motsvarar USDAs prognos, men under de kommande 2 månaderna skulle landet fortfarande kunna leverera 1-2 miljoner ton vete. Förbudet mot veteleveranser till EU-länderna som gränsar till Ukraina och anklagelserna om fallande priser i EU är överraskande, särskilt med tanke på ökningen av veteleveranser från Ryska federationen under de senaste 5 månaderna. Sabotage av fartygsinspektioner av ryska representanter i JCC stoppade exporten av vete från Ukraina, men världsmarknaden upplever ingen brist på spannmål, eftersom leveranserna från Ryska federationen fortsätter, inklusive till Europa.
Enligt Rusagrotrans prognos kan Ryska federationen i maj exportera rekordhöga 4,1 miljoner ton vete denna månad, vilket emellertid kommer att vara sämre än de 4,4 miljoner ton som exporterades i april 2023. För femte månaden i rad kommer exporten av vete från ryska federationen överstiga 4 miljoner ton. Under samma period förra året var den ryska veteexporten hälften så hög.
Redan den 11 maj kommer USDA att publicera vetebalanser för 2022/2023 och 2023/2024. Analytiker förväntar sig en nedgång i lageruppskattningar nästa säsong vilket bör stödja priserna på nytt vete.
Enligt FNs FAOs uppskattningar kommer världens veteproduktion 2023/2024 att nå 785 miljoner ton, varav EU svarar för 139,5 miljoner ton. De initiala lagren spås uppgå till 309,7 miljoner ton.
NASS USDA-undersökningen visade att den 7 maj att i USA planterades 24 % av arealen med vårvete (26 % förra året och 38 % i genomsnitt över 5 år) och majs – 48 % av arean (21 % förra året och 42 % i genomsnitt över 5 år). Bönder föredrar att så majs snarare än vete, så arealen under vårvete kan visa sig vara mindre än förutspått. Antalet höstveteskördar i gott eller utmärkt skick ökade med 1 % till 29 % under veckan, vilket motsvarar fjolårets nivå. Under veckan kommer Texas, Oklahoma, Kansas och Nebraska att få 50-70 mm regn, vilket avsevärt kommer att förbättra grödans tillstånd.
I Ukraina gynnar vädret utvecklingen av höstvete, även om kraftiga regn och låga temperaturer leder till utveckling av sjukdomar, så bönder kommer att tvingas öka utgifterna för bekämpningsmedel för svamp.
Nyheter
Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.
Nyheter
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.
Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.
Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.
Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.
Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.
Nyheter
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.


-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys4 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo
-
Analys3 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter2 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Crude inventories fall, but less than API signal