Följ oss

Nyheter

Kinas aptit på litium driver den europeiska produktionen

Publicerat

den

Critical Metals, ett australiensiskt företag på väg att bli Europas första litiumproducent, sa att Kinas aptit för denna råvara, som är nyckeln till övergången till förnybar energi, har skapat en tydlig bana för ytterligare expansion på kontinenten.

”Mycket utbud går in i Kina, och Kinas egna behov växer”, sa Critical Metals verkställande ordförande Tony Sage i en Bloomberg Television-intervju från Perth på onsdagen. Den asiatiska nationens dominans av marknaden betyder att ”det finns ytterligare fyra eller fem spelare i Europa som också hoppas på att komma i produktion” och ”vi kommer att bli de första”, sa han.

Litium i vatten

Sage talade en dag efter att det australiensiska gruvbolaget European Lithium gått med på att bli börsnoterat på Nasdaq genom en sammanslagning med företaget Sizzle Acquisition Corp. Den sammanslagna enheten – Critical Metals – kommer att äga European Lithiums projekt i Wolfsberg, Österrike.

Critical Metals försöker tjäna pengar på den skyhöga efterfrågan på litium. Priserna har skjutit i höjden i år när den globala efterfrågan på nyckelingrediensen i batterierna ökar medan utbudet är begränsat. USA har uppmanat allierade att diversifiera utbudet på grund av oro över Kinas dominans av raffinering och produktionskapacitet för nyckelmaterial inklusive litium, sällsynta jordartsmetaller och kobolt.

”Titta på sällsynta jordartsmetaller – när Kina behöver dem själva, stoppar de exporten,” sa Sage. ”Det är därför Europa gör litium till ett kritiskt mineral, för syftet är att bryta den sortens beroende av Kina för att producera koncentratet för batterierna.”

Critical Metals tittade på andra litiumfyndigheter i Europa för potentiell expansion, sa Sage. I det här skedet såg han inga stora projekt som tillförde tillräckligt med produktion för att stoppa kraftiga prisstegringar för materialet, sa han.

Chiles konstitutionella församling röstade ner planerna i maj att förstatliga gruvrättigheterna för litium. Ändå kan utsikterna – tillsammans med miljöhänsyn kring utvinning av saltlake – dämpa en rush för leverans från den regionen, sa Sage.

European Lithium tillkännagav i augusti ett avtal med BMW om leverans av litiumhydroxid av batterikvalitet. Företaget hoppas kunna addera köpare, inklusive elbils- och batteritillverkare, i regionen, och förväntar sig att Wolfsberg kommer att leverera cirka 10 500 ton litiumkoncentrat årligen till 2025.

Observera att företagsnamnet Critical Metals tyvärr används av ett flertal företag. Det finns exempelvis ett som är börsnoterat i London och ett som är börsnoterat i Australien (som även pratat om en parallellnotering i Sverige). Critital Metals i denna artikel är alltså ett tredje företag, som ska börsnoteras i USA.

Nyheter

Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

Publicerat

den

Svemin-seminarie i Almedalen

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Publicerat

den

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.

”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”

Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära